Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

Nr 1 2025

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Tillgänglighet


Tillgänglighet är ett vitt begrepp som omfattar flera olika aspekter. Det kan handla om hur samhället är utformat, tillgång till information och kommunikation, att kunna använda produkter och tjänster och att den fysiska miljön främjar delaktighet för alla. God tillgänglighet innebär att allmänhetens olika behov beaktas. Hur kan vi se på tillgänglighet ur ett anhörigperspektiv? I detta nyhetsbrev berättar vi bland annat om intentionerna i den nya socialtjänstlagen, där just tillgänglighet är en viktig del som betonas. Vi lyfter också hur stödet till anhöriga kan bli mer tillgängligt utifrån indikatorer för uppföljning, vilka e-tjänster kommunen erbjuder samt digitala samtalsgrupper som ett alternativ till fysiska grupper för anhöriga.


Nya socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen väntas träda i kraft den 1 juli 2025. Syftet är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, jämställd och tillgänglig än idag. Det är viktigt att nå invånarna tidigt, innan problemen växt sig stora, så i lagen finns ska-krav på att socialtjänstens arbete ska vara just förbyggande och lättillgängligt. För att öka tillgängligheten får socialtjänsten nya befogenheter att bevilja vissa insatser utan behovsprövning. Det ska också vara lätt att komma i kontakt med socialtjänsten utanför kontorstid samt att ta del av information och insatser digitalt. I lagen stärks också barnrättsperspektivet då barnkonventionen numera är lag i Sverige.


Att erbjuda anhörigstöd

Hur får anhöriga tillgång till anhörigstöd? En utveckling av anhörigperspektivet inom hälso- och sjukvård och socialtjänstens samtliga verksamheter är en förutsättning för att anhöriga ska kunna erbjudas stöd i tidigt skede. Socialstyrelsen har, i en rapport från oktober 2023, presenterat förslag till uppföljning av utvecklingsarbetet med anhörigperspektivet och stödet till anhöriga i kommuner och regioner. Hur kan det då säkras att anhöriga erbjuds stöd? Socialstyrelsen föreslår bland annat att:

• anhöriga informeras om stöd för egen del i samband med biståndsbedömningen för närstående

• kommuner har rutiner för att anhöriga ska informeras om stöd i samband med biståndsbedömning för närstående

• initiativ till anhörigstöd tas i samband med demensdiagnos

• kommuner erbjuder särskilt anpassat anhörigstöd för olika målgrupper


Lättillgängligt anhörigstöd

Det direkta stödet till anhöriga som Anhörig- och kunskapscenter erbjuder behöver också följas upp kontinuerligt. Socialstyrelsen föreslår i sin rapport att tillgängligheten till utbildningar och grupper för anhöriga följs upp. Indikatorer att beakta är anhörigas möjlighet att:

• delta utanför traditionella kontorstider

• delta på annat språk än svenska, inklusive teckenspråk

• delta via digitala lösningar

Idag erbjuder vi vissa av våra utbildningar och samtalsgrupper på kvällstid samt helger. En del utbildningar är också digitala.  


Vård- och omsorgskontoret

Sedan årsskiftet tillhör all verksamhet, som rör personer med funktionsnedsättningar i Norrköping, socialkontoret. Det innebär att vård- och omsorgskontoret i huvudsak bedriver verksamhet för äldre. Inom kontoret ryms också kommunal hälso- och sjukvård och viss tandvård liksom  måltidsverksamhet. 

Under 2025 kommer vård- och omsorgskontoret prioritera att arbeta med olika kvalitetsområden för god vård och omsorg, där tillgänglighet är ett av dessa. Insatser ska ges i rätt tid, på rätt plats och i rätt omfattning. Målet är att:


• alla brukare får kontakt med vården/omsorgen inom de tidsramar som verksamheten kommunicerar

• väntetiderna till insatser, som exempelvis särskilt boende eller hemtjänst, är korta och förutsägbara

• medarbetarna upplever att resurser och arbetsverktyg möjliggör snabb och effektiv respons på invånarnas behov


E-tjänster

E-tjänster är webbaserade tjänster som kan användas för att föra dialog med kommunen. Tillgängliga e-tjänster ska kunna användas oavsett om man är van eller ovan vid digital teknik. De ska underlätta för invånare att kontakta kommunen utanför kontorstid. Norrköpings kommun erbjuder en stor mängd e-tjänster. Några exempel på e-tjänster som kan vara särskilt användbara för anhöriga är:


• ansökan om insatser enligt LSS

• ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen

• beräkna din preliminära vård- och omsorgsavgift

• eget val inom hemtjänsten

• ansökan om färdtjänst och riksfärdtjänst

• ansökan om trygghetslarm – förenklad handläggning för personer från 75 år


Digitala samtalsgrupper

För många anhöriga är det värdefullt att delta i samtalsgrupper och där träffa andra i liknande situation.  För  yrkesverksamma anhöriga är digitala möten ofta en förutsättning för att kunna delta. Det sparar tid och resor till mötesplatser. Det ger också en möjlighet för anhöriga till personer med mer sällan förekommande diagnoser, att få kontakter från andra delar av Sverige. Nationellt kompetenscentrum anhöriga erbjuder kontinuerligt olika digitala grupper. Här är några exempel:

• Du är inte ensam – för personer över 18 år som stöttar någon med psykisk ohälsa

• Samtalsgrupp för anhöriga till någon med flerfunktionsnedsättning

• Samtalsgrupp för vuxensyskon

Riksförbundet Lewy body Sverige startar under våren digitala samtalsgrupper för dig som har en livspartner med Lewy body sjukdom. Kontakta anhörigkonsulent Cristina Mathiasson, cristina.mathiasson@bollebygd.se, telefon 0734-64 74 90, om du är intresserad.

Information om dessa digitala samtalsgrupper finns på Anhörig- och kunskapscenters hemsida under fliken Samtalsgrupper och utbildningar.


Fixartjänst - en hjälp för digital tillgänglighet

Fixartjänst är en gratis tjänst som är till för dig över 69 år och bor i eget boende. Du kan få hjälp med vissa praktiska saker som du inte kan göra själv. Numera finns det även möjlighet att få hjälp när det gäller att hantera din smartphone, surfplatta eller dator. Fixartjänst kan bland annat:

• lära dig att ladda ner appar, ringa, skicka sms, e-post eller bilder

• lära dig att använda Smart-TV

• lära dig att använda videosamtal som till exempel skype och facetime

• tipsa om hur du kan använda digitala samhällstjänster (exempelvis Vårdguiden 1177)

• lära dig använda mobilt bank-id eller Freja eID

• hjälpa dig med digitala verktyg


På gång på Anhörig- och kunskapscenter

11 mars 2025 kl.10:00-12:00 Att möta livets utmaningar, samtalsgrupp för anhöriga kring existentiell hälsa 

13 mars 2025 kl.15:00-17:00 Öppen träff för anhöriga till personer med beroendeproblematik (ingen anmälan behövs)

14 mars 2025 kl.13:00-15:30 Skogsbad - för dig som är anhörig till någon med psykisk ohälsa och/eller NPF, fyra tillfällen 

20 mars 2025 kl.10:00-12:00 Workshop – Lär känna din smartphone 

2 april 2025 kl.13:30-15:30 Öppen träff för anhöriga till personer med psykisk ohälsa (ingen anmälan behövs)

10 april 2025 kl.15:00-17:00 Anhöriga berättar om hopp och förtvivlan i anhörigskapet vid beroendeproblematik  

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för våren 2025 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information! 


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder, även barn och ungdomar.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.