Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

KA-Info 1/2015

KA-information nr 1-2015


Information från KA-gruppens styrelse

Vårens symposier: Stockholm 5-6 mars och Göteborg 7-8 maj.

Mer information och anmälan


Vägledande webbsidor om ändring av byggnader

Vägledning: Boverket har tagit fram en vägledning om kraven vid ändring av byggnader, särskilt om tillämpningen av reglerna om ombyggnad. Syftet med vägledningen är att skapa förutsättningar för en mer enhetlig tillämpning av reglerna i plan- och bygglagen. Läs mer på PBL kunskapsbanken.


Finns BBR 22?

Enligt projektledaren på Boverket, Stina Jonfjärd, har i skrivande stund, 2015-02-19 ännu inte beslut fattats om ändringen. Enligt planerad beslutsordning kommer beslut att tas under vecka 9. I författningsformat kommer uppdateringen att finns tillgänglig inom ett par veckor efter beslut. Ikraftträdandet är satt till 1 mars 2015 med ett års övergångsregel. En ny tryckt regelsamling för BBR kommer att möjligen komma ut under april. Håll ordning på ny utgåva via Boverkets hemsida. www.boverket.se


Personalliggare i byggbranschen från 1 januari 2016

I propositionen föreslås att krav på att föra personalliggare införs för byggbranschen. De nya bestämmelserna i skatteförfarandelagen ska tillämpas på byggarbetsplatser i Sverige. Förslaget innebär att både byggherren och den som bedriver byggverksamhet har skyldigheter att fullgöra.

Syftet med förslaget är att motverka förekomsten av svartarbete och främja en sundare konkurrens inom byggbranschen.

Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Minskat svartarbete i byggbranschen, prop. 2014/15:6 (pdf 952 kB)


Lagändringar, ikraftträdande 1 och 2 januari 2015

Den 1 och 2 januari 2015 träder ändringar i plan- och bygglagen, PBL, plan- och byggförordningen, PBF, och i miljöbalken, MB, i kraft. Dessutom införs en ny lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar. De flesta ändringarna föreslogs i regeringens proposition 2013/14:126, "En enklare planprocess" samt proposition 2013/14:128, "Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen". Ta del av länkar till de olika lagarna samt propositionerna under rubriken På andra webbplatser i Relaterad information.

Länk till Boverket


Webbseminarium med inritkning mot byggande

Webbseminarium: I slutet av november sändes Boverkets och Riksantikvarieämbetets  webbseminarium om ändrade byggregler, kulturvärden och ombyggnad. 

Se webbseminariet


Tillsynsvägledning på PBL kunskapsbanken

Boverket har under 2014 haft ett regeringsuppdrag att ta fram en vägledning för byggnadsnämndernas tillämpning av bestämmelserna om tillsyn, ingripanden och påföljder enligt 11 kap. plan- och bygglagen (2010:900).

Arbetet har resulterat i ett trettiotal artiklar på PBL kunskapsbanken där de olika typerna av förelägganden, förbud och verkställighetsmedel beskrivs. En allmän del om tillsyn där bland annat syftet med tillsyn beskrivs samt exempel på hur ett tillsynsärende för olovligt byggande kan gå till är andra delar som återfinns i den nya vägledningen.

Du hittar vägledningen på PBL kunskapsbanken


Ny internationell standard för att mäta kontorsytor

International Property Measurement Standard (IPMS) för kontor är den första etappen av ett globalt samarbete för att skapa en enhetlig metod för att mäta hus.

RICS har varit en av initiativtagarna till att utveckla IPMS och har fullföljt utvecklingen tillsammans med ett 55-tal andra standardsättande organisationer. Tanken är att denna standard skall ersätta de olika nationella standarder som används runt om i världen.

Den första i raden av en serie standards, IPMS Office Buildings, publicerades 24 november, 2014. RICS kommer i början av 2015 att utge en vägledning om hur man använder IPMS. I nästa steg ska man ta fram en standard för bostadsfastigheter som väntas publiceras under 2015.

Länk


Hyresrätt - exklusivt och dyrt

Hyresrätten är i Sverige den i särklass mest debatterade och utredda upplåtelseformen. Ekonomer, jurister, socionomer, statsvetare med fler har över tid analyserat hyresrätten som upplåtelse- och boendeform. Målet har varit att skydda och utveckla hyresrätten och ytterst göra den attraktiv som boendeform. 

Stellan Lundström
Stellan Lundström

Sverige är i detta sammanhang ett av få länder i världen där upplåtelseformerna politiserats. Hyresrätt uppfattas i politiken som ”vänster” medan äganderätt uppfattas som ”Höger”. En grogrund för politiseringen är att socialdemokratin starkt förknippas med miljonprogrammet och den omfattande satsningen på uppbyggnaden av kommunägda bostadsföretag. Bidragande är också att den sociala bostadspolitiken i allt väsentligt utgått från hyresrätten som instrument.

Länk


För rättelse av att ha byggt utan startbesked krävdes återställande genom rivning

Mark - och miljööverdomstolen Dom 2014-01-08 (Mål nr P 7235-13)

Referat:

Plan- och bygglagen (PBL, 2010:900) tillämpades i detta mål. Huvudfråga i målet var om rättelse i den mening som anges i PBL 11 kap 54 § hade vidtagits, vilket hade resulterat i att byggsanktionsavgift inte skulle kunna tas ut. I målet hade en byggnadsnämnd meddelat bygglov och informerat sökanden både om att startbesked krävdes innan byggåtgärderna påbörjades, samt om att bevis om att byggfelsförsäkring tecknats skulle uppvisas innan startbesked kunde ges. Sökanden hade dock påbörjat byggnadsarbetena utan startbesked och ungefär en månad senare uppvisat bevis om byggfelsförsäkring, varefter startbesked meddelades. Nämnden beslutade om byggsanktionsavgift.

Det kan även tilläggas att MÖD, liksom MMD och länsstyrelsen, bedömde att ett muntligt startbesked inte uppfyller PBL:s krav och därmed inte får någon betydelse i ett bygglovsärende. För att ett startbesked ska vara giltigt ska det alltså vara skriftligt.

Länk


Friggebod får inte placeras närmare gräns mot allmän plats än 4.5 meter

Mark- och miljööverdomstolen Dom 2013-06-07 (Mål nr P 105-13)

Referat:

Äldre plan- och bygglagen (ÄPBL, 1987:10) tillämpades i detta mål. Målet gällde två frågor, varav den första var om en komplementbyggnad som placerats närmare tomtgräns mot gata än 4,5 m kunde anses bygglovsbefriad enligt ÄPBL 8 kap 4 §.

Den andra frågan var om kommunen kunde anses vara en sådan berörd granne som kan lämna medgivande enligt andra stycket i samma paragraf. Byggnadsnämnden ansåg att byggnaden inte krävde bygglov och valde att inte ingripa. Länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen bedömde att placeringen av byggnaden närmare gatan än 4,5 m gjorde att den krävde bygglov. Klaganden överklagade domen. Mark- och miljööverdomstolen konstaterade utifrån lagens förarbeten att termen ”gräns” i lagtexten innefattade inte bara tomtgräns mot en annan bebyggd tomt, utan även gräns mot väg eller gata. Domstolen ansåg att någon som kan representera intresset att använda vägen eller gatan inte finns, oavsett om marken är planlagd eller ej. Slutsatsen blev att kommunen inte kunde anses vara en sådan granne som kan lämna ett medgivande. Följaktligen kräver en komplementbyggnad som är placerad närmare än 4,5 m från gräns mot gata eller väg alltid bygglov. Domen har vunnit laga kraft.

Länk


HD klargör i viktigt dom

Högsta domstolen har avgjort en för entreprenadbranschen mycket viktig fråga i AB-systemet. Man kan säga att byggherren vann slaget men entreprenören kriget, kommenterar Olof Johnson, chefsjurist Sveriges Byggindustrier. Domstolen menar att vid en fackmässig bedömning ska entreprenören beakta sådana förhållanden inom arbetsområdet som är troliga. Högsta domstolen förklarar att det är så kap. 1 § 8 i AB 04 ska tolkas.

Länk


”Putsmålet” i Högsta domstolen

Tisdagen vecka 7, inleddes rättegången där Högsta domstolen ska avgöra om Myresjöhus gjorde rätt eller fel när de använde metoden enstegstätade putsade fasader.

- Politikerna har sagt att utvecklingsfel inte ska läggas på byggbranschen, säger advokat Peter Savin, ombud för Myresjöhus.

”Det stora putsmålet” har nått högsta instans. Rättegången, som har pågått i två dagar, har genonförts i Högsta domstolen, HD. Målet består av tre delar, men det är endast konstruktionsfrågan som prövas i HD, alltså om det var rätt eller fel av småhustillverkaren Myresjöhus att använda enstegstätade fasader i de 30-talet hus som uppfördes i Svedala åren 1999-2003. Husen drabbades av fukt- och mögelskador.

Följ resultatet direkt via HD:s hemsida. Domen vänta tillkännages vecka 9 – 10.

http://www.hogstadomstolen.se/


Myndighetslarm från Tyskland: Isolering i miljontals hus världen över brandfarlig

11 februari 2015

Källa: Der Spiegel. Tyska myndigheter teg länge men har efter avslöjande från NDR och Der Spiegels egna tester erkänt hur brandfarlig cellplasten är. Frigolit är tillverkad av petroleum – och mycket brandfarligt visar brandtester som utförts av en arbetsgrupp på uppdrag av Bauministerkonferenz: Konserveringsmedel i produkten förhindrar inte brand.


SBR Byggingenjörerna AB, Gävlegatan 15, 113 30 Stockholm
Tfn 08-462 17 90  E-post: info@sbr.se  www.sbr.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos  oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.