Nyhetsbrev april

  • Option utökat serviceavtal BRS

  • Byanätsforums årsstämma

  • Höstens medlemsmöte

  • Gemensam ansökan bredbandsstöd från PTS (Zoom-möte redan 23 april kl 18:30)

 

Utökad tid för serviceavtal BRS

Dagens serviceavtal innefattar felanmälan och felavhjälpande vardagar klockan 8–17. SLA-nivån är beroende av antalet drabbade abonnenter. Genom optionen utökas serviceavtalet till 7 dagar i veckan dygnet runt och blir inte längre beroende av antalet drabbade abonnenter. Grunden är ett SLA där arbetet skall påbörjas senast nästa arbetsdag och utföras 8–17 helgfri vardag. Om man vill ha en utryckning med hög prioritet (4 timmar) blir det en startavgift plus timkostnad som är beroende av när arbetet utförs. Vilken prioritet som skall användas godkänns av respektive förening. Kostnaden till 3 kr/månad och anslutning men om det blir över 4000 abonnenter så ges en rabatt på 1 krona.

Kontakta Örjan Folkeryd på BRS med frågor eller beställning av optionen.

 

Byanätsforums årsstämma

Mikael Bergström från Östergarn Gammelgarn fiber blev invald i styrelsen. Föreningen är numera självfinansierad eftersom det stöd man har haft nu avslutas. Budgeten är underfinansierad för 2025 men arbete pågår för att kunna balansera resultatet.

Arbete pågår med ett försäkringsupplägg som innehåller både en grundförsäkring med skydd för skadeståndsanspråk, styrelsens ansvar och olycksfallsförsäkring mm. samt en egendomsförsäkring som skyddar materiella ting.  Bara ett bolag gav en fullständig offert, men krävde att alla Byanätsforums medlemmar skulle teckna avtal. Därför föll initiativet och blev återförvisat för vidare förhandling.

 

Höstens medlemsmöte

Någon gång under september kommer vi att anordna ett medlemsmöte om affärsutveckling.

Huvudpunkten är försäljning av svartfiber men det finns också andra idéer. Hör av dig till någon i styrelsen om du har förslag.

 

Gemensam ansökan PTS?

Välkommen till ett zoommöte den 23/4 kl 18.30. Örjan Folkeryd från BRS medverkar

Länk till zoommöte

https://us02web.zoom.us/j/82140063144?pwd=vbwhbUCBkqSWaCYnc45JYCCvd4Qrwe.1

 

När vi hade möte med BRS (se referat nedan) framkom det att bredbandsstödet kan ge många möjligheter för föreningarna att utveckla och förbättra sitt fibernät.

 

  • Kunna ansluta de fastigheter som får för högt pris idag. Efteranslutningar har en tendens att bli kostsamma
  • Möjlighet att köpa in mer tjänster än vanligt i projektet så att det inte blir för stor arbetsbelastning för föreningen
  • Kunna ansluta fastigheter som ligger nära grannföreningarna och därigenom öka möjligheten att sälja svartfiber
     

På mötet diskuterar vi om och i så fall hur vi kan gå vidare i ett projekt 2025 och hur man kan planera för de kommande åren.

 

 

Möte med BRS om ansökan PTS 250414

Närvarande: Örjan Folkeryd, Martin Larsson BRS,
Antony Wall, Bernt Pettersson Fibernät Gotland

Martin har tagit fram en karta över Gotland på fastigheter som är möjliga att ansöka om bredbandsstöd hos PTS.  Det är 368 fastigheter men det finns 9000 fastigheter som inte är anslutna. Flertalet är fritidsfastigheter som inte kan ge bredbandsstöd men ändå kan vara med i ett projekt.

Bredbandsstöd kommer att vara möjliga att söka även 2026 och 2027. Detta år är det flera stora aktörer som tidigare tagit den stora delen av bidraget som inte kommer att söka, exempelvis Global Connect, vilket ger goda möjligheter att få igenom projekt.

Några av våra föreningar har tillräckligt antal fastigheter för att kunna söka själva medan andra bara har ett fåtal och behöver söka tillsammans med andra i ett gemensamt projekt. I så fall behöver man skriva ett tydligt avtal mellan föreningarna.

Bidraget utgår från en projekterad totalkostnad och alla åtgärder som görs för att sänka projektkostnaden gör att föreningen i slutändan kan avsluta projektet med ett gynnsamt utfall. Planera för worst case och genomför som best case! Dock är inte regelverket för ansökan 2025 officiell så det kan bli ändringar.

Man har tre år på sig att avsluta projektet vilket gör att man har gott om tid. Bidraget betalas ut efterhand som man redovisar genomförda åtgärder vilket gör att det krävs en viss likviditet för att genomföra ett projekt.

Alla kostnader för planering, genomförande och redovisning kan tas med i en totalkostnad varför man kan genomföra ett projekt utan att det blir alltför betungande med arbete för föreningen.

Observera att man inte behöver ansluta fastigheterna i nuläget men man måste visa att man erbjudit uppkoppling. Dock får man räkna med att ligga ute med pengar under en tid

Tanken är att göra ett pilotprojekt under 2025 för att sedan gå in med flera större ansökningar under de kommande åren.

 

/Styrelsen Fibernät Gotland

 
 
 
Maila Fibernät Gotland
 

Syfte och mål med Fibernät Gotland

Våra visioner

Att vara ett stöd till Gotlands fiberföreningars långsiktiga utveckling.

Våra mål

Bidra till att Gotlands fiberföreningar, med fokus på säkerhet, kan fortsätta förvalta sina nät, till abonnenternas nytta.

 
 
 
FacebookHome Page
 

View online | Unsubscribe