Nyhetsbrev nr 11 från Sveriges unga akademi, april 2015. 
Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Tipsa en vän? Tipsa.


Anna Sjöström Douagi
Anna Sjöström Douagi Foto: Markus Marcetic

Blir man mer kreativ genom musik? Och kommer de bästa idéerna när man tränar? För någon vecka sedan arrangerade Sveriges unga akademi en vetenskaplig salong med temat ”Samklang och dissonans i musik och människa” där det bland annat diskuterades om det finns ett samband mellan musik och andra förmågor hos oss människor och vad som sker i oss i samband med en riktig musikupplevelse. Det fanns mycket att diskutera. Och i vårt senaste avsnitt av ”Akademipodden” diskuterar en neurovetare, en medicinare och en fysiker om sambandet mellan hjärnan och idrott. Alla verkar eniga om att de fått många riktigt bra idéer just i samband med fysisk aktivitet. Vad händer i hjärnan när vi rör oss? Och när vi njuter? Visst är det spännande! Och visst manar det till att man längtar efter en stund att fundera på hur allt hänger ihop? Allt går så fort runt omkring oss och det är så mycket som skall hinnas med. Jag är övertygad om att vi behöver ta oss en stund att fundera, att tänka utan några måsten. Sveriges unga akademi vill göra Sverige till ett ännu bättre land vad gäller forskning och vetenskap och försöka hitta former som väcker nya tankar, föder idéer och akademin i sig själv är en plats där dess ledamöter får mötas för att få lite tid till det oväntade, till att diskutera med någon med helt andra ramar än ens egna och kanske få en stund över att fundera. Efter vårt senaste akademimöte sa några ledamöter att de kom tillbaka till sina respektive institutioner lite vassare och peppade att nå ett steg längre efter att ha blivit inspirerade av varandra. För mig var det ljuv musik! Våren är här. Ut och njut! Lägg dig i gräset, titta upp i himlen och passa på att lyssna på Akademipodden – jag lovar dig garanterat att det kommer väcka nya tankar som tar dig någonstans dit du inte hade hittat annars. Och hinner du inte lägga dig i gräset – sätt i lurarna på tåget, i bussen, på promenaden. Det är vårt sätt och bjuda in dig i vår spännande värld och ge dig lite sköna tankar, så häng med!

Anna Sjöström Douagi, vd


På gång

FORSKARMÖTEN 2015!

Ny omgång av en riktig pärla: den 12—14 augusti arrangerar vi för tredje året i rad sommarforskarskolan Forskarmöten i Fiskebäckskil. Känner du någon som ska börja tredje året på gymnasiet eller en gymnaiselärare? Tveka inte att tipsa dem! Med fokus på kärnan i forskning, nyfikenhet och upptäckarglädje, varvas diskussioner med studiebesök, föreläsningar och utflykter under dagarna på västkusten. 9 ledamöter från vitt olika forskningsområden medverkar som ledare. Hjälp oss gärna sprida och dela information om sommarforskarskolan!

Sista dag för ansökan: 4 maj

Läs mer...

SAMVERKAN – HUR PÅVERKAS FORSKNINGEN OCH FORSKARNA?

Seminarium 12 maj: Samverkan är en allt viktigare uppgift för universitetens forskare. Forskningsråden har regeringens uppgift att föreslå modeller där samverkan med näringsliv och offentlig sektor är ett bedömningskriterium. Mindre diskuterat är hur den enskilda forskaren påverkas av ökade krav på samverkan. Välkommen till ett seminarium arrangerat av Sveriges Unga Akademi och IVA. 

Sista dag för anmälan: 7 maj

Läs mer...


Forskarspaningar

Utställningen unga forskare

I finalen för ”Utställningen unga forskare” har elever möjlighet att visa upp sitt gymnasiearbete och tävla om priser och stipendieresor ut i världen till ett totalt värde av en halv miljon kronor. I år hade Sveriges unga akademi fyra ledamöter i juryn och den stora glädjen att få träffa elever och se fantastiska projekt om till exempel ålgräsplantering, mätning av kisel i kylvatten, särskilda hjärncellers kommunikation och utvärdering av kostråd för diabetes.

Läs mer...


Projektkoordinator till Sveriges unga akademi sökes!

Sveriges unga akademi är ett tvärvetenskapligt forum och en forskningspolitisk plattform för ett urval av de mest framstående unga forskarna i Sverige som bildades i maj 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien (KVA). I oktober 2013 knoppades organisationen av från KVA och blev Stiftelsen för Sveriges unga akademi. Stiftelsen söker nu en driven projektkoordinator till vårt sekretariat som är under uppbyggnad. 

Läs mer...


Helena Filipsson

Ledamöter twittrar för @Ungaakademin

Sveriges unga akademis ledamöter twittrar för akademin som finns på Twitter som @Ungaakademin. Först ut är Helena Filipsson, docent i geobiosfärsvetenskap vid Lunds universitet.

Helena kommer att skriva korta inlägg, max 140 tecken, om sitt forskarliv, dela artiklar, tips, bilder och idéer; kort sagt twittra. Sveriges unga akademi finns också på Facebook och Instagram. Kom och följ!

Läs mer...


Foto: Linus Hallgren, Markus Marcetic, Jessica Arneback

Samklang och dissonans i musik och människa – Vetenskaplig salong!

Sveriges unga akademi arrangerade en vetenskaplig salong på tema musik. Kvällen inleddes med korta presentationer av Fredrik Ullén, Palle Dahlstedt och Hillevi Ganetz; forskare med olika infallsvinklar på musik, vetenskap och kreativitet.

Läs mer...


Forskarspaningar i SR

Forskarspaningar på Vetenskapsfestivalen

Sveriges unga akademi medverkade på Vetenskapsfestivalen för andra året i rad med aktiviteten Forskarspaningar. Det går ut på att forskare på kort tid och med glimten i ögat ska driva en tes baserad på vetenskapliga belägg. Ämnet kan vara allt möjligt; från fysik och språk till diverse samhällsfenomen – men de vetenskapliga beläggen tas från forskarens eget expertområde. Efteråt var publiken välkomna fram för att ställa frågor och prata med forskarspanarna. Tünde Fülöp, Johan Åkerman och Stefan Arora Jonsson bjöd på ett smakprov på sina spaningar i Vetenskapradions veckomagasin som finns att lyssna till online.

Läs mer...


Illustration: Mattias Karlén
Illustration: Mattias Karlén

Akademipodden om idrott och hjärnan

Vi pratar om hur idrott kan vara bra och dåligt för hjärnan. Henrik, professor i neurokemi,  berättar om sin forskning där ishockeyspelare deltar i studier om hjärnskakning. Mia som forskar i neurovetenskap berättar om en spännande studie på hur idrott kan motverka depression. Christian, professor i subatomär fysik och maratonlöpare berättar om sin löpning och sitt forskningsfält. Henrik berättar också att han fått uppleva ”runners high” när han sprang vilse på löprundan. Lyssna och hör forskarnas samtal!  

Läs mer...


Akademimöte i Stockholm

Under vårens andra akademimöte träffades ledamöterna i Stockholm den 22–23 april. På agendan stod bland annat kommunikation; hur kan jag som forskare destillera och förklara mitt fält på kort tid för forskare från helt andra områden, för en gymnasieelev eller en journalist? Forskningskommunikatör och ståuppkomiker Anders Sahlman guidade i en workshop. Vi gästades av vår stifelsestyrelseordförande, Jan-Eric Sundgren, och av Shirin Ahlbäck Öberg som föreläste om ”Kollegialitet och linjestyre – den nödvändiga styrningsdualismen”. Roliga och intressanta dagar!

Läs mer...


Publik Forskarspaningar
Publik på Forskarspaningar, Vetenskapsfestivalen i april. Foto: Annika Moberg

Detta är det elfte nyhetsbrevet från Sveriges unga akademi och du får det eftersom du valt att bli prenumerant eller för att vi tror att du kan vara intresserad av uppdateringar om akademins verksamhet. Nyhetsbreven kommer att sändas ut cirka fyra gånger per år och i breven kommer du att få information om Sveriges unga akademi och aktuella händelser som berör vår verksamhet.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Du kan lätt avsluta din prenumeration genom att klicka här

Läs mer om Sveriges unga akademi...

Sveigesungaakademi_logo

c/o Kungl. Vetenskapsakademien - Box 50005- SE- 104 05 Stockholm - + 46 (0) 8 673 95 00 

http://sverigesungaakademi.seinfo@sverigesungaakademi.se

 Twitter: @Ungaakademin Facebook: Sveriges unga akademi