Fredrik Karlsson, Fortum. Foto: Stefan Sjödin.

Fredrik Karlsson, Fortum:

”Det här skulle vi ha börjat med tidigare”

- Det är dumt att vi inte började med det här tidigare. Vi har ju hållit på med vattenkraft i 70 år. Sedan kan jag fundera över varför inte fler företag gör liknande insatser, det vill säga satsar på lokala saker som är viktiga för alla. Det säger Fredrik Karlsson, kommunikationschef på Fortum Sverige, som just avslutat det tredje samarbetsåret med Städa Sverige.

Syftet med Fortums och Städa Sveriges älvstädningsprojekt är att förbättra miljön kring Ljusnan, Klarälven och Dalälven. I och med att älvarna har ett känsligt ekosystem är det ett angeläget projekt.

För Fortum innebär projektet en möjlighet att stötta och uppmärksamma älvarnas och vattenkraftens betydelse – både för energiproduktionen men också för bygden.

- Vi försöker göra samarbeten som är kopplade till våra värderingar och vår verksamhet. Att ta hand om naturen och miljön ligger i linje med det. I och med att städningarna sker vid de älvar där vi har våra vattenkraftverk blir det en naturlig koppling till vår kärnverksamhet, säger Fredrik Karlsson och fortsätter:

- Vi som alla större företag får ofta sponsorförfrågningar från idrottsföreningar och andra föreningar. Genom det här projektet kan vi genomföra den typen av sponsring bredare och på så sätt göra så att fler kan dra nytta av sponsringen.

Tanken från Fortums sida är också att synas på ett annat sätt än de gör annars.

- Det är ett sätt att komma ut träffa lokalbefolkningen på de orter där vi finns men inte har så många anställda. Det ger oss möjlighet till dialog och berätta om vad vi gör.

Vad tycker personalen på Fortum om projektet, engageras de på något sätt?


- I samband med städningarna har vi lokala talespersoner som är aktiva inför och under städningen. De är med och tittar, pratar och peppar. De bygger upp en stolthet och engagemang i projektet. Sedan är det många som sitter på huvudkontoret i Stockholm och inte i närheten i kraftverken, men även bland dem finns ett engagemang. Den feedback vi får från personalen är att det är ett jättebra samarbete.

Även från omvärlden är responsen positiv, inte minst i sociala medier.

- Där är det är överväldigande positiv respons. Vi ser det till exempel på en ort där ett lag är aktivt i städningen. Det blir en spontan uppmärksamhet hos lokalbefolkningen. Men även annan media tycker att det är en intressant satsning. De ser att det är bra för den lokala miljön och att det blir rent och snyggt.

Foto: Städa Sverige

Hur ser ni på samarbetet med Städa Sverige framöver?

- Vårt ingångsvärde är att fortsätta med samarbetet och projektet. Vi kommer att fortsätta åtminstone nästa år, men jag ser egentligen ingen bortre gräns. Det känns självklart. Det vi funderar över är hur vi kan utveckla projektet så att vi inte gör samma sak varje år. Kanske kan vi utveckla samarbetet med fler kunskapshöjande åtgärder för de föreningar som är med, eller ordna öppna hus vid våra älvar i samband med städningarna. Ett annat område som kan utvecklas är att titta på återvinningen av det skräp som samlas och titta på hur det sköts. Eventuellt kan de delarna giftas ihop, avslutar Fredrik Karlsson.

Städa Vatten

Under året har ett flertalet vattenstädningar genomförts  tillsammans med lokala dykföreningar runt om i landet.Dykarna har till exempel hittat gamla cyklar, burkar, flaskor, tidningsställ och även en pistol. I vattenstädningen har Städa Sverige samarbetat med Coca-Cola Sverige och Svevia.

Just nu letar vi efter nya partners och samarbeten för vattenstädning. Intresserad? Hör av dig till oss. Nedan är ett axplock med bilder från årets vattenstädningar:

Vattenstädning med Örebro SDK.
DK Putan städade i Magelungen.
DK Putan städade i Magelungen.
Container fylld med "fynd".
Container fylld med "fynd".
Pistol hittades i Borås.
Fantaburk från 1981.

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se
lise-lotte.dagefjard@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.