Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

Nr 4 2024

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Nyheter för anhöriga


Att som anhörig få stöd för egen del är en möjlighet som funnits i Norrköping sedan början av 2000-talet. För att utveckla anhörigstödet i kommunen öppnades Anhörig- och kunskapscenter 2013. Då förändrades också anhörigkonsulenternas upppdrag, från att enbart gälla anhöriga till äldre, till att omfatta alla anhöriga som stöttar någon närstående. Sedan 2018 ingår även barn och unga, som är anhöriga, som en målgrupp. Under åren har det utkristalliserats vilka utbildningar och samtalsgrupper som efterfrågas mest och som också erbjuds kontinuerligt. Men vi vill också gärna pröva på nya former för grupper och hälsofrämjande aktiviteter, för att kunna stötta fler anhöriga utifrån önskemål och behov. Under våren 2025 kommer flera nya aktiviteter i vårt utbud. Det berättar vi om i detta nyhetsbrev.


Stöd för barn och unga

Allt fler barn och unga som är anhöriga kommer till Anhörig- och kunskapscenter för att få prata om sin situation. Barn i familjer, där någon är sjuk eller har en funktionsnedsättning, tar ofta ett stort ansvar och kan lätt känna sig ensamma och mindre viktiga. Att få prata med någon utanför familjen, som lyssnar och som de kan bolla sina tankar med, beskriver många som hjälpsamt. Det kan också kännas skönt att träffa andra barn och ungdomar som också är anhöriga. Vi har syskongrupper för unga med syskon i behov av särskilt stöd eller med psykisk ohälsa. Grupperna är åldersindelade efter låg-, mellan-, högstadium och gymnasium. Numera startar nya grupper kontinuerligt, så snart vi har tillräckligt många anmälda deltagare. Så tveka inte att anmäla ditt intresse. 


Kastanjen

I samarbete med socialkontoret erbjuder vi också grupper för barn och unga i svåra livssituationer. Det kan handla om separerade föräldrar som inte kan samarbeta, familjer där det är mycket bråk, familjer där någon har beroendeproblem, fysisk eller psykisk ohälsa. I gruppen pratar vi om allt från känslor, ansvar och egna behov, till vikten av att få må bra trots att någon annan har det svårt. Även här startas nya grupper allt eftersom när vi har tillräckligt många anmälda.


Samtalsforum för anhöriga till transpersoner

Vi har sett att det finns behov av ett samtalsforum för anhöriga till personer som identifierar sig som transpersoner. Under våren erbjuder vi därför fyra träffar där anhöriga får möjlighet att träffa andra i liknande situation, samtala och dela erfarenheter. Det kan handla om utmaningar som ”ny” identitet, bemötande och känslor. Det är en sluten grupp, där vi också kommer att fokusera på deltagarnas hälsa och avsluta varje tillfälle med en avslappningsövning. 


Att möta livets utmaningar

Forskning visar att vår existentiella hälsa påverkar hur vi hanterar livets utmaningar och svårigheter. När vi känner oss trygga och har en känsla av mening, kan vi lättare möta motgångar och hitta lösningar. En stark existentiell grund hjälper oss att se hopp och möjligheter även i svåra tider.

Anhörig- och kunskapscenter inbjuder dig som är anhörig, till en samtalsgrupp under våren 2025 då vi tillsammans utforskar teman som harmoni, meningsfullhet, förundran, hopp, tro och tillit. Gruppen vänder sig till dig som, oavsett anhörigskap, tycker om att reflektera tillsammans med andra och är intresserad av att dela dina tankar och känslor kring livets stora frågor, för att stärka din existentiella hälsa. 


Öppna träffar för anhöriga

En del anhöriga har varken tid, ork eller möjlighet att delta i en samtalsgrupp som pågår under en längre tid. Då behovet att få reflektera över sin situation med andra anhöriga ändå finns, har vi under hösten inbjudit till öppna träffar för anhöriga till personer med psykisk ohälsa eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Till dessa träffar behövs ingen anmälan och tillfällena är fristående från varandra. Samtalen utgår från vad som är viktigt för just de anhöriga som deltar i respektive träff. Under hösten har antalet deltagare ökat för varje gång, vilket vi tolkar som att dessa öppna träffar behövs, vid sidan om traditionella samtalsgrupper. Därför planerar vi för flera öppna träffar under våren 2025. Vi kommer också erbjuda ett liknande koncept med öppna träffar för anhöriga till personer med beroende och missbruk. Håll utkik på vår hemsida  för information om datum under våren.


Återhämtning för anhöriga till personer med psykisk ohälsa

Vi möter många anhöriga som har svårt att ta hand om sin hälsa och finna återhämtning. Forskning visar att vistelse i skogen stärker immunförsvaret, förbättrar sömnen samt minskar stress, depression och ångest. Under våren erbjuder vi en återhämtningsgrupp för dig som lever nära någon med psykisk ohälsa. Vi träffas i skogen, vid fyra tillfällen, för att gemensamt hitta återhämtning under en stund av stillhet. Mer information om gruppen kommer att finnas på vår hemsida www.norrkoping.se/anhorigcenter framöver.

På gång på Anhörig- och kunskapscenter

18 december 2024 kl.11:00-13:00 Julbrunch för anhöriga (anmälan senast 6 december)


20 januari 2025 kl.17:30-19:30 Digital utbildning för anhöriga om demens startar (anmälan senast 15 januari)


21 januari 2025 kl.10:00-12:00 Utbildning för anhöriga om demens startar (anmälan senast 15 januari)


22 januari 2025 kl.13:30-15:30 Samtalsgrupp för anhöriga till transpersoner startar (anmälan senast 6 januari)


24 februari 2025 kl.13:30-15:30 Samtalsgrupp för anhöriga till personer med psykisk ohälsa startar (anmälan senast 14 februari)

1-2 mars 2025 kl.09:00-15:00 CRAFT-kurs för anhöiga till personer med missbruk (info kommer på hemsidan)


3 mars 2025 kl.17:30-19:30 Samtalsgrupp för vuxna som stödjer och hjälper föräldrar med kroppslig eller kognitiv sjukdom (anmälan senast 25 februari)


11 mars 2025 kl.10:00-12:00 Att möta livets utmaningar, samtalsgrupp för anhöriga kring existentiell hälsa (anmälan senast 28 februari)

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för våren 2025 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information! 


Anhörig- och kunskapscenter har stängt från och med den 23 december 2024 till och med den 1 januari 2025. Välkommen åter den 2 januari 2025!

God Jul och Gott Nytt År!

Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder, även barn och ungdomar.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.