Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 2 (juni 2015)

Cusanus i Almedalen

29 juni kl. 9.00 – 10.00 med efterföljande mingel på m/s Sigrid, Visby

Harmoni eller konflikt. Om mötet naturvetenskap och religion

- ett panelsamtal med Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, Sofia Camnerin, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk filosofi och teologi, Ute Steyer, rabbin i Stockholm, Jan Blomgren, professor i kärnfysik och Torbjörn Fagerström, professor i ekologi. (Moderator: Lotta Knutsson Bråkenhielm, doktorand i religionsfilosofi.)

Samtalet kommer att spelas in och läggas ut på webbplatsen.


Gör skillnad!

Den 1-2 september arrangeras Lunds stifts medarbetarmöte. Mötet ska vara en plats för inspiration, utmaning och fördjupning och äger rum i Lund. Ett av många teman är naturvetenskap och religion. Mer information kan man få här.


Agora for Biosystems arrangerar onsdagen den 7 oktober ett eftermiddagsseminarium kl 14 -17 på Sigtunastiftelsen:

Varifrån kommer vi och vart är vi på väg? – om modern kosmologi och teorin om Big Bang

Modern kosmologi har uppställt en modell för hela universum i tid och rum kallad Big Bang. I Big Bangteorin sammansmälter kosmologi med elementarpartikelfysik på ett kanske överraskande sätt. Vilken är den observationella och teoretiska bakgrunden till Big Bangmodellen? Kan man behandla universum som ett fysiskt objekt? Hur kan vi veta vad som hände för miljardtals år sedan? Vad säger modellen om framtiden?

Seminariet försöker beskriva modellens nuvarande status på ett icke alltför tekniskt sätt, dess empiriska stöd, och de epistemologiska frågor som man naturligt ställer sig när vi har att göra med en modell för grunden till vår fysiska existens.

Medverkande: Håkan Snellman, professor em. KTH och Ulf Danielsson, professor, Uppsala universitet


Cusanus

Naturvetenskap och religion – ett forum för dialog och utbildning

Cusanus är ett treårigt utbildnings- och forskningsprojekt med start 1 mars 2015 i syfte att bredda diskussionen och öka kunskapen om relationen mellan naturvetenskap och religion. Ett stort antal seminarier, konferenser och kurser planeras fr.o.m. hösten 2015, av vilka vissa vänder sig till en avgränsad målgrupp, andra är av en mer offentlig karaktär.

Projektet är ett samarbete mellan Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, Svenska kyrkan (bl.a. Göteborgs, Lunds och Västerås stift) samt Sigtunastiftelsen/Agora for Biosystems. Dessutom medverkar Chalmers tekniska högskola, Equmeniakyrkan, Ibn Rushd Studieförbund, Teologiska högskolan Stockholm samt Verbum förlag. Projektet finansieras av John Templeton Foundation (www.templeton.org).


På vår webbplats, www.cusanus.se,  kan ni läsa mer om projektet och de aktiviteter som planeras. Vi tar gärna emot synpunkter på denna samt förslag på litetratur och länkar. Mer detaljerade presentationer av alla planerade projekt kommer att läggas ut allteftersom de konkretiseras.

Man kan också gilla oss på Facebook!


Med anledning av den krönika som Göteborgsposten publicerade den 8 juni, vill vi ge följande rättelser och förtydliganden:

1) Skribenten (Annika Borg) hävdar att ”Uppsala universitets teologer initierat ett samarbete som är ett sätt att få igång en imamutbildning i Sverige”. Detta påstående är gripet ur luften. Varken Teologiska fakulteten eller Svenska kyrkan planerar en sådan utbildning.

2) Ibn Rushd, som är en våra samarbetspartners, ska enligt skribenten ha kopplingar till bl.a. Muslimska brödraskapet. Hur pass nära dessa kopplingar är vet vi inte. Det vi vet är att Ibn Rushd sedan ca tio år tillbaka är ett statsbidragsberättigat studieförbund. Folkbildningsrådet granskar årligen dess verksamhet för att se om det uppfyller kravet på att utveckla och stärka demokratin. Inga anmärkningar har riktats mot förbundet.

3) Skribenten hävdar angående den utbildning (ett heldagsseminarium och en tioveckorskurs) som Ibn Rushd planerar inom projektet: ”Tänkta lärare på utbildningen som nu ska starta är Mursi-sympatisörer.” Enligt det preliminära program som vi i ledningsgruppen för projektet har tillgång till, är samtliga föreläsare etablerade naturvetare och teologer vid svenska universitet. Därutöver nämns vid tre tillfällen att en muslimsk representant ska delta, varav en är namngiven (doktorand vid Teologiska institutionen). Ingen av dessa är, oss veterligen, Mursi-sympatisör.

4) Finansiären – John Templeton stiftelsen - är, enligt Borg ”kristen”. Stiftelsen har haft kristna företrädare, men är inte en religiös organisation och inte heller knuten till någon religiös tradition. Stiftelsen ger omfattande stöd till forskning och välgörenhet. Den kände svenske fysikern Max Tegmark är en bland många andra som erhållit stöd.


Detta nyhetsbrev skickas till ett antal personer som antingen visat intresse för projektet eller som vi tror skulle kunna vara intresserade. (Om Du inte vill stå med på vår sändlista går det enkelt att avregistrera sig genom att klicka på länken längst ner i detta brev.)


Jag som skriver detta brev och som också är ansvarig för webbplatsen heter Lotta Knutsson Bråkenhielm och är projektadministratör för Cusanus. (Jag är också doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet.) Min avsikt är att ge ut 4-6 nyhetsbrev per år. Tipsa gärna andra om att de kan prenumerera på brevet och/eller skicka epostadresser till mig (info@cusanus.se). 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.