Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Pressmeddelande, 2015-05-16


Sju pristagare vid Imagine Sweden Riksfinal 2015 i Kristianstad

En av Sveriges genom åren mest väletablerade musiktävlingar, Musik Direkt, byter nu succésivt namn till Imagine Sweden och blir en del av den internationella musiktävlingen Imagine.

Musik Direkt har drivits i 29 år och är en av landets viktigaste musiktävlingar för unga musiker. Musik Direkt är en genre-obunden musiktävling som riktar sig till unga mellan 13 och 21 år och har varit en betydelsefull språngbräda för artister som The Cardigans, Sabaton, Malena Ernman, Laleh och Amanda Jensen. Sedan starten 1986 har Musik Direkt varit en viktig mötesplats och arena för allt från metalband och hiphopkollektiv till punkband, singer-songwriters och klassiska musiker.

Svenska Musik Direkt involverar årligen ca 1.100 medverkade musiker fördelade på drygt 420 akter. Varje län/region skickar sina vinnare till den svenska riksfinalen där akterna tävlar om nationella och internationella livespelningar. Vinnande akt får möjlighet att tävla, och representera Sverige, på den internationella Imaginefestivalen som drivs av Jeunesses Musicales International. Imagine arrangeras i dag i Belgien, Frankrike, Kroatien, Brasilien och Sverige. Länder som Tjeckien och Australien är på väg att ansluta sig och nära utbyten finns med Moçambique, Malawi och Zimbabwe. 


Under en treårsperiod mellan 2015-2018 kommer Musik Direkt stegvis att ställas om till Imagine för att slutligen innefatta samtliga delar av tävlingen, från lokal till nationell nivå. Programmet kommer att behålla sin värdegrund och sitt framgångsrika koncept efter namnbytet och kommer successivt utöka sin samverkan med olika europeiska länder och övriga välden. Redan nu byter riksfinalen namn från Musik Direkt Riksfestival till Imagine Sweden Riksfinal. Finalen går av stapeln 14-16 maj i Kristianstad och blir Sveriges första arrangemang som följer Imagines riktlinjer.

Läs mer om Imagine på www.imaginefestival.net.

Läs mer om Imagine Sweden Riksfinal på www.riksfestivalen.se och https://www.facebook.com/imagineswe

Musik Direkt / Imagine Sweden drivs av Musik i Blekinge • Gotlandsmusiken • Kulturutveckling, Gävleborg • Kultur i Halland – Musik • Estrad Norr • Smålands Musik & Teater • Kalmar läns musikstiftelse • Musik i Syd • Musik i Uppland • Musik & Ungdom, Stockholms län • Scenkonst Sörmland • KulturUngdom, Västra Götaland • Västmanlandsmusiken • Musik i Dalarna • Östgötamusiken • Arrangörsföreningen SceniT, Länsmusiken i Örebro AB • Musik Västernorrland.

Musik Direkt/Imagine Sweden är ett program under Jeunesses Musicales Sverige.

Presskontakt:

Joel Lind, nationell samordnare Musik Direkt/Imagine Sweden

joel@kulturungdom.se / 0738 453 699


Alla pristagare 2015

1:a pris - Vinnare Imagine Sweden Riksfinal

THE TAPE - Västra Götaland

Första pris på Imagine Sweden Riksfinal är att representera Sverige i tävlingens sista steg – Imaginefestivalen! Tävlingen går av stapeln i december 2016 i Kroatien då akten tävlar mot finalisterna från övriga länder inom IMAGINE.

Juryns motivering:
”Scenen fylls på ett självklart, sammansvetsat och drömskt sätt. Med nerv, pondus och ett omedelbart fokus levereras angelägna texter och ett ljudlandskap med lång efterklang."

Kontakt: Alexandra Tortosa, 073-531 85 08


2:a pris - Kroatien

UTOPIA - Kronoberg

Andra priset består i att akten får åka till Zagreb i Kroatien och gästspela på deras nationella Imagine final under december 2015.

Juryns motivering: 
”Total scennärvaro, förtrollande melodier och mörk mystik fängslar lyssnaren från första tonen. Tre röster smälter samman med lätthet till en gemensam, klingande kraft.”

Kontakt: Linnea Widell, 0730-75 70 41


3:e pris - Belgien

TRIO CYAN - Dalarna

Akten får åka till Bryssel i Belgien och gästspela på deras nationella Imaginefinal den 26 juni 2015. 

Juryns motivering: 
”Med en förmåga att behålla kärnan i genren och samtidigt utveckla den, såväl sceniskt som musikaliskt, leks musiken fram på ett modigt, ordlöst och självklart sätt.”

Kontakt: Patrik Nyström, 076-941 30 54


Övriga priser

DIMPKER BROTHERS - Kalmar
LIVE AT HEART

Akten vann att få åka och spela på showcasefestivalen Live at Heart i Örebro.

Juryns motivering:
"Rytmiskt, balanserat och professionellt. Harmoniserande, starka röster tar lyssnaren genom ett välutvecklat låtskriveri. En duo som kan gå hur långt som helst."

Kontakt: Adam Dimpker, 0768-97 43 48


MUMMEL - Halland
GÖTEBORGS KULTURKALAS

Akten vann att få åka och spela på Göteborgs Kulturkalas.

Juryns motivering:
"En grupp, trogen sin genre, med tunga riff och ett välutvecklat samspel som kan få igång publiken på vilken rockscen som helst. Det är rakt på och inget snack – bara Mummel!"

Kontakt: Noah Söderberg, 0761-61 65 71


HANUTTEN - Skåne
GÖTEBORGS KULTURKALAS

Akten vann att få åka och spela på Göteborgs Kulturkalas.

Juryns motivering:
"Ingen kan värja sig mot denna naturbegåvning på scen. Ett litet instrument och en enorm röst - ett personligt samtal där lyssnaren sitter som på nålar. Det är skört, avskalat och autentiskt."

Kontakt: Hannah Harvigsson, 072-324 23 41


CLARA KLINGENSTRÖM - Gotland
SMÅLANDS KULTURFESTIVAL

Akten vann att få åka och spela på Smålands Kulturfestival som förband åt Abalone Dots.

Juryns motivering:
"Musik med spännande rytmik och kontroll över det svenska språket. Ett tydligt och personligt låtmakeri som övertygar direkt. Det är nära, intimt och igenkännande."

Kontakt: Clara Klingenström, 070-783 13 89


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.