Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV oktober 2014

Hej Cambridge-vän!

Vinka adjö till sommaren vi minns.

Vilken sommar och höst vi har haft! Någon mer än jag som dock inte vill vara lika rund nästa sommar...?

Ett taktiskt upplägg kan se ut så här:

1. Beslut

2. Målbild

3. Rivstart

4. Stabilisering

5. Beteendeförändring

Om man fortsätter att göra som man alltid har gjort så blir resultatet som det alltid har blivit. 

Många av oss gör försök att ändra på saker och ting, och en del lyckas galant. Andra misslyckas lite på vägen, och då står man inför ett viktigt val: att glömma misslyckandet och komma tillbaka, eller få skuldkänslor, känna sig värdelös och kanske även tröstäta.  Varför tjatar jag nu om detta? Jo, för att den som vågat försöka gå ner i vikt ska aldrig behöva känna sig skamsen om det inte fungerade fullt ut den här gången.  Det är helt okej att börja om på nytt.  Om du tidigare har gått ner i vikt och sedan gått upp igen innebär det INTE att du är på något sätt mer ohälsosam än andra, utan du är alltid välkommen att starta om igen. Alla som mött utmaningen med övervikt vet hur det är. Ett dåligt självförtroende gör verkligen inte saken lättare.

Jag ska göra mitt bästa för ditt självförtroende.

Värt att veta

Det finns många begrepp inom området för viktminskning och hälsa. Här kommer jag att försöka förklara de vanligaste. I juli månadsbrev redde vi ut vad GI betyder, dvs det står för glykemiskt index och är ett mått på hur det vi äter påverkar blodsockerkurvan. I septemberbrevet fanns lite informationom BMI (Body Mass Index) som är ett gammalt sätt att mäta hälsosam vikt genom relationen mellan längd och vikt. Kalorier har vi länge räknat på längden och tvären, men vad är en kalori egentligen?

Kcal och cal

Kalori är en enhet för energi motsvarande 4,184 joule.  Enhetssymbolen är cal. Ofta används även kilokalori, som förkortas kcal. 1 kcal = 1000 cal = 4,184 kJ = 4184 J.  En kalori är alltså måttet på den energi som krävs för att höja temperaturen en grad i ett gram vatten. Enheten Joule används nu mest, utom när man pratar om just innehåll i mat och dryck. 

Det är individuellt hur många kalorier man förbränner. Du kan läsa här om hur många man förbränner under 30 minuter beroende på vad man gör. Det är inte bara förbränningen av kalorier som är den enda hälsoeffekten man får av att röra lite mer på sig.

Bilderna är för övrigt tagna under en promenad i Snapphanebygd förra hösten. Ett bra skäl att ge sig ut och röra på sig lite är att ta med kameran/mobilen och fånga årstiden på bild.

TIps

Tipsa en vän om nyhetsbrevet. I Arkiv kan du läsa tidigare nyhetsbrev.

Hemsidan är uppdaterad bland annat med Kära hjärta, som är en artikel om några skäl till varför vissa får hjärtinfarkt, och vissa inte. Fullständiga innehållsdeklarationer för Cambridgeprodukter hittar du under menyn Tjänster.

Öppet

Det är öppet enligt ordinarie tider, dvs måndag-torsdag kl 13.00 - 18.00, utom den 29e oktober då det är öppet mellan 13.00-16.00 pga utbildning.

Smoothies finns nu tillgängliga, i både chokladsmak och blåbär/granatäpplesmak.  En yoghurtdryck som är fräsch och lätt att ta med sig då den inte behöver förvaras i kylskåp (även om de faktiskt blir godare när de är kalla).

Vilken är din favorit?

Citatet

Det som förenar alla människor oavsett ras, ålder , kön, religion, social och ekonomisk ställning, är att djupt inombords tror vi alla att vi kör bil bättre än genomsnittet.

Dave Barry

Qvisle konsult  -  Vikt & Livsstil

www.qvisle.com

Ing-Marie 0708 - 44 71 24

qvisle@glocalnet.net

www.facebook.com/qvisle

Livstil & Viktprogram - för ett lättare liv

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.