Är du stressad?

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Feldengoods nyhetsbrev nr 8 - 2015

Hej ##firstname#

I onsdags höll jag två "Medvetenhet genom rörelse" lektioner som båda fokuserade på ögonen. Effekten bland deltagarna var stor. Jag kunde observera hur ett lugn spreds i rummet, andningen förändrades hos alla och de positiva responserna efteråt var många.

Ögonen och hur vi använder dessa påverkar oss mycket. Men det är också så att hur vi rör oss påverkar vår syn. För mig personligen har detta varit en av de saker som varit mest tydliga under min tid med feldenkrais. olika typer av stress återspeglas genast i min syn. När jag först kom i kontakt med feldenkraismetoden (1984) använde jag sedan 10 år tillbaka glasögon dagligen (i annat fall fick jag huvudvärk) efter några år med feldenkrais kunde jag lägga bort glasögonen och inte förrän efter 50 års ålder behövde jag åter glasögon, men endast läsglasögon detta p.g.a. åldersförändringar. 

För min egen skull undervisar jag därför regelbundet olika ögonlektioner vilket mina elever uppskattar. Kommande onsdag är det dags igen och om du befinner dig i Malmö eller nära är du välkommen. Mera info här>>

......................................................

ÖGONÖVNING.

Om du inte har möjlighet att komma på onsdag så ska jag ge dig en enkel övning redan nu. Övningen kallas täcka ögonen och går till så här:

Ligg bekvämt på golvet eller i din säng, slut ögonen. (Kan i nödfall göras i sittande) Ge dig en stund att falla till ro. Gå i genom din kropp och lägg märke till hur du ligger, kontakten med underlaget, jämför höger och vänster sida. Observera din andning. Hur känns ditt ansikte? Kinder, näsan, hur stora känns dina ögon?
Tag nu din högra hand och placera den framför höger öga, handen kupad, lillfingersidan intill näsan och fingrarna pekar upp mot hårfästet. Placera sedan vänster hand över vänster öga på motsvarande sätt. Fingrarna korsar eventuellt varandra. Detta för att utestänga så mycket ljus som möjligt.

Lägg nu märke till hur det ser ut bakom dina ögonlock. Ser du någon färg? Är det olika på höger/vänster sida. (Det kan ibland vara väldigt olika, olika färger beroende på hur aktiv ögonnerverna är) Bara var i denna ställning och koncetrera dig på andningen en stund, låt luften komma ut och in genom din näsa i sin egen takt. Kanske kan du förnimma någonting i ögonen.

Efter ett tag rör ögonen mycket långsamt från sida till sida. Pausa. Rör ögonen upp och ner, sakta, sakta. Pausa.

Observera åter om det kanske blivit lite mörkare bakom ögonlocken? Tag nu mycket sakta och öppna ögonen, blinka några gånger och låt ljuset komma in genom ögonen. Utan att stirra bara låt ögonen vara avslappnade och ta emot ljuset. Rulla sedan över på sidan och kom upp till stående, var hela tiden observant på andningen så att du inte stoppar denna. När du kommer upp rör dig mjuk och stilla och låt ögonen avslappnat ta in synintrycken. 

Detta är en övning du kan upprepa då och då för att ge ögonen och nervsystemet lite vila från den dagliga stressen. LYCKA TILL!

.....................................................................

Missa inte onsdagens lektioner om hur jag kan förbättra min syn och samtidigt minska min stress!

Dela gärna med dig av detta nyhetsbrev om du vet någon som kan ha glädje av det. Då gör du både dem och mig en tjänst.

Det var allt för denna gång. Må bra.
Följ oss gärna på facebook där vi lägger ut info varje vecka.
Hälsnigar Göran
www.feldengood.se
https://www.facebook.com/Feldengood

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.