Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev april 2025


Händer i branschen

13 maj SGI:s webbinarium termisk behandling av PFAS-kontaminerad jord.

15 maj Masshantering, från tolkning av lagstiftningen till nytt hus. Nationellt Renare Mark seminarium i Norrköping med digital sändning.

27 maj Nätverkets Renare Mark Region Väst arrangerar studiebesök i Ale kommun. Mer information kommer.

16 september Missar vi minns. Nätverket Renare Mark anordnar seminarium i Skövde. Vi efterlyser er som gärna delar med er av era missar som ändå givit mycket kunskap och erfarenhet.

18 november Nationellt Renare Mark seminarium med temat Juridik - hjälp jag har köpt en förorenad fastighet i Stockholm.

5 februari 2026 Nationellt Renare Mark seminarium med tematRiskkommunikation i Falun. 

17-19 mars 2026 Vårmötet 2026 i Västerås. Nätverket Renare Mark arrangerar årligt vårmöte.

5 maj 2026 Nationellt Renare Mark seminariummed tema Åtgärder och riskreducering i Jönköping.


SGI testar ny muddringsmetod för förorenade fibersediment

Muddring av förorenade bottensediment kan sprida miljöfarliga ämnen till vattnet. Nu testas en ny metod för att minska denna risk. På köpet minskar också volymen massor som behöver avvattnas. Det är Statens Geotekniska Institut (SGI) och Sundsvalls kommun som gör försök att hantera förorenade fiberbankar mer effektivt och skonsamt, med den så kallade CDS-metoden.

Klimatförändringen kan öka risker vid förorenade områden

I takt med att klimatet förändras ökar risken för spridning av föroreningar från förorenade områden. En förstudie från SGI beskriver hur ett framtida klimat kan påverka förorenade områden samt ger rekommendationer för framtiden vad gäller hanteringen av risker.

SGF på Renare marks vårmöte

Tack alla ni som besökte SGF:s sektion Förorenade Områden:s monter vid Renare Marks vårmöte i Göteborg. Peter Harms-Ringdahl, EnviFix, höll också ett föredrag om SGF:s uppdaterade koldioxidverktyg. På Åtgärdsportalen kan du pröva verktyget. Vill du höra mer om verktyget lyssna gärna på GeoSnack  
Poddavsnitt 61.

Regeringsuppdrag för Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram riktlinjer för hantering av schaktmassor och bergmaterial som innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen som arsenik och sulfid. Riktlinjer för resurseffektiv hantering.

Vill du gå SGF-kurs i höst? Då är det redan nu hög tid att anmäla dig. Se hela kursutbudet på SGFs hemsida

Den 1 april träffades kursansvariga för miljökurser och arbetsgruppen för utveckling av miljökurser i en workshop. Temat för dagen var att se över kursutbudet, se över om någon av SGFs befintliga kurser behöver omarbetas och diskutera behov av nya miljökurser. 

Har du önskemål om någon ny kurs eller synpunkter på befintliga kurser får du gärna höra av dig till Ulrika Larson som är sammankallande för AG miljökurser.


Naturvårdsverket uppdaterar


linkedin

Kick Off för Styrelsen 2025/2026

Under två dagar har styrelsen för Nätverket Renare Mark träffats för att planera kommande verksamhetsår. Det är samtliga ledamöter och supleanter till styrelsen samt alla ordföranden för de regionala och tematiska avdelningarna som samlats. Det har varit intensiva dagar men med bra resultat.

Verksamhetsåret för Nätverket Renare Mark är till stor del planerat nu. Ni kan läsa om alla beslutade teman på kommande fyra seminarium för året i vänsterspalten. Det är nu upp till arrangörsgruppen att planera så att dagen fylls med föreläsare och får en röd tråd - men har du tips är det välkommet att inkomma med dom. 

På föreningsstämman som hölls i samband med Vårmötet kom förslag från medlemmar att föreningen ska ge tillbaka till sina medlemmar även under verksamhetsåret 2025/2026. Detta kommer ni se på priserna för de fyra seminariumen som hålls. De kommer ha ett reducerat pris för medlemmar som deltar fysiskt. Att det är det fysiska deltagandet som premeras har med anledning av Nätverket Renare Marks syfte - att träffas och nätverka. Vi hoppas att många av våra medlemmar kommer ta del av dessa tillfällen. 

Nätverket Renare Mark kommer under verksamhetsåret 2025/2026 ta fram en hållbarhetspolicy som ska genomsyra de uppdrag styrelsen gör. Detta för att göra vårt arbete än mer hållbart. 

Med detta önskar styrelsen en STORT TACK till alla medlemmar för ert förtroende att få driva Nätverket Renare Mark vidare kommande verksamhetsår. Ni hittar kontaktuppgifter på Nätverket Renare Marks hemsida, alla tips på föreläsare och studiebesök är välkomna!


Hållbar masshantering en hel dag

Funderar du ibland över de olika rollerna i sanerings- och masshanteringsprojekt? När ska man ta kontakt med tillsynsmyndigheten? Vilka aspekter har den som beställer ett uppdrag? Hur ska massor ens kunna återanvändas? Då ordnar Nätverket Renare Mark en seminariedag som passar dig perfekt!

Det kommer under en dag vara föreläsningar från olika roller i ett entreprenadprojekt där fokus är på massor och återvinning. Det kommer vara korta föredrag med längre panelsamtal.

Nu finns ett uppdaterat program på vår hemsida för att se exakt schema. Anmälningarna tickar på men än finns det plats för dig att delta! Och kan du inte ta dig till Norrköping - lugn - du kan även delta digital.  


SGU rapporterar om en dålig vinter för grundvatten

Under den gångna vintern har grundvattnet inte fyllts på lika bra som det brukar göra i södra Sverige. I norra Sverige har påfyllningen hittills i år varit större än vanligt, det beror på en tidig snösmältning. Nu tyder mycket på att vi kan få grundvattennivåer mycket under de normala för årstiden i början av sommaren. Läs mer på SGU:S hemsida


Träffa Erik Törner - ny ordförande för tematiska avdelningen Sediment och Vatten

För kommande nyhetsbrev kommer det bli aktuellt att träffa styrelsens nya medlemmar och vi börjar med ordföranden för tematiska avdelningen Sediment och Vatten - Erik Törner.

Erik blev invald till ordförande för den tematiska avdelningen vid årsmötet 2025. Han jobbar idag på SGS Analytics Sweden AB. Han har en utbildningsbakgrund inom analytisk kemi, har en aktiv fritid och Eriks favoritmat är en riktigt bra silltallrik - något som passar utmärk nu vid påsktider. Läs hela intervjun på vår hemsida


Föroreningar i berg

På vårmötet höll SGU bl a en workshop om föroreningar i berg. Workshopen var välbesökt och öppnade upp för dialog om både utmaningar och lösningar.

Vi efterlyser dina åsikter och tankar om behovet av vägledning och erfarenhetsåterföring rörande föroreningar i berg. Hör av dig till oss genom att mejla till Erik Bergstedt.  

Vi sammanställer inkomna svar och förmedlar det vidare till branschen.

Bild från menti i samband med workshopen


Informationskanaler du inte får missa del 5

Är du konsult, fastighetsägare eller av någon annan anledning behöver information om ett område eller en fastighet är eller misstänks vara förorenad?

Kontakta då länsstyrelsen i det län där området eller fastigheten ligger för du kan endast få ut information från det länet. Om du behöver information från flera olika län måste du kontakta varje länsstyrelse separat.

Via EBH-kartan kan du se vilka områden som är eller misstänks vara förorenade och få information som exempelvis vilken bransch de tillhör och deras riskklass. Kontaktuppgifter till alla länsstyrelser och annan viktig information hittar du under i-knappen ”Om kartan” uppe i högra hörnet.  

Den information som visas i EBH-kartan hämtas från en nationell databas – EBH-stödet. Databasen samlar information om misstänkt eller konstaterat förorenade områden i Sverige. Det huvudsakliga syftet med databasen är att använda informationen om förorenade områden för prioritering av efterbehandlingsinsatser. Databasen används bland annat också som underlag för fysisk planering och för att bevara information om föroreningar som lämnats kvar efter åtgärder. Viktigt att tänka på är att EBH-stödet inte ger en komplett bild av landets förorenade områden. Mer information kan finnas hos andra myndigheter som Försvarsmakten och Trafikverket.

Så nu vet du var du ska vända dig för att få rätt information och undvika att din fråga hamnar fel. Ganska ofta kommer det frågor om enskilda områden eller fastigheter till EBH-portalen och där finns det ingen sådan information.  


Nätverket Renare Marks nyhetsbrev distribueras till samtliga registrerade medlemmar i nätverket via e-post. Medlemskap kan tecknas individuellt eller korporativt för ett antal medlemmar på en organisation. Mer information finns på nätverkets hemsida eller kan fås genom att skicka e-post till nätverket. Artiklar och bilder till Nyhetsbrevet tas gärna emot och kan skickas till vår koordinator, kontaktuppgifter nedan. 

REDAKTION: Koordinator, Madeléne Lilljeqvist, 0767 71 69 36, koordinator@renaremark.se
  Webbansvarig, Peter Harms-Ringdahl, 070-467 81 43, info@renaremark.se

ANSVARIG UTGIVARE: Ordförande, Hanna Hartmann, 070 693 00 56, ordforande@renaremark.se

www.renaremark.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i Nätverket Renare Mark. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.