Ytterby Kungälv  Kungälv Konståkare (YKK),  de är  en av toalt 81 föreningar som var med på  Strandens Dag. Foto: YKK.
Ytterby Kungälv Konståkare städade i Tjuvkil på Strandens Dag. Foto: YKK.

Stort intresse på Strandens Dag

Den 20 september var det åter dags för det globala strandstädningsprojektet International Coastal Cleanup Day. Bakom initiativet står den internationella miljöorganisationen Ocean Conservancy, som har anordnat städdagen 28 år i rad. I år genomfördes städningar i 120 länder.

I Sverige är städningen en nationell avslutning på projektet Städa Strand, som Städa Sverige genomför tillsammans med Coca-Cola. I år var 81 föreningar med och städade  150 stränder runt om i landet, från Piteå i norr till Malmö i söder. En ökning med nästan 30 föreningar från föregående år.

- Det är roligt att allt fler vill vara med och städa strand, utöver den ekonomiska ersättningen till föreningarna märker vi att allt fler tycker det är viktigt att vara med för miljöns skull, säger Anton Hedlund, projektledare för Städa Sverige.

Fotbollshjälten Kennet Andersson och strandambassadör Louise Karlsson i Långedrag med Älvsborg FF. Foto: Anton Hedlund.

I Långedrag strax söder om centrala Göteborg städade Älvsborgs FF på Strandens dag. Med sig hade ungdomarna i laget två välkända idrottsprofiler, Kennet Andersson och Louise Karlsson. För Louise är det femte året som hon är med och städar strand medans Kennet var med i Städa Strand för första gången.

- Det är fantastiskt att man kan åka spårvagn från centralen i Göteborg ända ut till stranden här på Saltholmen och ta ett dopp. Däremot tycker jag det är tråkigt med allt skräp som driver in och när jag fick höra talas om Städa Strand tyckte jag det var klockrent projekt för vår förening, Älvsborgs FF, säger Kennet Andersson.

Förra året samlade de 50 föreningar som var med in cirka 15 ton skräp. Med årets öknar av föreningar och ungdomar landade siffran på 25 ton. 

- Projektet gör stor nytta men än finns mycket kvar att göra, därför hoppas vi kunna fortsätta utveckla projektet tillsammans med Coca-Cola även nästa år, säger Anton Hedlund.

Ernst, 77 år, har städat väg i 40 år

Ernst Larsson Lussi. Foto: Privat.

Ernst Larsson Lussi, 77, hör till de verkliga veteranerna när det handlar om att städa väg.

I snart 40 år har han rensat bort de mest märkliga ting.

- Det ovanligaste är nog pistoler och gevär, som polisen har fått komma att hämta. Sedan har det varit en hel del bildelar av olika slag. Värst är det när det har varit krockar, då lämnas det kvar en väldig massa skrot, berättar Ernst.

Som Sveriges förmodlignen mest rutinerade vägstädare har det blivit en del dramatik med åren. Med stor inlevelse berättar han om en händelse i samband med en städning i somras.

- Vi hade parkerat bilen vid Järvakrog utanför Stockholm och skulle börja städa. Då kom en polisbil och den ena polisen började fråga vilka vi var och ville titta på körkortet. Han började ringa för att kolla bilen och så vidare. Jag frågade om han inte visste vad vi gjorde och om han inte hade sett de gula säckarna. Det hade han inte. Han hade en elev med sig och ville kanske skapa lite dramatik, säger Ernst.

Oftast har dock samarbetet med polisen varit mycket positivt.

- Till exempel brukar motorcykelpoliser stanna ibland och hjälpa till att skärma av ungdomarna när de städar.

För vägingenjör Ernst Larsson Lussi började det hela år 1976, då Vägförvaltningen i Stockholms län gett Fritidsföreningen i uppdrag att städa statliga vägar. Ernst tog då på sig ansvaret att vara städledare på sin fritid. Städområdet sträckte sig längs E4:an och
E18. Städningen utfördes bara på statliga vägar i norra delen av Stockholm.

Ett par år senare, 1978 fram till 1980, fick Sundbybergs IK Skidor och Skånsta Skid och Slalom Klubb i uppdrag att städa vägar åt några vägmästarområden i Upplands Väsby, Åkersberga och Täby. Ernst tog då på sig uppdraget att vara städledare under lördagar och söndagar.

Mellan 1981 och 1991 gick städuppdraget till bland andra Stockholm Biahtlon, Täby Fotboll, Åkersberga Hockey och Åkersberga Skidskytte. Uppdraget utökades till att städa flera vägar åt vägmästarområdet i norra delen av Stockholm. Dessutom började klubbarna städa åt kommunernas genomfarter Danderyd, Vallentuna, Vaxholm, Upplands Väsby, Sigtuna Upplands Bro, Österåker och Norrtälje samt många vägar inom Stockholms kommun. De utökade städinsatserna innebar att det behövde utbildas fler städledare. En uppgift som Ernst tog sig an.

- Under åren har jag utbildat åtta städledare, säger han, inte utan stolthet.

1991 kom Ernst i kontakt med Pool2tusens dåvarande ordförande Liselott Jansson. Hon var intresserad av att hitta inkomstmöjligheter och frågade Ernst om han hade några idéer.

- Jag berättade att jag höll på med vägstädning, vilket gjorde henne väldigt intresserad. Det resulterade i att hon skickade två personer till Vägförvaltningens kontor i Solna. Något senare träffade jag generaldirektören i Borlänge och berättade att Pool2tusen skulle komma med ett förslag om städning av nästan samtliga statliga vägar i Sverige. Jag berättade aldrig för Liselott att jag talat med generaldirektören, men när hon senare träffade honom blev det ett lyckat möte. Pool2tusen fick ett avtal med Vägverket och regionerna.

1992 ombildades Vägverket. Vägmästarområdena försvann och Stockholm och Gotland blev Region Stockholm. Denna indelades i sin tur i byggverksamhet och driftsverksamhet. Alla vägmästarkontoren slogs samman i större områden.

- För vägstädningen blev det bara bättre för nu hade man bara några områden på norra sidan av Stockholm, säger Ernst, som sedan dess fortsatt sin gärning som städledare.

Hur många gånger Ernst har genomfört städningar vet han inte exakt, men att det är många råder ingen tvekan om. I regel har det handlat ett antal städning per år – under närmare 40 år.

- Det har gått på år efter år och det har känts meningsfullt när föreningarna har kunnat använda pengarna till att låta dem som inte har det så gott ställt att åka på läger och fotbollsskolor och annat.

I och med att Ernst har genomfört städning längs många mil på Sveriges vägar har han också hunnit uppleva hur trafiken har blivit livligare och även att det slängs mer skräp längs vägarna.

- Värst är skärpet från snabbmatställen, konstaterar han och fortsätter:

- På 90-talet kunde man höra fåglarna kvittra och det kom någon bil då och då. Nu är det trafik hela tiden och bilisterna kör fort och mer riskfyllt.

Ernst har flera gånger belönats för sina insatser för idrotten. Han har fått tack från regeringskansliet och 1991 belönades han med Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse, förtjänsttecknet i guld. När han får frågan hur länge han tänker fortsätta städa väg, funderar han en stund innan han svarar.

- Ett år till. Då har jag jobbat för Vägverket i 40 och ett halvt år, säger han, och lägger snabbt till:

- Men vi får se hur det blir.

Nya projekt i kommuner

Under året har ett antal nya kommunprojekt med Städa Sverige genomförts tillsammans med lokala föreningar.

Ett av dessa projekt är i Nykvarns kommun där föreningar "faddrat" fem återvinningsstationer, ÅVS, där sortering av förpackningar och tidningar sker. Emellertid blir de har stationerna utsatta för nedskräpning med avfall som inte hamnar rätt och som sedan byggs på med mera skräp, enligt devisen, skräp föder skräp.

New Mill Indian SK: Foto: Anton Hedlund.

Under våren och hösten har fem föreningar, Nykvarns Bågsytteklubb, Turinge-Taxinge Hembygdsförening, Nykvarns IF, Nyvkarns SK, New Mill Indian SK, i kommunen varit med och "faddrat" varsin station.

Genom projektet har föreningarna skapat ett ökat engagemang till stationerna med städning kring stationerna och hjälpt besökare med att sortera.

- Många var mycket positiva till att föreningslivet engagerar sig och det samarbete som kommunen gör med Städa Sverige. Att det ger en möjlighet till att barnen både lär sig mer om miljö och samtidigt kan få bidrag till sin lagkassa, säger Anki Lindén, ledare i New Mill Indian SK.

Anki tycker också att det har blivit renare på stationen:

- De som har kommit till stationen har uppskattat att vi stått där och berättat om sorteringen och att det varit rent och snyggt. Många från närliggande städer som exempelvis Södertälje var mycket imponerade över hur det såg ut här i Nykvarn jämfört med hur det ser ut där de normalt sett sorterar och återvinner.

Just nu håller projektet på att utvärderas och förhoppningen är att fortsätta nästa år:

- Vi är väldigt nöjda med samarbetet, vi ser att det föds ett naturligt engagemang för miljöfrågan när ungdomar får jobba praktiskt och prata om återvinning i ett sådant här konkret projekt. Självklart hoppas vi på en fortsättning nästa år så att fler ungdomar får vara med, säger projektledare Anton Hedlund, Städa Sverige.

Utöver projektet i Nykvarn med återvinningsstationer gör Städa Sverige också kommunprojekt med städning längs med cykelvägar. Ett av dessa projekt genomförs i Nacka kommun med städning av cykelävar i stadsdelarna Sickla, Saltsjö-Boo, Saltsjöbaden och Älta.

En av föreningarna som deltog var Eklidens skol-if som plockade hela 128 säckar med skräp. Bland skräpet fanns två stövlar, ett element, bildelar och färgburkar.

Under den närmaste tiden söker Städa Sverige fler kommuner som vill göra miljöprojekt längs cykelvägar och på återvinningsstationer.

Leksand OK - vinnare i fototävling

Foto: Maria Junevik

Leksand OK var med på älvstädardagen och vann pris för bästa bild (se ovan, klicka på bild för förstoring).

Föreningen har såväl ungdom, bredd, elit och veteraner. Vid tisdagsträningarna har de ca 80 ungdomar igång i åldrarna 5-20 år.

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se
lise-lotte.dagefjard@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.