Strandstädning i Kungälv, en av alla kommuner som vara med.
Strandstädning i Kungälv, en av alla kommuner som vara med.

Årets Strandpremiär avklarad

Stränderna längs med västkusten har under april månad rensats från skräp. Över 1 500  idrottsungdomar har varit med och gjort stränderna fina inför badsäsongen. Allt som en del av projektet Städa Strand som nu genomförs för sjätte året i rad.

Under april görs en kraftsamling för att plocka bort skräp från stränder längs med västkusten som dels flytit i land under vintern, men även lämnats kvar av badgäster efter förra sommaren. Bakom initiativet står förutom Städa Sverige också Coca-Cola i Sverige som nu genomför Städa Strand för sjätte året i rad. Sammanlagt har 305 ton skräp samlats in under de fem åren projektet genomförts. Årets städningar, som startade 11-12 april, pekar redan på rekordsiffror när det gäller insamlat skräp. Enligt rapporter från västkustkommunerna har vinterns stormar dragit in osedvanligt mycket skräp.

­– Rena stränder är något vi tar för givet i Sverige, men varje år hamnar tonvis med skräp på stränderna ut med kusten. Mycket spolas in från havet och en stor del är skräp som besökare lämnat efter sig. Få är medvetna om vilka konsekvenser nedskräpningen får för djur- och växtlivet, säger Peter Bodor informationsdirektör på Coca-Cola i Sverige. 

Nedskräpningen av stränderna får stora konsekvenser för djur- och växtlivet i havet, där skräpet förr eller senare hamnar. En stor del av det skräp som plockades upp under förra året var cigarettfimpar. Det tar flera år för havet att bryta ner cigarettfimpar och flera hundra år att bryta ner plast- och aluminiumförpackningar som också är vanligt förekommande. En viktig del av Städa Strand är därför att öka kunskapen kring nedskräpningen bland ungdomarna som deltar.

–­ Det är fantastiskt att 20 000 unga jobbat i projektet under åren och vi hoppas att Städa Strand fortsätter bidra till ökad medvetenhet bland yngre generationer. Dessutom blir ungdomarna bra ambassadörer som säger ifrån när andra skräpar ner i naturen, Mats Wesslén vd på Städa Sverige.

Förra året samlades 79 ton skräp in från stränder runt om i landet av över 5 000 ungdomar. De första städningarna i år genomförs nu i april på flera orter längs med västkusten, där ibland Öckerö, Göteborg, Kungsbacka och Kungälv. Totalt kommer 1 500 ungdomar från 45 idrottsföreningar att städa stränder under april.  

Skräpfördelning i procent 2014.


Om Städa Strand:

  •          Städa Strand genomförs för sjätte året i rad.
  •          Sedan starten har totalt 305 ton skräp samlats in.
  •          20 000 ungdomar har deltagit.

Genomgång med Skånela IF inför vägstädning. Foto: Johan De Bourg.

Stor satsning på vägutbildning

I år inleds den största satsningen på utbildning och säkerhet sedan Städa Sveriges bildande.

För att skapa en så säker arbetsmiljö som möjligt för våra föreningar har vi startat en treårig utbildningsutveckling som ska landa i en helt egen utbildning för vägstädning. I år kommer en instruktionsfilm att göras tillgänglig för föreningarna, en film som from nästa år kommer att vara obligatorisk att se för alla som är med i städningen. Då kommer även en alternativ städledarutbildning finnas tillgänglig parallellt med den ordinarie utbildningen ’Arbete på Väg’. Den utbildningen kommer sedan att helt ersätta ’Arbete på Väg’ år tre om allt går som planerat.


Löpande kommer även nya dokument att tas fram för redovisning och informationsmaterial till föreningarna. För de driftsansvariga betyder det en förenklad planering, vilket förhoppningsvis leder till att fler föreningar får chansen att städa.

Planeringen av utbildningen har pågått under ett år och skett i samverkan med Trafikverket och Svevia. Vi har också haft stor hjälp av driftsansvariga från både Svevia och andra entreprenörer. Förutom bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet kommer även förändringarna betyda att mer kompetens delas av alla inblandade något som i sin tur leder till en större ansvarskänsla hos samtliga inblandade.

Har du funderingar, frågor eller idéer som du vill delge oss kring utbildning eller vägstädning? Tveka inte att höra av dig till Ulric Jansson på Städa Sverige. Tel: 08-683 3004, ulric.jansson@stadasverige.se

Kommunprojekt

Under våren har Städa Sverige just nu kommunprojekt i följande kommuner:


Nykvarn - i Nykvarn så har vi fem föreningar som "faddrar" varsin återvinngsstation och inspirerar Nykvarnsborna att bli bättre på att återvinna.

Nacka - i Nacka städar förengarna längs med cykelvägar i stadsadelarna Sickla, Saltsjö-Boo, Älta och Saltsjöbaden.

Karlstad - i Karlstad har vi tre föreningar som städar under en kulturdag som heter Kronoparkens dag den 30 maj.

Södertälje
- tillsammans med Söderenergi och lokala föreningar i Södertälje så städar vi kring Igelstaverket.

Städning i Södertälje.

Stockholm -  i Hammarby Sjöstad har vi tillsammans med Fabege rekryterat 300 elever som kommer att arbete för en "schysstare sjöstad".

Ny projektledare - Erika Svensson

Erika Svensson, ny projektledare!

Erika Svensson är sedan februari anställd på Städa Sverige. Från början kommer hon från Söderhamn, Hälsingland men flyttade till Stockholm för ca två år sedan. Miljöfrågor och idrott har alltid varit intressant vilket gör att arbetet på Städa Sverige känns extra spännande. Sedan tidigare har hon studerat Miljövetenskap vid Linköpings universitet och Miljö- och hälsoskydd vid Stockholms universitet. 

Inom idrott har hon varit aktiv inom både fotboll och innebandy men spelar idag bowling på elitnivå vid sidan av arbetet. Erika fokuserar framförallt på arbete med att utveckla kommunprojekt, som exempelvis städning av naturområden eller cykelvägar, faddring av en återvinningsstation eller insamling av hemelektronik.

Har ni frågor kring kommunprojekt vänligen kontakta Erika,
tel: 08-683 3008, erika.svensson@stadaverige.se

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se
lise-lotte.dagefjard@stadasverige.se
anna.fredriksson@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.