Ett nyhetsbrev från Michaël Berglund AB. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Konsten att tänka utanför normen när du rekryterar nya styrelseledamöter

Vi vet alla att det kan vara svårt att lyfta blicken och tänka utanför ”boxen”. Detta gäller även vid val av personer till både ledning och styrelse. Mångfald i styrelsen ger större arbetsglädje och ökat resultat i många fall – mycket är skrivet om detta men det finns en annan aspekt. Nämligen den att våga leta efter personer med kompetenser även utanför den givna ramen.

Det är inte frågan om att tumma på generell styrelsekompetens och för företaget specifik kompetens – utan om andra och unika kunskaper. 

Min erfarenhet är att om ägare och valberedningar vågar välja en person också utanför den givna normen så finns det goda chanser till fruktbar och värdefull spänst i diskussionerna och nya vyer i strategiarbetet. Känner du att det är svårt att lyfta blicken hjälper vi mer än gärna till att ta fram en ny spännande kandidatalternativ.

/Michaëla Blomquist, vd Michaël Berglund AB 


Att sätta bolagets perspektiv före sitt egna

Hur kunde SCA ha undvikit skandaler och rundgångar? Vi som arbetar professionellt med Kvalitativa styrelseutvärderingar kan inte låta bli att fundera på hur utvärderingen av styrelserna gjorts. En kvalitativ extern utvärdering borde ha kunnat ge signaler som skulle ha kunnat fungera som en värdefull väckarklocka.

En extern utvärdering kan ibland lyfta fram signaler på att något kan vara en latent risk. Egna intressen kanske har satts framför bolagets bästa? Hur är det egentligen med etik och moral i styrelserummet? 

Ibland blir vi människor blinda och döva för signaler som faktiskt finns och går att åtgärda på ett tidigt stadium. Det behöver inte vara så dramatiskt som i fallet SCA men kan ändå handla om stora mänskliga och ekonomiska värden som kan räddas.

Att gå en styrelseutbildning känns idag mer aktuell än någonsin. Vad är ordförandens roll när något dramatiskt händer kring bolaget och vad har du som ledamot för ansvar i detta? Hur ska man klokt agera i styrelserummet? Styrelsearbete ska vara roligt och givande. Flera erfarna personer inom styrelsearbete poängterar gruppdynamiken som viktig framgångsfaktor för ett fruktbart styrelsearbete.

På vår påbyggnadskurs med Kia Orback talar vi om gruppdynamik och även utveckling av den strategiska planen. Utbildningen i professionellt styrelsearbete ger dig en heltäckande bild av allt det som krävs av dig som styrelseledamot, ditt och styrelsens ansvar. Ordföranderollen har alldeles speciella krav och förutsättningar som genomgående belyses på vår ordförandekurs. Vi är glada att vi får så fin respons på våra utbildningar!

/Joakim Säll, Chef Michaël Berglund Board Value


Våra Styrelseutbildningar 2015

Kursstart:
19:e april: Professionellt styrelsearbete 
23:e april: Ordförandekurs
23:e sept: Professionellt styrelsearbete
1:a okt   :  Ordförandekurs
23:e nov: Påbyggnadskurs, Aktivt styrelsearbete

Läs mer om våra utbildningar och boka här: http://mbbv.se/vara-styrelseutbildningar/ 


Vem behöver gå en styrelseutbildning? Kan det vara jag?

Alla som arbetar i en styrelse, som rapporterar till en styrelse eller som är ägare har direkt glädje av att gå en styrelseutbildning.

Kan du besvara frågorna nedan är det en god indikator på att du har god koll på ditt styrelseuppdrag. Men om du däremot svarar fel eller tvekar kan det vara dags att utbilda sig.

1) Har den enskilde styrelseledamoten ett personligt ansvar för gruppbeslut i en styrelse?

2) Bör ägarledda bolag ha konsortieavtal mellan ägarna?

3) Är styrelsens ordförande VD:s chef?

4) Måste alla publika aktiebolag följa koden?

Rätt svar finner du längst ner i detta nyhetsbrev 


Nyttan med externa ledamöter i familje- och ägarledda företag

Många företagsägare tänker inte på frågan att man borde ana en försäljning eller ett ägarskifte om några år. Det kan bli aktuellt med en extern VD tidigare än man tror – alla kan faktiskt bli sjuka. Den stora nyttan är att i tid ha tagit in externa ledamöter som kan vara till stor hjälp inför övergångssituationer. T.ex. är det få bra externa VD:ar som väljer att gå in i ett företag som domineras enbart av en eller två ägare. De vill inte ta risken och har ofta flera möjligheter att välja på. 

Generationsskifte är alltid en situation som behöver hanteras med klokskap och eftertanke

Möjligheten till ett externt bollplank kan vara ovärderlig och kan oftast ge värdefulla synpunkter på risker och strategiska möjligheter. Kostnader för externa ledamöter är låg för en långsiktig konsultinsats.

Skall man ha externa ledamöter är det en stor fördel om de är två. Dialogen mellan ägare och ledamöter blir mycket bättre och mer nyanserad. Det är ofta svårt att vara ensam extern om knepiga frågor dyker upp.

Viktigt är de externa ledamöterna har egen styrelseerfarenhet och kan styrelsearbete. Omdöme, klokskap, lösningsförmåga och integritet är grundförutsättningar. Är det en för nära vän finns risken att objektivitet och integritet inte riktigt är på plats.

Till sist: det är roligt och intressant att diskutera och arbeta i en styrelse som är där för att ditt bolag skall bli ännu mer lönsamt på lång och kort sikt.

/Michaël Berglund, grundare Michaël Berglund AB


Akut VD byte - vinn tid med interimslösning

Ibland händer något som gör att det är bråttom. Ibland har företaget dessutom inte någon som är lämpad som t.f. - ens i det korta perspektivet. Det logiska för många styrelser är då att göra VD rekryteringen så snabbt som möjligt. Problemet är att risken för fel rekrytering ökar tydligt och ibland dramatiskt när det är tidspress. VD rekryteringen är helt avgörande för företagets utveckling och måste få ta tid om det skall bli bra.

Styrelsen och ordförande skall hinna välja rätt, själva eller via rekryteringskonsult, som i sin tur skall arbeta med kravprofilen, leta kandidater, intervjua, djupintervjua, göra tester, ta noggranna referenser och övrigt kontrollarbete.

Det bästa och vanligaste är givetvis att det finns någon som kan vara tf – om inte bör det noggrant funderas på att direkt ta in en interimslösning. Fördelen är inte bara att säkra en bra VD rekrytering utan också att få nya konstruktiva idéer om allt från affärer till strategier. En interims VD har ofta ovärderliga erfarenheter från olika företag och affärssituationer.

/Jonas Koch, Chef Michaël Berglund Interim


EXECUTIVE SEARCH

INTERIM

STYRELSETJÄNSTER


Rätt svar: 1) Ja (enskilt ansvar) 2) Ja (underlättar styrelsearbetet) 3) Nej (hela styrelsen) 
4) Nej (endast Nasdaq och NGM Equity) 

Du får detta nyhetsbrev eftersom vi tror att du är intresserad av vårt företag eller för att du har 
skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Vill du inte ha fler nyhetsbrev från oss klicka här,.