Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nya EU- kommissionen

Europaparlamentet röstade med en klar majoritet för ett godkännande av den tillträdande kommissionen. Efter en lång process kan ny kommissionärsordförande Jean-Claude Juncker och hans kommissionärer påbörja en ny start för Europa


Denis Mukwege 2014 års vinnare av Sacharovpriset

Denis Mukwege från Demokratiska republiken Kongo tilldelas Sacharovpriset för hans kamp med beskydd av framförallt kvinnor.

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet. Priset instiftades 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Förra året tilldelades priset Malala Yousafzaï, som kämpar för flickors rätt till utbildning.


Nätverksmöte i Bonn

Den 13-15 oktober har Anna Lundin deltagit i årsmöte med alla Europa Direkt-kontor i Bonn. Utöver olika workshops och seminarier fanns det utrymme för mingel med kollegorna runtom i EU.


Uppdrag: Ungdomarnas Europa

För femte året i rad arrangerar Europa Direkt-kontoren i Västsverige en tävling för gymnasieskolor årskurs ett. Årets tema är utvecklingssamarbete. En inbjudan till gymnasieskolorna i Fyrbodal, Göteborgsregionen, Sjuhärad och Skaraborg kommer att skickas ut i början av december.

Young Europe - Rethinking democracy

Den 27 september - 1 oktober åkte Amanda, Julia, Mira och Viktor från vår ungdomspanel på ungdomsutbytet "Young Europe - Rethinking democracy". Sammanlagt deltog det 168 ungdomar och ledare från alla 28 EU-länder. Utbytet började i Berlin och förde oss vidare till Wien och Prag.

en del av gruppen på perrongen i Berlin

Under varje tågresa deltog ungdomarna i olika workshops om demokrati. Dessutom fanns det tid för att lära sig lite mer om andra kulturer och språk.

Amanda och Julia pratar med Florian från Österrike

I Wien och Prag gick deltagarna på skattjakt för att lära sig mer om demokrati och fick samtidigt lära känna städerna lite bättre. I Prag var vi bl.a. utanför tyska ambassaden och träffade en familj från f.d. östra Tyskland som sökte asyl vid västtyska ambassaden i Prag i slutet av september 1989. De berättade vad som hände när de fick asyl samt hur det kändes att vara tillbaka vid ambassaden 25 år senare.

utanför tyska ambassaden i Prag

Inspirationsdag i Vara

EURES/Arbetsförmedlingen arrangerade den 7 oktober en inspirationsdag för arbetssökande intresserade av möjligheterna till arbete eller andra aktiviteter utomlands. Europa Direkt Fyrbodal medverkade med en monter samt höll ett informationspass om ungas möjligheter till praktik, studier, arbete och volontärtjänst ut i Europa. Dagen var väldigt lyckad med många intresserade och motiverade besökare.

Veselin på mässan i Vara

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


Europa Direkt Fyrbodal

Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.