Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Rocka sockorna för demokratin


Kära medlemmar, kära sockrockare,

Vilken månad! Hela Sverige rockade sockor, och vi i föreningen blev nerringda av tidningar och radio som ville prata om varför olika är bra och varför det behövs en International  Down Syndrom Day. Visst är det lätt att gilla olika en dag om året och visst var det feel good-festival på sociala medier men icke desto mindre överväldigande och alldeles, alldeles underbart vilken uppslutning kampanjen fick. Som närstående till en person med DS blir man varm i hjärtat och förstås måste det varit minst lika fantastiskt för alla dem som kampanjen faktiskt hyllade och hedrade.  Nu gäller det för oss att låta ringarna på vattnet svalla vidare och verka för att vår intressegrupp fortsätter finnas med i samhällsdebatten.

Samtidigt som vi medlemmar har rockat sockor, debatterat fosterdiagnostik, sprungit Lidingölopp, festat med Sean Banan och mycket, mycket mer har det bedrivits ett omsorgsfullt arbete med att ta fram ett förslag på nya stadgar till vår förening.  För att vi ska kunna fortsätta växa och vara en demokratisk och stabil förening behöver vi en bra grund att stå på. Som ett led i detta uppdrogs styrelsen av förra årets årsmöte att till nästkommande årsmöte ta fram ett nytt förslag till stadgar. En arbetsgrupp tillsattes för detta, och de har med hjälp från Studieförbundet Vuxenskolan gjort ett enormt arbete med denna översyn. För att överhuvudtaget kunna skriva stadgar behövde vi börja med att verkligen tänka igenom vad vårt syfte och mål är. Detta gjordes bl a på vårens och höstens Tvärkontakter tillsammans med representanter från nätverken. I stadgeförslaget finner ni resultatet av denna process. Efter att ha enats om syfte och mål blev nästa steg att fundera på hur vi ville arbeta för att uppfylla dessa. Hur organiserar vi oss bäst för att föreningens verksamhet ska leva över hela landet, med livaktiga, seriösa och självständiga verksamheter? Och lika viktigt;  hur skapar vi bästa möjliga förutsättningar för vara en demokratisk förening? Även dessa frågor arbetade vi med under såväl tvärkontakt som på styrelsemöten. I det nya stadgeförslaget presenteras en ny organisationsmodell med mer formaliserade lokalavdelningar istället för våra nuvarande nätverk. Vid en första anblick kan denna nya kostym te sig lite för stor för oss. Klarar vi av detta? Vem kommer vilja vara ordförande på lokal nivå, vi som knappt får folk som kan koka kaffe till en picknick? Alla dessa frågor har vi också ställt oss under resans gång, men jag och styrelsen har efter långa diskussioner kommit fram till att; ja det gör vi. Visst ställs det högre krav på den lokala organisationen men det kommer också att stärka den.  Vi tror att den föreslagna modellen kommer ge mer självbestämmande och styrka till de etablerade nätverken som redan har mycket aktivitet, samtidigt som de nystartade verksamheterna får ett bättre stöd för att komma igång. Till sist på detta tema: Rom byggdes inte på en dag. Om stadgeförslaget antas av årsmötet inleds en varsam omvandlingsprocess som får ta den tid det behövs.

Det här blir mitt sista ordförandebrev till er och i demokratins namn ägnar jag som ni märker raderna åt vårt stundande årsmöte, föreningens högsta beslutande organ. Utöver frågan ovan avhandlas flera andra viktiga frågor såsom val av ny ordförande och styrelse. Valberedningen lägger också fram ett förslag om viss arvodering till ordförande.  Vår förening bygger främst på ideellt arbete och skall fortsätta att göra så.  Den arvodering som föreslås motsvarar inte allt arbete man lägger ner som ordförande men jag tror vi har kommit därhän i vår utveckling att en ordförande bör kunna avsätta en viss arbetstid för sitt uppdrag. Ingen människa hinner eller orkar hur mycket som helst och en viss arvodering kan möjliggöra för en blivande ordförande att förena uppdraget med annan sysselsättning.

Efter vårt årsmöte bjuder föreningen på lunch. Under lunchen hoppas vi att styrelse, arbetsgrupper, aktiva och ännu inte aktiva medlemmar bekantar sig med varandra, pratar  verksamhet, utbyter idéer. Ett informellt föreningsforum som förhoppningsvis ger styrfart och inspiration.

Dagen avslutas med UPP-prisutdelning. Självklart vill vi att så många som möjligt kommer och hedrar och hyllar våra värdiga pristagare; konstnären André Larzon och Professor Göran Annerén.

Ni hittar alla årsmöteshandlingar samt övrig information kring allt annat som händer under dagen längre ner i detta medlemsbrev.

Slutligen vill jag tacka er för förtroendet och förmånen att ha varit ordförande i en fantastisk förening med en viktig verksamhet och med otroligt många duktiga och engagerade medlemmar.


Gott Nytt Föreningsår!

/Maria - notera att mina strumpor är lika men ändå olika

Notera att mina strumpor är lika men ändå olika

Alla årsmöteshandlingar finner du här.

Om du kommer till årsmötet och har möjlighet - skriv gärna ut de dokument du är intresserad av. Det kommer finnas ett begränsat antal utskrivna handlingar på plats.


Eftersom föreningen bjuder på lunch vid årsmötet och snacks och dryck vid UPP-prisutdelningen är det bra om du anmäler dig så vi vet hur många vi blir. Om du får möjlighet att delta utan att du anmält dig är du självklart också välkommen!


Tillsammans blir vi en stark röst i samhället som verkar för att människor med Downs syndrom ska ha samma möjlighet till delaktighet och valfrihet som andra.

KUNSKAP - GEMENSKAP - MÖJLIGHETER

Följ oss på sociala medier:
FacebookInstagramTwitter

www.svenskadownforeningen.se

Linnégatan 75, 114 60 Stockholm  info@svenskadownforeningen.se  08-730 48 25

Widgitsymboler © Widgit Software/Hargdata 2015

Du får detta utskick för att din e-post är registrerad i Svenska Downföreningens medlemsregister. Vill du avsluta din prenumeration  klicka här