Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 1 (april 2015)

Cusanus

Naturvetenskap och religion – ett forum för dialog och utbildning

Cusanus är ett treårigt utbildnings- och forskningsprojekt med start 1 mars 2015 i syfte att bredda diskussionen och öka kunskapen om relationen mellan naturvetenskap och religion, och hur dessa kan interagera med varandra i ett konstruktivt samspel. I första hand kommer teologer och religiösa ledare att beröras, men projektet ska även fungera som en resurs för lärare och studenter liksom för en bredare allmänhet. Ett stort antal seminarier, konferenser och kurser planeras, främst fr.o.m. hösten 2015, av vilka vissa vänder sig till en avgränsad målgrupp, andra är av en mer offentlig karaktär.


Detta nyhetsbrev skickas till ett antal personer som antingen visat intresse för projektet eller som vi tror skulle kunna vara intresserade. (Om Du inte vill stå med på vår sändlista går det enkelt att avregistrera sig genom att klicka på länken längst ner i detta brev.)


”Naturvetenskap och religion kan vara de två mäktigaste sociala krafterna i dagens värld." Så skriver den amerikanske religionsfilosofen Philip Clayton. Mycket talar för att han har rätt. Intresset för förhållandet mellan naturvetenskap och religion tilltar både bland judar, kristna, muslimer, hinduer, buddister – och i samhället i stort. Frågan engagerar naturvetare, men studeras också historiskt, sociologiskt och teologiskt. Vi är därför stolta och glada att hälsa er välkomna till Cusanus, ett projekt om naturvetenskap och religion och ett forum för dialog och utbildning i Sverige.

Projektledare: Carl Reinhold Bråkenhielm, seniorprofessor i Empirisk livsåskådningsforskning, Teologiska institutionen vid Uppsala universitet

Biträdande projektledare: Mikael Stenmark, professor i Religionsfilosofi, Teologiska institutionen vid Uppsala universitet


Projektet är ett samarbete mellan Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, Svenska kyrkan (bl.a. Göteborgs, Lunds och Västerås stift) samt Sigtunastiftelsen/Agora for Biosystems. Dessutom medverkar Chalmers tekniska högskola, Equmeniakyrkan, Ibn Rushd Studieförbund, Teologiska högskolan Stockholm samt Verbum förlag. Projektet finansieras av John Templeton Foundation (www.templeton.org).

En kort presentation av de aktiviter som planeras kan läsas här. Det som är aktuellt för närvarande är den stora attitydundersökning som Carl Reinhold Bråkenhielm genomför, i vilken präster och pastorer samt religiösa ledare i muslimska och judiska församlingar deltar.Svarsfrekvensen är god och ett preliminärt resultat kommer att presenteras i maj.


”Naturvetenskapen utvecklar ständigt vår syn på människans plats i universum och utmanar samtidigt gamla föreställningar. I en värld där religionen spelar en allt större roll är det oundvikligt att framstegen också ger grogrund för konflikt. Projekt av detta slag, med potential att bidra till en konstruktiv dialog om en av vår tids viktigaste frågor, är därför mycket välkomna. Förutsättningarna är goda att i Uppsala åstadkomma något riktigt betydelsefullt”, menar Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, Uppsala universitet. (Ur Uppsala universitets pressrelease)


”Detta är ett lovande projekt och dialogen mellan religion och naturvetenskap förblir angelägen. Det finns en bedräglig bild av oförenliga motsatser mellan tro och vetenskap som måste utmanas och problematiseras. Under mina år som forskare i mötet mellan teologi och naturvetenskap har det blivit allt tydligare att de stora frågor som utmanar mänskligheten idag kräver en konstruktiv samverkan också mellan dessa två kunskapsområden”, säger ärkebiskop Antje Jackelén. (Ur Uppsala universitets pressrelease)


På vår webbplats, www.cusanus.se,  kan ni läsa mer om projektet och vem Cusanus var. Vi tar gärna emot synpunkter på denna, bl.a. på den litteraturlista och den lista över länkar som endast är påbörjade. Det är ju meningen att platsen ska vara en levande plattform, där bl.a. mer detaljerade presentationer av alla planerade projekt kommer att läggas ut allteftersom de konkretiseras.


Jag som skriver detta brev och som också är ansvarig för webbplatsen heter Lotta Knutsson Bråkenhielm och är projektadministratör för Cusanus. (Jag är också doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet.) Min avsikt är att ge ut 4-6 nyhetsbrev per år. Tipsa gärna andra om att de kan prenumerera på brevet och/eller skicka epostadresser till mig (info@cusanus.se). 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.