Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2, 2015

En av veckans höjdpunkter var onsdagens rådslag som är del av arbetet för regionala livsmedelsstrategin. 70 personer möttes från kommuner, utbildningsanordnare, landsting och näringen med flera ifrån norr till söder. Syftet var att diskutera konkreta insatser som i dialog arbetats fram under våren. Lokalen var fullsatt och engagemanget var stort! Resultatet av dagen blev att det finns en stor uppslutning i att arbeta med genomförandet av strategin, som ska vara klar september 2015, där insatser som ska bidra till innovation och kompetensförsörjning är prioriterade. Ytterligare ett möte kommer att genomföras innan sommaren med representanter från näringen.

Man kan alltså konstatera att det finns ett stort engagemang för frågor kopplade till livsmedelsindustrin ”från jord till bord”.

Två av våra företag inom förädlingsindustrin, KLS och Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, bidrog med intressanta inslag. Normalt sett styr utbud och efterfrågan priset, men så verkar inte vara fallet när det gäller svenskt fläskkött. Personligen funderar jag fortfarande på vad som styr prissättningen då det är brist på svenskt fläskkött, men då lantbrukaren trots det får leverera till underpris. Vem och vad styr priset?

Ge mig gärna direkt respons på innehållet i nyhetsbrevet på helena.nilsson@rfkl.se

Hoppas ni alla tar tillvara på den blomstertid som nu kommer!

/Helena Nilsson, tf regiondirektör


Digital infrastruktur

På många platser i Sverige och vårt län byggs IT-infrastrukturen ut i snabb takt. Fler och fler privatpersoner och företag får tillgång till bredband med hög hastighet och kapacitet – även utanför de större tätorterna. En sådan utbyggnad är viktig för att stad och land ska hålla jämna steg och kunna konkurrera på lika villkor, åtminstone vad gäller att kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

Regionen har därför antagit en digital agenda för Kalmar län. Den innehåller förslag på aktiviteter och insatser som ska göra vårt län mer konkurrenskraftigt, t.ex. ökad kunskap inom e-handel och e-tjänster, förenklade tjänster för att starta och driva företag. För landsbygdens utveckling kan dessa vara viktiga byggstenar.

Den 26 och 27 maj genomför därför regionförbundet två workshops (i Långasjö och Mörtfors), där vi ska hitta arbetssätt och aktiviteter för att dra nytta av den digitala infrastrukturen.

Läs mer på:
http://www.rfkl.se/Documents/Startsidan/Workshop_digitalisering_landsbygd2.pdf


Ökat stöd till kulturen

Kulturrådet har beslutat om utvecklingsbidrag till regional kulturverksamhet om 1 420 000 kr i Kalmar län, fördelat på:

  • 300 000 kr till Emmaboda kommun, The Glass Factory, Boda AiR (avser år 1 av 2)
  • 500 000 kr till Kalmar Konstförening, Nationell arkiv- och forskningssamverkan inom design, konsthantverk & arkitektur (avser år 3 av 3) 
  • 300 000 kr till Kalmar Konstförening, Plats, konst och museum - en ny dynamik för samhällen i förändring (avser år 2 av 2)
  • 320 000 kr Kalmar läns museum, Tillämpat kulturarv, Universitet och länsmuseum för regional utveckling (avser år 2 av 3)

Dessutom ges 300 000 kr till Landstinget i Jönköpings län - Kalmar län är medsökande, - NEW SMÅLAND (avser år 1 av 1, en fortsättningen på Manifesta).


Projektstöd

Nu finns en ny möjlighet att få information och boka enskilda möten med ESF-rådet inför ny utlysning inom socialfondens båda programområden den 9 juni i Kalmar eller 10 juni i Västervik. Läs mer och boka in dig på: 
http://www.esf.se/sv/Min-region/Smaland--Oarna/Informationsmoten/

En eventuell ansökan om medfinansiering till nästa omgång inom regionala fonden måste vara inne hos regionförbundet senast den 12 juni för att starta dialog och handläggning innan midsommar. Beslut fattas av regionförbundets arbetsutskott 20 augusti/3 september.


”Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter” är i rullning

Arbetet med att göra Kalmar län till en fossilbränslefri region går nu in i en ny fas. Den 29 april ställde sig den primärkommunala nämnden bakom en rekommendation till länets kommuner om att delta i projekt ”Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter”. Målsättningen med projektet är att alla samhällsbetalda person- och godstransporter ska vara klimatneutrala till år 2020. Det är i själva verket två delmål i länets strategi för att bli en fossilbränslefri region som regionförbundet inom ramen för Klimatsamverkan Kalmar län driver på det här sättet.

Regionförbundet fungerar som processledare för projektet och genom att arbeta tillsammans kan vi hjälpa och stötta varandra i detta viktiga omställningsarbete. Det nu aviserade LOK-stödet kan bli ett hjälpmedel på vägen. Nu är det upp till kommunerna och landstinget att ta ställning till om de vill delta i färdplanarbetet, i de fall de inte redan gjort det. Efter sommaren inleds arbetet med att inventera nuläget bland de parter som deltar. En förhoppning är att alla länets kommuner och landstinget vill delta på resan mot ett fossilfritt samhälle.


Kulturell geocaching - när dåtid möter framtid

AV-Media, som är regionförbundets länsresurs inom IT, media, kultur och pedagogik, inspirerar lärare om hur digitala verktyg och användandet av film skapar en mer lärorik undervisning. Tillsammans med Kalmar läns museum har man arbetat fram ett Skapande skola-projekt där elever använder dagens teknik för att lära sig om historiska och kulturella värdefulla platser. En modern skattjakt där rörelse, samarbete och digital delaktighet blir en naturlig del av lärandet. Hittills har över 700 elever i Kalmar och Oskarshamns kommuner fått testa på kulturell geocaching. (Geocaching är en slags skattjakt med hjälp av gps.) Till hösten väntar en ny omgång och redan nu har över 450 elever anmält intresse till att delta. 


Håkans omvärldsspaning

Jag har, som framgick av förra nyhetsbrevet, blivit ombedd att bidra med en omvärldsspaning om en eller flera frågor som är relevanta för regionförbundets verksamhet och/eller för andra verksamheter i länet, i dessa nyhetsbrev.

Omvärldsspaning, eller det mer pretentiösa begreppet omvärldsanalys, har sitt ursprung i den militära underrättelsetjänsten. Syftet var och är något förenklat att försöka förutsäga framtiden. Trots att vi vet att den i princip är oförutsägbar. Ett mer realistiskt syfte är att tillgodogöra sig ny kunskap för att förstå omvärlden och vad som händer i denna och hur den påverkar oss.

Min utgångspunkt är att omvärlden är global. Vi lever på en planet där all information idag är tillgänglig för alla. Mängden information är oändlig. Framtiden blir därför allt svårare att förstå och förutsäga. Samtidigt finns det en risk att vårt tänkande i allt för stor utsträckning präglas av gårdagens händelser och förutsättningar. Det är därför lika viktigt att lära av gammal kunskap, som att lära sig och ta till sig ny sådan. Kunskap är – särskilt i vår urbaniserade och digitala tid – färskvara och måste därför ständigt ifrågasättas och kompletteras med ny, som Per Schlingmann och Kjell A Nordström skriver i Urban Express.

Av citatet ovan framgår indirekt, att Per Schlingmann och Kjell A Nordström anser, att urbaniseringen och digitaliseringen är de två starkaste förändringskrafterna idag. Det är svårt att säga emot. Båda har redan fått stora konsekvenser för utvecklingen i länet och kommer med stor sannolikhet att få så i allt större utsträckning framöver.

Låt mig börja med digitaliseringen, som ytterst innebär att allt är kopierbart. Den kommer få allt större konsekvenser och förändra förutsättningarna för vår arbets-marknad och vårt sätt att leva framöver. Det är ingen tillfällighet att digitaliseringen är den viktigaste frågan på dagordningen för Statsminister Stefan Löfvens innovationsråd.

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) har gjort en studie av hur den svenska arbetsmarknaden påverkas av datoriseringen och de robotsystem som är på väg att användas i nästan alla branscher. Resultaten av deras studie förtjänas att upprepas.

Minst möjlighet att ersättas är jobb som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandlingar och omtanke om andra människor. Speciallärare och präst är två exempel. I riskzonen finns kassapersonal, försäljare, maskinoperatörer och fotomodeller. Men även många tjänsteyrken påverkas. Företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän beräknas 46 % eller 50 000 jobb beröras.

En nyckelfråga är var de nya jobben uppstår. En av slutsatserna i studien är, föga förvånande, att människor med kortare och mindre efterfrågade utbildningar har ett svagare konkurrensläge. En försiktig prognos är, som SSF skriver, att teknikvågen kan leda till en löne- och sysselsättningspress inom många yrken. Men en sådan besvärlig utveckling kan motverkas eller mildras av nödvändiga strukturreformer som leder till flexibla utbildningar, som stödjer nya växande företagen, främjar rörligheten på arbetsmarknaden och underlättar för arbetsgivare att anställa.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Arkiv för tidigare nyhetsbrev (Håkans nyhetsbrev) hittar du här.