Man On Board!

MOB betyder
Man Over Board.

MOB Rescue Line är framtagen av Hansa-linans uppfinnare som hjälpmedlet för att snabbt och säkert få upp en person ur vattnet.

För oss står MOB för 
Man On Board!


MOBLINE.SE 


Se den tankeväckande filmen om MOB Rescue Line.

Räddningslinan med de tre förbättringarna som gör stor skillnad för den som är nödställd och för den som räddar:
- plasthållaren som skyddar och förvarar räddningslinan på rätt plats
- lyftselen runt kroppen
- de greppvänliga lyftöglorna. 


Media

Att vara på stora mässor innebär också möten med pressen och exempel från METS är Yachting World, Sail World och Voiles Magazine som uppmärksammat MOB. Återkommer när resultatet av det kan presenteras.


MOB på båtmässor

MOB deltar under 2015 på båtmässorna i Düsseldorf, Göteborg, Helsingfors, Stockholm och Oslo. 

Och sen blir det de flytande mässorna i augusti och september.

Och METS!


Vill du stödja Sjöräddningssällskapet? Handla MOB mm på SSRS webbshop

Världspremiär

I november var det dags för "världspremiären" för MOB vid METS i Amsterdam - världens största båttillbehörsmässa med 1350 utställare i 11 stora hallar!
Det vimlar av branchfolk från hela världen och man blir helt tagen av all uppmärksamhet. 

Vad ska man t.ex. tro när en representant säger sig ha 2000 butiker i arabvärlden och vill satsa på MOB.

Exporten smygstartade dock redan i höstas i och med att Watski tog upp MOB Rescue Line i sitt sortiment för Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.


Ny hållare från 2015

För att förbättra funktion och hållbarhet kommer nu fodralet i mjuk väv att ersättas av en svensktillverkad hållare i en hård och UV-tålig plast.

Det har verkligen blivit ett positivt bemötande för den nya hållaren. Bland annat från dem som önskar ge bort MOB till kunder eller sälja till medlemmar eftersom det finns ett bra utrymme för logo.

Foto: Lasse Eklöf


MOB på nya marknader

På METS kom en stor order från Australien och från flera europeiska länder.

Det roliga var också några stora svenska och finska aktörers reaktion när MOB vågade sig utomlands.

Önskar dig ett Gott Nytt År

Odd Lindqvist

Sprid gärna detta brev till dina vänner!
Och gilla mobline.se på Facebook


Säkra nyheter från MOBLINE.SE / Odd Lindqvist AB, Orgnr 556652-6686.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du tillhör ett nätverk av båtmänniskor. 
Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.


Tankeväckande extraläsning:

Här följer en text från Karl-Axel Wenzlaff som tillsammans med sin fru Elisabet upplevde nedanstående:

Hej Odd,
Idag fick vi användning av din mob-lina i skarpt läge!
Vi hade precis tagit en gästboj i en liten fiskeby något väster om La Coruna då det kommer in en Tysk Xp44. De skulle ta bojen framför oss. Det brallade på (som vanligt) och precis när han var vid bojen blåste vinden bort fören, varpå hustrun lutar sig så långt ut för att trots allt nå bojen, att hon stod på huvudet rätt i sjön. De var bara två ombord, och med hustrun i vattnet fick mannen det stressigt. Han fällde ner akterspegeln och lyckades riva ner sin hydrovane (kostade säkert multum) som satt uppfälld där bak. Då det var trångt mellan bojarna tog det tid att baxa runt sin stora båt i den byiga friska vinden. Under tiden drev hustrun snabbt ner mot oss på sin uppblåsbara flytväst. Som god sjöman tyckte jag det var dax att göra en insats och försöka fånga upp den förbidrivande tyskan. Mycket lämpligt kom vår fina MOB-lina till användning. Med ett välriktat kast mot den drivande damen kunde vi bogsera in henne till vår båt och få upp henne via badlejdaren där bak. Hon var naturligtvis väldigt tacksam, att få stå på ett däck igen. Mannen ombord hade det körigt. På vad han tyckte var ett lämpligt ställe fälldes ankaret. Oturligt nog tog det inte. Med god fart drev han nu rakt in i en musselodling! Med full back i maskin plöjer han ut på fritt vatten igen. Bara tur att ankaret inte fastnar där inne bland alla tampar.
Till slut ankrar han 200 meter i lä om oss och vi förpassar den nu något stelfrusna tyskan över till sin båt med vår jolle. Allt väl, trodde vi... Av någon okänd anledning hivar de upp ankaret och styr åter mot bojen framför oss. Nytt försök och showen fortsätter. Denna gången får han bojen midskepps i lä. Vinden pressar ner båten över bojen som försvinner in under båten. Hustrun, som just fått torra kläder på sig, gör ingen större ansats att försöka få tag på bojen då den försvinner in under båten. Tysken gör nu sitt största misstag, han kör både fram och back så det ryker, utan att veta var han har bojen eller bojtampen. Naturligtvis snurrar han upp allt snyggt på propelleraxeln. Tvärstopp i motorn, och med den friska vinden inser han att han snart driver ner på en anna båt. Full fart fram på fördäck och störtankra för att få stopp på sin stora båt. Knepigt läge för våra tyska vänner. Vi kliver i vår jolle, tar med en båtshake och lite tamp och puttrar över för att bistå. Under tiden har skepparen fått av sig kläderna och simmar med en tamp i munnen till en närliggande boj för att fästa sin båt i. Därefter hämtar han cyklop och en kniv och börjar dyka under båten. Snabbt inser han att det krävs en dykare för att få loss eländet. Ungefär samtdigt kommer det ut en spanjor roendes i sin båt och börjar skrika och skälla att vi inte får ligga på de här bojarna. Naturligtvis bara på spanska, men vi tolkade det som vi inte var välkommna. Den arge spanjoren säger också att det fattas en av hans bojar. Vi försöker förklara att den finns uppsnurrade på tyskens propelleraxel, men han fortsätter bara att vifta med armarna och vill få bort oss också från vår boj. Spanjoren förstår sen vad som hänt och inser snabbt att det är dax att börja förhandla. Han förtöjer sin eka vid tysken och erbjuder att ringa en dykare mot ett antal eurosedlar. Snabbt kommer de överens om ersättningen, och vi försöker nu få ett ok från den arge spanjoren att få ligga kvar på bojen. Det lyckas inte utan vi lovar att flytta oss. Samtidigt som vi fäller vårt ankare mellan musselodlingen och de privata bojarna ser vi att en dykare just anlänt till tysken. Efter en halvtimme är de befriade från bojar och tampar och kan också ankra på fritt vatten.

Lugnet lägger sig, och vi ser att mantåget hos tysken är full av kläder på tork. Läget var rätt svårt, det blåste 25 knops byig vind och det var trångt. Vi har just ätit, vi ligger stadigt utan att dragga (än så länge) men vinden rycker i båten som svänger kraftigt.

Din lina har vi nu torkat och laddat om. Den fungerade utmärkt, var lätt att få i väg trots frisk motvind. Det uppskattade nog också den tyska damen som med god fart var på väg ut ur viken, i riktning mot Madeira.

Följ Elisabet och Karl-Axel på http://syspray.se