Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 4 - 2024

Fysiska lagar, hög höjd, vätgas och ersättningar

Höstens första nyhetsbrev

Är energipolitiken skild från fysikens lagar? Det förefaller vara en uppfattning bland somliga politiska företrädare. En uppfattning som är släkt med att den ena åsikten är lika mycket värd som den andra. Trots att den ena är sann. Läs och begrunda intervjun med Anders Ådahl.

I Jämtland har Räddningstjänsten och vindbolag övat räddning på hög höjd. Exempel för andra regioner med vindkraftparker. Som ger tekniker ytterligare trygghet i sitt yrke. Bland andra dem i Vilhelminas första kull vid YH-utbildningen.

I Dalarna har Länsstyrelsen lett projekt för acceptans och inflytande. En slutsats är kommunernas och regionernas elplanering drivs fram så ökar insikten om möjligheterna med ny elproduktion. Vindkraften blir en lösning istället för ett problem.

Planer på vindkraft utan anslutning till kraftnätet är å andra sidan en lösning för parken Marktjärn i Ånge. Den ska driva en vätgasfabrik nära parken. Är det tänkt.

En ny stor enkätundersökning har gjorts som visar en positiv inställning till vindkraft. Men acceptansen kan stärkas genom ersättningar till värdkommunerna. Hur det ska ske besvarar inte studien. Det gör Åselemodellen. Se filmen längst upp till höger.

  /TL


Allmänt positivt men specifikt negativt

Svenskar överlag är positiva till vindkraft. Den lokala acceptansen för utbyggnad skulle kunna stärkas genom ekonomisk ersättning till den kommun där vindkraften byggs. Det visar en enkätundersökning 

Men att försöka hitta en lösning som gör alla nöjda, inklusive den lilla grupp som är kraftigt negativ till vindkraft är knappast möjligt. För den gruppen har nivån på ersättningar ingen betydelse. Deras motstånd är ideologiskt motiverat.

Läs mer>>


Budgetpropp finns men gaspedal saknas

I budgeten bedömer regeringen att fossilfri vätgas kommer att utgöra en viktig del av Sveriges framtida energisystem. Men den enda hänvisningen till hur detta ska tas om hand är det uppdrag som gick till Svenska kraftnät i somras, att lämna förslag till hur el-och vätgasinfrastruktur kan samplaneras i Norrbottens och Västerbottens län.

- Vi hade naturligtvis önskat oss större satsningar på vätgasområdet, säger Paula Hallonsten, Energigas Sverige. Vi ser på samma sätt som Energimyndigheten att det saknas vägval från politiken.

Läs mer>>


Fusk med fysik

I den energipolitiska debatten har det blivit allt vanligare att hänvisa till fysik. Exempelvis ”vi behöver mindre politik, mer fysik” eller  ”elsystemet är beroende av baskraft, enligt fysikens lagar”.

- Jag förstår det som att man lånar ett begrepp från en hög nivå, och tillämpar det på en låg nivå. Fysikens lagar gäller alla kraftslag, det har väldigt lite med politik att göra. Man försöker använda ett vetenskapliga begrepp för att säga att det behövs baskraft. Det är en helt irrelevant kommentar, säger Anders Ådahl.

Läs mer>>

Måstefilmen: Nya höga ersättningar för vindkraft

Se filmen på youtube

https://www.youtube.com/watch?v=XmRuWWD4P2Y


Övning i räddning ur vindkraftverk

Ett unikt samverkansprojekt ökar räddningstjänstens kompetens för räddningsinsatser på hög höjd i vindkraftverk.

I januari 2024 var Jämtlands Räddningstjänstförbund, i samverkan med Statkraft, Vestas, Vasa Vind och Jämtkraft, först ut i Sverige med att driftsätta en avancerad räddningsgrupp som vindkraftsbolagen finansierar gemensamt.

Läs mer


Nya tekniker blir till i Vilhelmina

De flesta av studenterna kommer från tätorten eller närliggande kommuner, men några reser så långt bort som från Luleå i norr eller Uppsala i söder.

– Det här är en utbildning som i princip garanterar anställning efter examen, så det är roligt att se att intresset för utbildningen är så stort i en så bred målgrupp, säger Mona Sehlin, utbildningsledare för YH Vind.

Läs mer>>


Ny metod för dialog med försvarsmakten

I somras presenterade Länsstyrelsen Dalarna sitt planeringsunderlag för hållbar utbyggnad av vindkraft.
I en särskild delrapport beskrivs metodiken som Länsstyrelserna i Dalarna och Värmland tillsammans med Försvarsmakten har utvecklat och testat för att hantera och beakta frågor inom totalförsvarets militära del i planeringsprocessen för vindkraft.

Läs mer>>


Vindkraftspark byggs utan krafledning

Vätgasens särskilda hönan-och-ägget-problematik ”vad ska komma först, tillgång eller efterfrågan” har projektet hanterat genom att alla parter är med redan från början, såväl slutkund som producenter av el och vätgas.

I branschen har vi i debattartiklar lyft behovet av en sammanhängande vätgasstrategi. Det behövs en långsiktighet i plan och mål från regeringens sida. Och ett effektivt styrmedel, någon form av stöd för att överbrygga det stora gapet för aktörer som är snabba på marknaden med att gå från fossilt till förnybart, säger Sara Wilhborg vid Lhyfe.

Läs mer>>


I väntan på själva lagförslaget

Kommuner som säger ja till ny vindkraft ska få ett stöd från staten, motsvarande intäkterna från fastighetsskatten. Det har regeringen meddelat och aviserade fler åtgärder för att stärka kommuners incitament för utbyggnad av vindkraft.

- Men mycket i de förslagen är en fråga för södra Sverige där det är tättbebyggt och där huspriserna generellt är högre, säger Torbjörn Laxvik vid Vindkraftcentrum.

 Nästa år kommer 340 miljoner kronor att avsättas för landets vindkommuner. År 2026 blir det 370 miljoner och 2027 uppgår summan till 400 miljoner.

Läs mer>>



Kontakt

Verksamhetsledare:
Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@vindkraftcentrum.se
070-780 90 34


www.vindkraftcentrum.se

Finansieras av Energimyndigheten.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.