Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev mars 2025


Händer i branschen

13 maj SGI:s webbinarium termisk behandling av PFAS-kontaminerad jord

15 maj Masshantering, hur drar vi åt samma hålla? I Norrköping med digital sändning. Heldagsseminarium arrangerat av Nätverket Renare Mark


Vad tycker du?

Nätverket Renare Mark önskar att få dina åsikter och förslag på kommande teman för nätverket! 

Skicka mejl till vår koordinator eller gå in på följande formulär för att svara. 

Detta kommer användas som underlag av styrelsen inför kick-offen som sker 9-10 april. 


Missa inte ny podd - GeoSnack. Podden är kommen ur de tidigare SGF-poddarna Grundvattenpodden och Bergpodden och tar upp ämnen inom SGFs alla verksamhetsområden. Kika in där poddar finns och lyssna på ett avsnitt som passar dig!

Informationskanaler du inte får missa del 4

De av er som var med på Vårmötet fick en genomgång av SGF:s onlineverktyg Carbon Footprint men för dig som inte hade möjligheten att vara på plats vill vi tipsa om detta lättanvända verktyg som publicerades i ny version förra hösten.

I verktyget kan du välja en rad av olika åtgärdsmetoder för både in och ex situ metoder. Verktyget utgår från standardscenario där du själv ställer in några enkla indata som t.ex. mängd jord som är förorenad och etableringsavstånd. Sedan kan du som användare justera alla mängder och även välja bränsle och utsläppsfaktorer för att kunna få så bra data som möjligt just för ditt projekt. Ju bättre mängderna stämmer överens med just ditt projekt desto bättre data får du ut. Det är sedan bara att exportera beräkningarna till Excell och bifoga rapporter. Där finns då med exakta beräkningar till värdena samt källor. Det finns även med lite snygga figurer som kan läggas in i rapporter eller andra dokument.

Ska ska också verkligen flaggas för att du inte missar att spara ned dina beräkningar med ”spara” knappen, då får du en fil du kan arbeta vidare med vid senare tillfälle. Skule du inte spara på detta sätt, är allt ditt arbete borta från hemsidan. Det går inte att ladda upp en Excellfil i verktyget.

Ett insiderhack när du väl valt metod är att gå in och kolla på vilka poster i vald metod som orsakar mest utsläpp och se om det är ekonomiskt motiverat att försöka minska utsläppen från de största utsläppsposten. Det kan vara ett miljövänligare material, mer närproducerade val eller välja ett bränsle som inte är fossilt.  

Utvecklingen av det nya verktyget finansierades av Naturvårdsverket, Stiftelsen IVL, Jernhusen, Sweco och SGF. Har du några frågor eller tips på vidareutveckling av verktyget får du gärna maila till Åtgärdsgportalen.


Är det höst snart?

Även om våren och sommaren är på intåg så är det redan nu hög tid att anmäla sig till höstens SGF-kurser. I höst kommer det bland annat att hållas kursen Grundläggande statistik inom förorenade områden på Chalmerska huset i Göteborg. SGF beger sig också norrut till Boden med kursen för jord och grundvatten. I samband med kursen görs ett studiebesök för att titta på ett pågående åtgärdsprojekt. Eller varför inte passa på att förkovra dig inom området Planering och projektering av efterbehandlingsåtgärder?

Se hela kursutbudet på vår webbsida Fortbildning – Svenska Geotekniska Föreningen

linkedin

Vårmötet 2025

Under dagarna 3 fyllde branschen förorenade områden Göteborg med ett härligt nätverkande på det årliga Vårmötet. Det var besökt av 43 monterutställare, 49 föreläsare och 588 deltagare var på plats. Det inleddes den 18 mars med två studiebesök, Projekt Viskan i Borås samt Korsvägen, en del av Västlänken. Studiebesöksdgen följdes med två fullspäckade dagar utav föreläsningar, workhops, informationstillfällen, utställning, middag och stand-up. 

Det går bara att summera dagarna med STORT TACK till alla som bidrog till denna fest! Till detta möte! Till ett fantatiskt informationsutbyte inom branschen!  

Som med alla våra event hittar ni alla föreläsares presentationer på Nätverket Renare Marks hemsida.


Träffa återigen Lill och Jakobs

Med pompa och ståt inleder Lill Thunberg och Jakob Engström Våtmötet i Göteborg, och de gör det till en av Håkan Hellströms låtar. Denna fantastiska moderatorduo hade vi sedan äran att blir guidade av under vårmötet och de ledde oss väl genom dagarna två i Göteborg. Möt dem i intervjun nedan och hör om deras erfarenheter kring arbetet med Renare Mark och ta chansen till ytterligare ett tillfälle att lära känna dom.   

Lill jobbar inom Försvarmakten. Utöver att hon gillar glitter (som vi förstod under vårmötet) är hon en sportig person som gärna kör obstacle course racing. Jacob, som jobbar på WESCON, har också en aktiv fritis och är gärna iväg och fjällvandrar. 

Hela intervjun går att läsa på Nätverket Renare Marks hemsida. Där ger de er även sina bästa Vårmötestips!

Till sist, arrangörsgruppen för Vårmötet 2025 vill än en gång tacka Lill och Jacob för en fantastisk prestation! Ni gjorde det hela till en fest. 


Från tolkning av lagstiftning till nytt hus - få perspektiv på rollerna

Nätverket Renare Mark annordnar en seminariedag där olika roller representerade i exploateringsprojekt kommer få möjlighet att prata om masshanteringens utmaningar och möjligheter utifrån sin respektive roll och expertis. Målet är att skapa ökade rollinsikter och förståelse för våra olika roller – tex entreprenör, konsult, myndighet och kommun.

Det blir seminarium blandat med panelsamtal. Det blir en dag där vi träffar olika roller i ett exploteringsprojekt. Vi lyssnar till hur deras utmaningar ser ut, vilken dialog som är nödvädnig för att få till en bra masshantring och vid vilka moment det är viktigt att involvera varandras roller och expertstöd. Dagen är indelad i tre block, från initiering av exploatering tills att du utan risker för människors hälsa eller miljö kan exploatera, trots att det går att spara och återanvända massor på ett effektivt sätt.

Kom ihåg - om du inte har möjlighet att delta på plats i Norrköping så erbjuder vi möjlighet att delta digitalt.


Är du bergexpert bland alla förorenade-områden kollegor?

SGF Sektion Berg har Ingenjörsgeologens roll i bergbranschen för ögonen. Att stötta ingenjörsgeologen; skapa förutsättningar för dess utveckling och att vara ett övergripande ingenjörsgeologiskt forum är Sektion Bergs fokus.

Inom sektionen har SGF tre aktiva arbetsgrupper: AG Bergkurser som ansvarar för att ta fram och vidareutveckla kurser som stärker ingenjörsgeologen i sin profession; AG Webbinarier som ansvarar för att hitta intressanta ämnen och föredragshållare till vår webbinarieserie inom berg samt AG IAEG som är vårt ansikte mot resten av världen genom SGFs medlemskap i International Association for Engineering Geology and the Environment (IAEG).

SGF har kommit ut med två säsonger av Bergpodden och framöver kommer det att vara en del av SGFs podd ”GeoSnack”.

I dagsläget finns en webbkurs upplagd på SGFs fortbildningssida, ”Grundkurs i ingenjörsgeologi”. Under kommande år planeras det för fler kurser av olika slag.

Är du intresserad av bergfrågor, eller har en kollega som är det – tveka inte att kontakta SGF! Det sökes ständigt efter nya idéer, projektförslag, kursförslag och självklart gärna ett personligt engagemang!



Nätverket Renare Marks nyhetsbrev distribueras till samtliga registrerade medlemmar i nätverket via e-post. Medlemskap kan tecknas individuellt eller korporativt för ett antal medlemmar på en organisation. Mer information finns på nätverkets hemsida eller kan fås genom att skicka e-post till nätverket. Artiklar och bilder till Nyhetsbrevet tas gärna emot och kan skickas till vår koordinator, kontaktuppgifter nedan. 

REDAKTION: Koordinator, Madeléne Lilljeqvist, 0767 71 69 36, koordinator@renaremark.se
  Webbansvarig, Peter Harms-Ringdahl, 070-467 81 43, info@renaremark.se

ANSVARIG UTGIVARE: Ordförande, Hanna Hartmann, 070 693 00 56, ordforande@renaremark.se

www.renaremark.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i Nätverket Renare Mark. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.