Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tre månader i Bambili

Den 15e januari åkte jag till Kamerun för att avsluta mitt projekt i Bambili. Jag hade en tydlig uppgift att slutföra, nämligen att ge dem ett fungerande alfabet som rätt representerar deras språks fonologi (dvs ljudsystem).

Det finns så många spännande saker att upptäcka i ett obeskrivet språk. Det är som ett pussel utslängt på golvet där varje pusselbit, mönster, form och färg har sin plats. Det tar bara lite tid att lägga pusslet när det inte finns någon beskrivning eller bild av språket ännu.

De senaste månaderna har jag samlat in ca 3000 ord, och därtill fraser och meningar som jag sedan transkriberat och översatt till engelska. Med hjälp av allt material har vi kunnat analysera ljudsystemet och avgöra vilka bokstäver som behövs för att skriva språket.

Mina vänner i Bambili älskar att lyssna till berättelser om hur folk levde i Bambili förr och andra historier om krig, jakt, eller resor som folk har gjort. Förr i tiden brukade man ju sitta runt elden och berätta på kvällarna men idag har mycket förändrats. Idag ser man mer på TV och film och man har inte tid att lyssna till traditionella historier. Ja, om man inte spelar in dem och ger ut dem som DVD för då kan man ju kombinera TV-tittande med spännande historier. Jag fick förmånen att träffa en producent i Bambili som hjälpte mig att spela in en traditionell historia. En av de äldsta ledarna i byn fick tillfälle att berätta en historia om hur hans släkt hamnade i Bambili. Nu kan både barn och vuxna lyssna till Pa Alehs historia om hur hans farfars far räddade Bambili folket från undergång. (Du kan se hela inspelningen här)

Förrutom att analysera språket och samla in ord och historier på bambili så har jag under de gågna månaderna fått besöka nästan alla kvarter i Bambili (40 stycken!). Jag upptäckte att de inte har någon karta över sin by och vi började kartlägga område efter område för att kunna sätta ut kvarter, kyrkor och skolor. På det viset kan barn få lära sig sin lokala geografi innan de lär sig Afrikas, Europas och övriga delar av världen. Kartorna och planschen över alfabetet har delats ut gratis till alla grundskolor. Förhoppningen är ju att materialet ska användas i skolor och uppmuntra både barn och vuxna att lära sig mer om Bambili och fortsätta tala språket även i framtiden.

Kartan över Bambili

Alfabetet

Stort tack till alla....

I och med att projektet i Bambili är slutfört så är min tid i Kamerun slut, för den här gången. Jag har fått förmånen att bo och arbeta där sen 2011. Jag vill tacka dig som har stött mig med finansiellt bidrag och med bön. Utan dig hade jag aldrig fått möta så många människor, fått lära känna så många människoöden, fått lära mig så mycket nytt. Om jag sammanfattar mina år i Kamerun så skulle jag säga:

kärlek - glädje - frihet

Jag har fått möta enormt mycket kärlek i detta för mig tidigare främmande land. Jag har fått se hur kärlek kan förvandla gråtande, hungrande barn till glädjestrålar. Jag har fått förmånen att leka, dansa och skratta med barn i alla åldrar. Jag har fått se hur kärlek fördriver all rädsla och befriar människor från begränsningar och fördomar...

Tack att du varit med och gjort detta äventyr i Kamerun möjligt. Min bön är att varje möte, varje måltid, varje läsebok och varje sång ska påminna oss om hur människor blir förvandlade i möte med kunskap, kärlek och Guds ord på det språk som talar till deras hjärtan.


Vad händer nu... ?

Ibland blir man överraskad hur snabbt ens planer kan förändras. Jag hade planer på att bo kvar och arbeta i Kamerun ett tag till men så i april blev jag kallad till intervju vid Sorbonnes universitet i Paris. Jag klarade intervjun och de gav mig ett tre-årigt stipendium att studera lingvistik vid ett av världens främsta forskningscenter med fokus på afrikanska språk. Så till hösten flyttar jag till Paris och därifrån hoppas jag kunna fortsätta min mission att beskriva och dokumentera språk i Afrika. Mitt nästa projekt är ett språk i Nigeria, men mer om det nästa gång... :)


Du kan fortsätta följa mitt arbete via bloggen

mirjaminafrica.blogspot.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.