Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1, 2015

Här kommer regionförbundets nyhetsbrev i ny version! Efter några månader som tf regiondirektör börjar jag nu blir varm i kläderna. Jag vill gärna ge er ett smakprov av vad som är aktuellt på regionförbundet. Medarbetarna kommer att bidra med innehåll, och från och med nästa nyhetsbrev kommer även Håkan Brynielssons utifrån sin nya roll att bidra med en omvärldsspaning. 

Min ambition är att vi ska skicka ett nyhetsbrev varannan vecka. Tipsa gärna dina kollegor eller andra som du tror är intresserade av att följa regionförbundets arbete, eller om du inte är det, så går det givetvis bra att avanmäla sig från utskick.

Ett helgtips är att besöka Öland spirar, förfesten till Öland skördefest!

Håll tillgodo med ett axplock av vad som är på gång i verksamheten!

/Helena Nilsson, tf regiondirektör


Regionbildningsprocessen
Ett första beslut om att påbörja arbetet med att bilda regionkommun har nu fattats i regionförbundet arbetsutskott och landstingsstyrelsen. De båda politiska församlingarna har fattat ett likalydande beslut om att anlita en extern utredare. Dennes uppdrag ska bland annat innefatta förslag till genomförandeplan för hur förändringen av ansvaret för det regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län kan genomföras samt ge förslag till tidplan för genomförande. Slutgiltiga beslut angående uppdraget fattas av landstingsfullmäktige och regionförbundets styrelse i början av juni.

Regiondagen och Goda exemplens makt
I veckan skickas aviseringen till årets regiondag som planeras till 8 oktober. Temat för året är ”Hur får vi människor att växa i Kalmar län”. Ett smakprov av årets regiondag är Charlotta Melander som berättar om landsbygden och vad som attraherar människor att vilja vara där. Birgitta Notlöv utmanar vårt sätt att tänka kring socialt företagande och Wanjiku Kaime Atterhög talar om hur vi bättre kan lyssna på unga och tillvarata deras kompetens.

Ett komplett program med inbjudan är klart innan midsommar. Dagen efter regiondagen har vi uppföljning på konferensen ”Goda exemplens makt” där vi utgår från temat ”Vad får företag att växa i Kalmar län”. Boka in dagarna i almanackan redan nu!

Regional attraktivitet
Att länet har obalans i befolkningsutvecklingen är ingen ny insikt. Att vi däremot tar krafttag för att samverka i att marknadsföra regionens företag och de arbetstillfällen som finns, är ett nytt grepp. Den 22 maj har kommunernas arbetsgrupper ett första uppstartsmöte där man kommer att öppna frågorna som är aktuella och dela sina goda exempel. En ambition är att bredare samverkan kan etableras mellan det offentliga och näringslivet.

För att utöka verktygslådan för kommunernas arbete med sin lokala attraktivitet har vi gått med i arbetsprojektet Business Attraction Management som drivs av kalmarbaserade Tendensor. Syftet med projektet är att 20 nordiska städer och regioner, däribland Kalmar län, ska få tillgång till nya metoder och angreppssätt för att kunna organisera och locka till nya företagsetableringar, nu och i framtiden. I arbetet ingår även Oskarshamns kommun och Kalmar Science park.

Regional livsmedelsstrategi
Länets livsmedelsbransch är en viktig näring, men det behövs utveckling och nytänkande för att kunna växa hållbart. Just nu pågår intensivt arbete med att ta fram en livsmedelsstrategi för Kalmar län. Strategin tas fram av Länsstyrelsen i Kalmar län, Regionförbundet i Kalmar län och LRF Sydost i samarbete med branschen.

14,5 miljarder i omsättning varje år, cirka 3 000 företag, omkring 9 000 sysselsatta och 28 % tillväxt i löpande priser under åren 2011-2014. Detta är ett sätt att beskriva Kalmar läns livsmedelsbransch, från "jord till bord", dvs från primärproduktion till slutkonsumtion.

Efter ett studiebesök i Holland kan vi konstatera att förutsättningarna för branschen skiljer sig kraftigt beträffande både regelverk kring djurhållning och odlingsförutsättningar. Som en jämförelse med animalieproduktionen i övriga Europa så förbrukas det i Italien 25 gånger så mycket antibiotika som i Sverige, i Tyskland 15 gånger, i Holland drygt 5 gånger och i Danmark drygt 3 gånger så mycket. I Italien förbrukas dubbelt så mycket antibiotika inom animalieproduktionen som inom humanmedicinen.

Därmed borde svenska produkter ha en stark konkurrensfördel.

Program öppna för ansökan
Nu är äntligen den nya programperioden 2014-2020 igång på allvar. Först ut var regionala och sociala fonden Småland och Öarna som båda öppnade upp sina program med utlysningar februari/mars. För regionala fonden öppnades hela programmet medan socialfonden lyste ut 40 miljoner kr inom Programområde 2 (ökad övergång till arbete). Vid respektive stoppdatum hade 19 ansökningar lämnats in till regionala fonden och 15 projekt till sociala fonden.

Nästa möjlighet att lämna in en ansökan till dessa program kommer för regionala fonden i början av augusti till början av september och för sociala fonden i början av juni till mitten av september. Håll utkik på regionförbundets webb för mer information och möjlighet att delta på informationsmöten i länet. Läs också gärna mer på respektives myndighets sidor www.eu.tillvaxtverket.se och www.esf.se

Studiebesök i Stuttgart 5-6 maj 2015
Regionförbunden i Kalmar och Blekinge, Regionerna Kronoberg och Jönköping initierade under 2014 tillsammans med de tre lärosätena i Småland Blekinge; Linneuniversitetet, Högskolan i Jönköping, Blekinge Tekniska högskola inom ramen för sitt Brysselsamarbete, ett gemensamt arbete kring arbetskraftsförsörjning och kompetensutveckling i sydöstra Sverige.

Den 5-6 maj besökte chefsgruppen Stuttgart, som är ett framgångsrikt europeiskt exempel på en (inter) regional samverkan kring arbetskraftsförsörjning. Under våren 2015 genomförs en gemensam förstudie kring arbetskraftsförsörjning med fokus på internationella studenter och utländska akademiker i regionerna. Förstudien kommer redovisas för chefsgruppen den 5 juni 2015 och i ett nästa steg bland annat att resultera i en gemensam EU-ansökan.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Arkiv för tidigare nyhetsbrev (Håkans nyhetsbrev) hittar du här.