Newsletter with the latest news. Problem viewing? View it in your browser. Unsubscribe? Click here.

Kulturella skillnader, varför gör vi det vi gör?

Carlos Alberto Tévez, född 5 februari 1984 i Buenos Aires och spelar idag fotboll för Juventus.

För er som inte vet vem det är så är han en riktigt bra fotbollsspelare.

Erik Niva är förutom en grym sportjournalist även författare och har skrivit boken ”Utväg-fotboll”. I den boken skriver han om olika dramatiska historier inom fotbollen. En av dessa historier handlar om Carlos Tévez, det är inget extraordinärt men på sidan 40 i boken finns ett citat från Carlos Tévez:

”När jag var liten trodde jag verkligen att min framtid låg i att samla ihop skräp från gatan och försöka sälja det vidare. Hunger och misär... Jag vet hur det är, och jag önskar ingen annan att göra det. När jag ser hur hemlösa knuffar runt sina kundvagnar gör det mig galen-jag vet att det hade kunnat vara jag”

Ödmjukt, fint och realistisk, eller?

Två perspektiv:

1) Det handlar om att tro på sig själv och hela tiden vilja utvecklas, om man bara vill så kommer man att lyckas, den som är uteliggare har inte haft samma vilja som de som har lyckats bättre i livet.

2) Alla föds vi in i världen med olika förutsättningar och vissa av oss får kämpa så in i …. Trots det kanske man inte lyckas, man kämpar och kämpar, uppväxt i slummen i Buenos Aires och har inte det sociala nätverket och får liksom ingen hjälp alls. Då är det tufft.

Det kanske är en blandning av dessa perspektiv men hur som helst är det intressant att problematisera, för motivationen för idrott skiljer sig i vår värld. I många länder handlar det om överlevnad, försörja en familj, ta hand om föräldrar, syskon etc.

Vi tycker det är vackert det Carlos Tevéz säger, att det lika gärna kunde ha varit han. Det får en att fundera. Han kunde ha blivit en uteliggare. Hans framgång kanske beror på hans förmåga att vara medveten om sin mänsklighet.

Spel i Juventus innebär inte automatiskt att han är bättre än oss andra..

Föreställningstips

Fundera på något du vill bli bättre på. Skriv ned vad som krävs av dig för att bli bättre på det. Välj ut en av de viktigaste detaljerna som du själv kan påverka. Fundera kring hur du kan genomföra det här på bästa sätt, hur det ska kännas, se ut, etc när du gör det.

Föreställ dig att du genomför det så levande som möjligt. Upprepa det flera gånger och gör det under 2-3 minuter varje dag i en vecka. Skriv ned på ett papper hur det kändes att föreställa dig det efter varje tillfälle.

Hur väl kunde du föreställa dig det?

Hur påverkades du av det?

Reflektera efter en vecka. Har du påverkats något? Är det värt att fortsätta? Kan du göra det på ett bättre sätt? 

Nyheter

Fortfarande platser kvar..

Till vårt öppna frukostseminarium  Tisdagen den 25 November

Träningsprogrammet för dig som hatar träning

Vill du komma gång med din träning?

Individanpassad mental träning

Bloggen som vi driver heter www.idrottspsykologi.info.  I bloggen presenteras information om psykologi relaterat till personlig utveckling, träning, hälsa och prestationer inom idrott.

Senaste inlägget: Individanpassad mental träning

Följ oss:)

Boka oss direkt

Är du intresserad av en föreläsning, workshop, individuell rådgivning eller individanpassat mentalt träningsprogram för dig, din idrottsförening eller ditt företag?

Maila mikael@imaginethat.se för mer information och offertförslag. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.