Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 2 2014

Försvåra för hösttjuven!

Hösten är här och det är dags att se över stöldskyddet inför de mörka höstmånaderna. Det är nu, när mörkret lägger sig tidigt och bryggor och fritidshusområden ligger öde, som tjuven brukar slå till.

- Av erfarenhet vet vi att inbrotten ökar när hösten och vintern kommer eftersom det då är mörkt och därmed lättare att verka ostört. Något man kanske inte tänker på är att närmare 80 procent av inbrott i villor och radhus sker genom ett fönster eller en fönsterdörr, säger Lotta Mauritzson på Stöldskyddsföreningen.

Förebyggande tips för bostaden, båten och fritidshuset:

Bostaden

  • Ta hjälp av grannar - Grannsamverkan är ovärderligt. Kontakta gärna ortens polis för att få hjälp med utbildning och organisation kring grannsamverkan.
  • Lås dörren på dagen även när du är hemma. Allt oftare kommer rapporter om tjuvar som går in under dagen.
  • Se till att du har bra, godkända lås till både entrédörren, altandörren och alla fönster i markplan. Ett godkänt inbrottslarm är också ett bra komplement till det mekaniska skyddet som dörrar och lås. Sök godkända produkter här http://www.stoldskyddsforeningen.se/Certifierad-sakerhet/
  • Tjuven vet precis var han/hon ska leta efter dina värdesaker. Förvara smycken och värdeföremål i ett säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Märk värdesaker och gör dem betydligt svårare för tjuven att sälja vidare.
  • Gör det svårt för tjuven genom att förvara stegar, cyklar och trädgårdsredskap i låst förråd.

Fritidshuset

  • Töm fritidshuset på värdefulla föremål.
  • Märk lös egendom som lämnas kvar - den blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Gör en inventarieförteckning.
  • Lås både fritidshuset och eventuella uthus med rekommenderade lås. OBS: Gäller inte bara ytterdörren, utan alla dörrar, fönster och eventuella luckor.
  • Grannsamverkan är ovärderligt, särskilt om det finns permanentboende i området.
  • Fundera över om det går att sätta upp staket eller vägbom för att försvåra för bilister att ta sig fram till huset.

 Båten

  • Töm båten själv! Se till att det inte finns värdefull löstagbar utrustning kvar.
  • Vinterförvara båtmotorn ordentligt inlåst och lås fast båten med godkänt hänglås och kätting så länge den ligger i vattnet.
  • Märk all utrustning med en beständig märkning och sätt spårsändare i båten och båtmotorn. Den sänder ut signaler som kan hjälpa polisen att spåra godset om det blivit stulet.
  • Starta Båtsamverkan, kontakta Larmtjänst. 

Läs fler tips och råd http://www.stoldskyddsforeningen.se/Nyhetslistning/Nyhetsarkiv/2012/2014/Forsvara-for-hosttjuven/


Villainbrotten ökar igen

De tre första kvartalen i år ökade inbrotten i villor och radhus med drygt 12 procent jämfört med samma period förra, visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Statistiken visar också att det sedan flera år tillbaka är nu under de mörka höstmånaderna som de flesta inbrotten sker.

Inbrottslarm och Grannsamverkan är två exempel på hur man kan försvåra för inbrottstjuvar. Polisen Jan Johansson menar också att det är viktigt att göra det mindre lönsamt att göra inbrott:
– Jag tror folk måste tänka om. Det går inte att förvara guld och smycken för 50 000 hemma i byrålådan längre. Den tiden är förbi, säger han.

Läs mer och lyssna på radioinslaget i SR Ekot http://www.stoldskyddsforeningen.se/Nyhetslistning/Nyhetsarkiv/Nyheter-fran-omvarlden/Villainbrotten-fortsatter-att-oka-/


Höstlovsveckan är inbrottstjuvarnas favoritvecka

Kombinationen mörker och semester är optimalt för inbrottstjuven. Statistik från Trygg-Hansa visar att höstlovsveckan, vecka 44, är den vecka under året som det sker flest inbrott i svenska hem.

Förra året skedde 95 inbrott i Sverige under höstlovsveckan - enbart bland Trygg-Hansas kunder. Det är 20 procent fler än en genomsnittsvecka under året.

- Inbrott är integritetskränkande och därför väldigt jobbigt att vara med om. Klart flest inbrott sker under det fjärde kvartalet varje år och villor är mest utsatta, men vi ser även en ökning bland inbrott i lägenheter. Vi förväntar oss en inbrottsökning på omkring 20 procent under höstlovsveckan och därför är det viktigt att man själv, så långt det är möjligt, vidtar åtgärder för att förebygga och skydda sig mot inbrott, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Läs mer här http://www.securityuser.com/se/news.asp?newstype=1&newsid=7324


Kortfällan som tömmer ditt konto

Under den senaste tiden har en ny sorts kortbedrägeri kommit till Sverige. Nu går polisen ut och varnar konsumenterna för Card trap-bedragarna.

– Privatpersoner stoppar in bankomatkortet och trycker in koden, och så är det tekniskt fel på skärmen. En vecka senare är pengarna borta, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

- Om ditt kort fastnar i en bankomat ska du alltid stå kvar vid bankomaten och spärra ditt kort innan du lämnar platsen. Glöm inte att även polisanmäla händelsen, säger Lotta Mauritzson på SSF.

Läs mer här http://www.stoldskyddsforeningen.se/Nyhetslistning/Nyhetsarkiv/Nyheter-fran-omvarlden/Kortfallan-som-tommer-ditt-konto/


Bluffmailen blir allt listigare

Det gäller att vara vaken när du går igenom inkorgen. "Nätfiske" går ut på att via epost försöka få privatpersoner att fylla i kontokortsuppgifter eller andra privata uppgifter och nätbedragarna blir allt bättre på att utforma mailen. Det är därför inte så lätt att urskilja om det är legitimt eller inte.

Var skeptisk mot alla avsändare som ber dig lämna ut privat information. Seriösa företag ber aldrig om kreditkortsuppgifter eller liknande via mail. Om du får ett mail från en bank, myndighet eller större företag ska du inte öppna mailet, klicka på någon länk eller svara på mailet. Ta bort det istället.Känner du dig osäker på om du förväntas agera på något sätt – Ring avsändaren och kontrollera om mailet är korrekt.

Läs mer här
http://www.stoldskyddsforeningen.se/Nyhetslistning/Nyhetsarkiv/Nyheter-fran-omvarlden/Bluffmailen-blir-allt-listigare/


Lämna aldrig ut inlogg via sociala medier eller mail

Dela ALDRIG med dig av inloggningsuppgifter via sociala medier eller mail. Tänk på att du är ansvarig för dina egna inloggningsuppgifter och om du lämnar ut uppgifterna kan du själv få stå för notan.

Lämna inte ut dina inloggningskoder till din internetbank ens till en anhörig om det sker över sociala medier eller e-post - det kan nämligen vara en bedragare. Se en informationsfilm om hur det kan gå till här.
http://www.stoldskyddsforeningen.se/Nyhetslistning/Nyhetsarkiv/Nyheter-fran-omvarlden/Lamna-aldrig-inlogg/

Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.