Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

KA-Info 3/2014

Hej!

Vi sänder KA-info 3 2014 på nytt med uppdaterade länkar för webplatser kopplade till Boverkets hemsida. 

MVH

SBR BYGGINGENJÖRENA 


INFORMATION FRÅN KA-GRUPPENS STYRELSE

Symposier

Den 13-14 november håller KA-gruppen höstens sista symposium i Göteborg.

Kontakta SBR:s kansli för mer information och deltagande.

I nästa utgåva av KA-info kommer information om kommande symposier till våren 2015.


NYHETER

Förstudie kontrollplan

Denna rapport är en förstudie och är avsedd att vara ett underlag för Boverkets fortsatta arbete med frågan. Boverket har saknat tillräckligt och dokumenterat underlag för att veta var problemen är och om det även behövs föreskrifter, allmänna råd och/eller vägledning i frågan. Extern efterfrågan på vägledning har varit stor sedan nuvarande system infördes.

Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 48
ISBN-nummer: 978-91-7563-123-3
Ladda ner (281 kb)


Nya gränser för direktupphandling (FiU18)

Beloppsgränserna för när myndigheter får göra direktupphandling höjs. Syftet är att göra offentliga upphandlingar mer effektiva.

Myndigheter ska anteckna skälen till att de gör direktupphandling och annat av betydelse om upphandlingens värde överstiger 100 000 kronor. Det införs krav på att myndigheterna ska ha riktlinjer för direktupphandlingar.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag


Förslag till lag (20xx:xxx) om omvandling av hyreslägenheter till ägarlägenhetsfastigheter

Lagens tillämpningsområde

1 § I denna lag finns bestämmelser om omvandling till ägarlägenhetsfastigheter

av bostadslägenheter som är uthyrda eller kan hyras ut och om hyresgästernas rättigheter i samband med och efter en sådan omvandling. Lagen gäller inte lägenheter i byggnader som ägs av en bostadsrättsförening eller som ägs eller hyrs av en kooperativ hyresrättsförening.

Omvandling innebär att en sådan bostadslägenhet som anges i första stycket blir en ägarlägenhetsfastighet enligt bestämmelserna i denna lag. Omvandling sker på initiativ av fastighetens ägare.

Hela utredningen (SOU 2014:33)


Råd kring taxa för anmälningspliktiga åtgärder utan krav på bygglov

Från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

 

Den 2 juli 2014 trädde ett antal förändringar i PBL i kraft. Nya åtgärder införs i lagen som blir anmälningspliktiga men utan krav på bygglov. Här ger SKL råd i hur kommunen kan resonera kring hanteringen av taxan för dessa åtgärder.

Råden utgår från att kommunen baserat sin taxa på SKL:s underlag ”Plan- och bygglovtaxa 2011”.

Plan och bygglovstaxa 2011

Kommunen kan för anmälningspliktiga åtgärder utan krav på bygglov via sin taxa ta ut avgift för den handläggning som ärendena kräver. Någon avgift för bygglovgivning kan inte vara aktuell, men däremot avgift för den handläggning som är förenad med startbesked, slutbesked och i tillämpliga fall tekniskt samråd och slutsamråd.

Länk


Nu skärps kraven på energihushållning

Boverket har haft regeringens uppdrag att se över och skärpa nivåerna för energihushållning i Boverkets föreskrifter. Boverket har för avsikt att genomföra ändringar i Boverkets föreskrifter, BBR, avsnitt nio, energihushållning. Följande ändringar är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2015;

  • En indelning av kategorin Bostäder i två nya grupper; Småhus och Flerbostadshus
  • En ny klimatzon IV som omfattar Kalmar, Blekinge, Skåne och Hallands län samt kommunerna Göteborg, Härryda, Mölndal, Partille och Öckerö i Västra Götalands län och medför en skärpning av kraven med ca tio procent i den nya zonen
  • Ingen skärpning för gruppen Småhus annat än vad som blir effekten av att införa en ny klimatzon IV
  • En generell skärpning med ca tio procent för Flerbostadshus och Lokaler i alla klimatzoner
  • I ZON IV blir effekten tio procent generell skärpning och tio procent skärpning som effekt av den nya klimatzonen.

Siffror inom parentes är nuvarande värden.

Ladda hem och läs hela rapporten i vår webbokhandel.


Bullerprövning enligt miljöbalken och plan- och bygglagen samordnas

Ett hinder för bostadsbyggande är osäkerhet om hur buller från till exempel trafik ska hanteras vid planering och byggande av nya bostäder. Därför ändras nu miljöbalken och plan- och bygglagen så att de stämmer bättre överens med varandra. I plan-och bygglagen införs nya krav på att förebygga att det uppstår problem med buller som kan påverka människors hälsa vid utformningen och placeringen av bostäder. Det ställs också nya krav på redovisning av bullervärden vid planläggning och prövning av bygglov.

Den myndighet som kontrollerar buller från omgivningen vid bostäder enligt miljöbalken ska i de flesta fallen inte få besluta om till exempel förbud, om beräknade bullervärden har angetts i en planbeskrivning till en detaljplan eller i ett bygglov och bullret inte överskrider dessa värden.

De nya reglerna börjar gälla den 2 januari 2015. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Riksdagens beslut:

Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.

Hela betänkandet

Betänkande 2013/14:CU33 (html)

Betänkande 2013/14:CU33 (pdf 364 kbyte, nytt fönster)


Boverket informerar 2014:1 - om ändringar i Boverkets byggregler den 1 juli 2014

Den 1 juli 2014 trädde Boverkets ändrade byggregler, BFS 2014:3, (BBR 21), i kraft. Det är resultatet av ett omfattande revideringsarbete som har genomförts i dialog med bransch, brukare och myndigheter. Ändringarna berör alla avsnitt i BBR med undantag av avsnittet med allmänna regler. I avsnittet om bostadsutformning görs stora lättnader i kraven.

De ändringar som träder i kraft den 1 juli 2014 har tre olika syften. Ändringar görs för att kunna bygga bostäder med en mindre boarea generellt. Dessutom görs ändringar som gäller för studentbostäder som innebär ytterligare lättnader i kraven för sådana bostäder. Det är också många övriga ändringar, som bland annat har till syfte att göra reglerna tydligare.

 

Ladda ner Boverket informerar 2014:1.

 

NY BBR

www.boverket.se finns BBR 21 (BFS 2014:3), och därifrån kan reglerna laddas ned i pdf-format eller skrivas ut. I BBR 21 finns alla regler som gäller från den 1 juli 2014. Även de regler som inte ändrats genom BBR 21 finns med. 

Läs konsekvensutredningen som finns på Boverkets webbplats. Här finns bland annat motiv till regeländringarna.

Uppdaterade läsanvisningar till BBR finns på PBL kunskapsbanken när reglerna träder i kraft. Läsanvisningarna är en bakgrundsinformation till BBR. Syftet är att öka förståelsen för reglerna, att förklara varför reglerna finns och att sätta in dem i ett sammanhang.


Revidering av ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015


Arbetet med ISO 9001:2015 fortskrider enligt tidplan. Troligt publiceringsdatum för den nya standarden blir september 2015. Därefter följer en treårig övergångsperiod.

Framtagning av ISO 14001:2015 framskrider. Förväntad publicering av ISO 14001:2015 är fortfarande maj-juni 2015.


Sammanfattning av Webbsändning 18 juni: Nyheter i plan- och bygglagen

Det är flera ändringar på gång för den som vill bygga nytt, bygga till eller bygga ytterligare bostad på sin tomt. Den 18 juni kl. 10-11 genomförde Boverket en webbsändning där Boverkets rättschef Yvonne Svensson och Anna-Bie Agerberg, SKL, informerade om vad ändringarna innebär för bland annat handläggare på kommuner. 
Du kan titta på webbsändningen i efterhand via denna länk. 

 

Delar av innehållet:

Bygglovsbefriade åtgärder, bland annat Attefallshus på högst 25 kvadratmeter.

Ändringar i Boverkets byggregler för byggande av fler studentbostäder och mindre bostäder.

Andra ändringar i lagar och regler

Riksdagen har tidigare beslutat om lättnader i plan- och bygglagen när det gäller bland annat mindre bostäder, tidsbegränsade bygglov samt att den obligatoriska byggfelsförsäkringen tas bort. För att det ska kunna byggas fler studentbostäder och mindre bostäder har Boverket också genomfört ändringar i Boverkets byggregler. Reglerna börjar gälla den 1 juli 2014.

Mer information

Boverkets informationspaket
Riksdagens webbsida om bygglovsbefriade åtgärder


Expertfunktion för byggskador

Boverket har fått i uppdrag att utreda om en särskild expertfunktion för byggskador bör inrättas. Boverket föreslår till regeringen att en nationell expertfunktion mot byggskador inrättas på Boverket. Takras och problem med fukt i enstegstätade fasader är några exempel på byggskador som den nya expertfunktionen ska kunna arbeta med. Syftet är att förebygga skador och att höja kvaliteten på byggnader i Sverige. Boverket har lämnat sitt förslag till regeringen som senare tar beslut i frågan.

Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 78
ISBN-nummer: 978-91-7563-144-8
Ladda ner (546 kb)


Förslag om personalliggare i byggbranschen till Lagrådet

Personalliggare och oannonserade kontrollbesök ska införas för byggbranschen. Syftet med förslaget är att minska förekomsten av svartarbete och främja sundare konkurrensförhållanden i branschen. Det föreslår regeringen i en remiss som lämnas till Lagrådet idag.

Regeringen fortsätter arbetet med att bekämpa skattefusket. Flera åtgärder mot odeklarerat arbete har redan genomförts genom bl.a. jobbskatteavdraget, skattelättnader för hushållstjänster och skattereduktion för ROT-arbete. I det förslag som regeringen idag lämnar till Lagrådet föreslås att personalliggare införs inom byggbranschen.

Förslaget innebär att bl.a. att byggherren ska anmäla till Skatteverket när byggverksamhet ska påbörjas och tillhandahålla utrustning så att en elektronisk personalliggare kan föras på byggarbetsplatsen. Den som bedriver byggverksamhet ska löpande föra personaliggare över de personer som är verksamma i byggverksamheten. Skatteverket ska ha möjlighet att göra oannonserade kontrollbesök på byggarbetsplatsen för att kontrollera personalliggaren. Vid kontrollbesöken kommer Skatteverket kunna ta del av byggarbetsplatsens samlade personalliggare vilket bidrar till att synliggöra de olika entreprenörerna på bygget. En kontrollavgift ska tas ut om skyldigheterna inte fullgörs.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.


Ändringar i PBL, ikraftträdande 1 och 2 juli 2014

Här följer en sammanställning av nya och uppdaterade sidor på PBL kunskapsbanken till följd av de lagändringar som träder i kraft 1 och 2 juli 2014.

Lagändringar 1 juli 2014

Den 1 juli infördes nya regler för Flyttning av byggnad och Tidsbegränsat bygglov. Även sidorna Bygglov för ändamål av säsongskaraktär,Kontrollansvariga och deras uppgifter samt Tekniskt samråd innehåller förändringar till följd av lagändringarna.

Lagändringar 2 juli 2014

Från och med den 2 juli 2014 införs en bygglovsbefrielse för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. Om dessa åtgärder, samt de sedan tidigare bygglovsbefriade åtgärderna kan du läsa på sidan Bygglovsbefriade åtgärder


Politiker underskattar faran med fallolyckor
Risken att dö i en fallolycka är fem gånger högre än att dö i en trafikolycka, men politiker underskattar faran med fallolyckor. I två nya rapporter presenteras äldres skador och allmänhetens, medias och politikers uppfattning om fallolyckor.
Nya rapporter om äldres skador och politikers kunskap


Kreditgarantier - försäkring för låntagare

Boverkets kreditgaranti är en försäkring som långivare kan teckna för lån till ny- och ombyggnad av bostäder och vid förvärv av fastighet som ombildas till kooperativ hyresrätt. Garantin ger långivaren ett skydd mot kreditförluster och minskar behovet av topplån eller egen kapitalinsats för den som bygger bostäder.

Kreditgaranti kan lämnas till ny- eller ombyggnad av småhus och flerbostadshus som upplåts med hyres- eller bostadsrätt, till nybyggnad av egnahem, till ägarlägenheter samt vid ombildning till kooperativ hyresrätt. Kreditgarantier kan lämnas för lån upp till 90 procent av ett långsiktigt hållbart marknadsvärde. För hus som upplåts med kooperativ hyresrätt kan garanti lämnas upp till 95 procent av marknadsvärdet. I regioner med låga marknadsvärden får kreditgarantins belopp motsvara ett schablonberäknat belopp.


Från 1 juli får Boverket även lämna kreditgaranti för lån till ombyggnad av egnahem och ägarlägenheter

Ändringen innebär att privatpersoner som ska bygga om sitt egnahem kan få en förbättrad möjlighet att finansiera sin ombyggnad. Kreditgarantin kan normalt lämnas inom maximalt 90 procent av fastighetens värde efter ombyggnaden. Kreditgaranti kan bara lämnas till långivare som har ett ramavtal med Boverket.

Länk till statistik kreditgarantier.


SBR Byggingenjörerna AB, Gävlegatan 15, 113 30 Stockholm
Tfn 08-462 17 90  E-post: info@sbr.se  www.sbr.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i SBR eller för att du är registrerad som KA hos Boverket.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.