Parainnebandyns nyhetsbrev #3

Den senaste uppdateringen om ansvarsförflyttningen, vilka som blev mästare i Sverigeserien i rullstolsinnebandy, truppen som får representera Sverige i innebandy under Special Olympics World Winter Games, det historiska elinnebandylägret.

Läs om detta och mycket mer i den tredje upplagan av parainnebandyns nyhetsbrev. 

 
 
 

Inkluderings-processen har bytt namn

Det som tidigare har kallats inkluderingsprocessen, alltså processen som innebär att parainnebandy ska flyttas över från parasportförbundet till innebandyförbundet, har bytt namn till ansvarsförflyttningen. Detta efter beslut från parasportförbundet. Processen i sig ser dock ut på samma sätt som innan, den kan du läsa mer om när du följer knappen nedan. 

Ansvarsförflyttningen
 
 
 

Uppdatering ansvarsförlyttningen

September 2023 – juni 2024

I september 2023 påbörjades arbetet i – vad vi kallar – period 1 i steg 2 av ansvarsförflyttningen. Klicka här för att läsa mer om vad respektive steg i ansvarsförflyttningen innebär.

Fyra arbetsgrupper fick ansvar att jobba med frågor inom lika många fokusområden; tävling & administration, utbildning, utveckling & återväxt samt kommunikation. Grupperna bestod av personer från Svenska Innebandyförbundet, Svenska Parasportförbundet, innebandy-distrikt, parasport-distrikt, anpassad skola samt tränare i parainnebandy-lag. Gruppernas uppgift var att utifrån sitt område och sina tilldelade frågor presentera förslag på hur vi inom Svensk Innebandy bör jobba.

Tävling & administrations-gruppen jobbade bland annat med frågor som rör tävlingsstruktur, licenser, klassificering och iBIS. Utbildnings-gruppen med frågor som rör tränarutbildning, domarutbildning, utbildning för personal och styrelsemedlemmar, med mera. Utveckling & återväxt-gruppen hade stort fokus på rekrytering kopplat till både spelare och ledare, trygg innebandy, åskådarperspektiv, med mera. Kommunikations-gruppen jobbade med frågor som rör intern och extern kommunikation, både vad gäller processen i ansvarsförflyttningen och hur Svensk Innebandy ska kommunicera kring parainnebandy i framtiden.

I mars genomfördes en digital delredovisning där grupperna presenterade sitt arbete fram till dess. Där öppnades det också upp för diskussion inom respektive område. Till delredovisningen bjöds personer från både innebandyns och parasportens distrikt och nationella förbund in och hade möjligheten att både lyssna in förslagen och komma med sina tankar och åsikter.

Efter delredovisningen fick samtliga deltagare en utvärdering skickat till sig där de anonymt kunde dela sina tankar om respektive område och vad de anser är viktigt inför slutredovisningen. Gemensamt medskick från respondenterna var att de tryckte på vikten av samverkan mellan arbetsgrupperna, att frågorna i mångt och mycket går in i varandra och att det är av största vikt att jobba tillsammans.

Efter delredovisningen fick arbetsgrupperna diskutera vidare kring sina frågor under ett par månaders tid innan det i slutet av maj var dags för slutredovisning, denna gång träffades vi i Linköping under två dagar.

Inför slutredovisningen var det tydligt vad som behövde vara fokus – samverkan mellan grupperna. Respektive grupp fick presentera sitt slutgiltiga arbete och hade också fått i uppgift att på förhand skicka in frågor de önskar diskutera med de andra arbetsgrupperna. Dessa frågor användes under tre olika diskussionspass där deltagarna delades upp i mindre grupper. Frågorna diskuterades och besvarades skriftligt för att vi ska kunna ta även det vidare i nästa period av ansvarsförflyttningen.

Nu har det blivit dags att sammanställa gruppernas arbete och fastställa vägen framåt i period 2 i steg 2 av ansvarsförflyttningen. På återseende!

Slutredovisning
 
 
 
 

Sverigeserien har avgjorts
Nacka HI mästare säsongen 2023/2024

 

Sverigeserien är den nationella serien i rullstolsinnebandy. Den 4-5 maj avgjordes slutspelet i Eskilstuna och Nacka HI försvarande sin titel från i fjol när laget besegrade Göteborg med 4-3 i finalen.

Nacka HI vann även årets grundserie med tio raka vinster och en målskillnad på +151.

På YouTube kan du se matcherna från slutspelet i efterhand.

 
Läs mer om slutspelet
 
 
 
 
 
 
 

Truppen till Special Olympics World Winter Games

Den 8-16 mars 2025 kommer över 3 000 idrottare från hela världen till italienska Turin för att delta i vinterspelen.

Från den svenska sidan – Sverigelaget – kommer det att finnas deltagare i alpin skidåkning, innebandy, längdskidåkning och snöskolöpning. Inom innebandydelen är åtta spelare och två ledare med.

– Det ska bli stort, väldigt stort. Jag hoppas vi får till en stark tillsammanskänsla i laget och att den kommer att synas utåt, säger Joakim Lantz i Special Olympics Sveriges pressmeddelande.

Special Olympics mål är att sätta ljus på idrott och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning på den internationella arenan. I innebandygrenen är spelformen 3v3 med målvakt.

 
 
Läs mer här
 
 
 
 

Historiskt elinnebandyläger

Den 18-19 maj stod Svensk Innebandy för första gången som arrangör för ett nationellt elinnebandyläger där Växjö stod som värdstad. Detta som ett viktigt steg i processen att ta över ansvaret för parainnebandy.

– Att arrangera lägret bidrar till att visa att parainnebandyn, och i detta fallet just elinnebandy, är viktig för Svensk Innebandy, säger Jonatan Petersson, parainnebandyansvarig på Svenska Innebandyförbundet, och fortsätter:

– Det ska vara en självklar och naturlig del av innebandyfamiljen, där vi vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för spelare, ledare och föreningar. Detta är ett steg på vägen.

Lägret var riktat både till aktiva elinnebandyspelare och till de som inte spelat elinnebandy tidigare. Det arrangerades i i samverkan med Parasport Sverige och projektet Elinnebandy är livet. 

Lägret hade totalt 14 deltagare från Gävle i norr till Malmö i söder. Båda dagarna hade flera träningstillfällen med både taktiska övningar och matchspel där allt kulminerade i en turnering på söndagen. Hos både deltagare och föräldrar fanns det en gemensam glädje över lägret och helgen i sin helhet.

– Det här har varit det absolut bästa som har kunnat hända elinnebandyn i Sverige, säger Owe Olsson, ledare i Tuna Tanks. 

SVT Småland var på plats och gjorde ett reportage om lägret. Det hittar du här. 

 
 
 
Läs mer om lägret
 
 
 
 

Mötesplats elinnebandy

Den 17 maj anordnade Svenska Innebandyförbundet för första gången Mötesplats Elinnebandy. Detta i samverkan med Parasport Sverige, Allmänna arvsfonden-projektet Elinnebandy är livet och Hjärtebarnsfonden.

Mötesplats Elinnebandy är en föreläsning om parainnebandy och den ansvarsförflyttning som görs, om Elinnebandy är livet-projektet som har som målsättning att få i gång elinnebandyverksamhet på fler ställen i landet, vikten av en meningsfull fritid för personer med omfattande rörelsenedsättning, samt diskuterar kring förutsättningarna för elinnebandy på lokal/regional nivå.

Föreläsningen riktar sig främst till kommuner, RF-SISU-distrikt och föreningar där målsättningen är att sprida kunskap om parainnebandy med extra fokus på just elinnebandy.

I Växjö, som var platsen för första Mötesplats Elinnebandy, deltog både politiker och tjänstemän på kommuner i länet, verksamhetschefer och idrottskonsulenter från RF-SISU-distrikt samt personer från intresseorganisationer kopplat till funktionsnedsättning. Deltagarna fick även möjlighet att prova på att köra en elinnebandystol.

 
 
 

Är ni intresserade av att höra mer om elinnebandy via Mötesplats Elinnebandy? Skicka ett mejl till jonatan.petersson@innebandy.se.

 
 
 

Filmer om parainnebandy

 
 

Under våren har Svenska Innebandyförbundet tagit fram fyra olika kortfilmer om parainnebandy.

En animerad film som förklarar vad parainnebandy och de tre olika spelformerna är.

Det här är parainnebandy
 

Tre filmer där spelare och ledare i föreningar pratar om den spelformen deras lag utövar. 

Rullstolsinnebandy - IKSU
Stående innebandy - Warberg IBF
Elinnebandy - FIFH Malmö 

 
Rullstolsinnebandy med IKSU i Umeå
 
Så fungerar stående innebandy i Varberg
 
Häng med på elinnebandy i Malmö
 
 
 

Elinnebandy är livet... 

Har skapat en mekarutbildning

I Allmänna arvsfonden-projektet Elinnebandy är livet har man under våren jobbat med att ta fram en mekarutbildning för elinnebandy. 

Utbildningen är en serie på tolv kortare filmer som instruerar hur du gör om du fått punkteing, för att justera stolen, byta medbringare, med mera. 

Första avsnittet kan du se här. Övriga hittar du genom att följa knappen. 

 
Mekarkurs avsnitt 1 - elinnebandystolen
 
Se alla avsnitt här
 
 
 

Arrangerar en elinnebandy-cup

Elinnebandy är livet arrangerar en elinnebandy-cup i Gavlehovshallen i Gävle den 21-22 september. 

Alla som vill är välkomna att kolla på cupen och det är gratis inträde.  

Elinnebandy är livet cup
 
 

Följ Élinnebandy är livet på Instagram och Facebook för fler uppdateringar. 

Facebook - Elinnebandy är livet
Instagram - elinneandyarlivet

 
 

Tycker du att fler borde ta del av nyhetsbrevet och hålla sig uppdaterade kring vad som händer inom svensk parainnebandy? Se till att sprida länken där man signar upp sig!

Anmälan till nyhetsbrevet
 
 
 
 

Tack till alla våra partners!

 

Frågor om utskicket besvaras av jonatan.petersson@innebandy.se.

Besök gärna www.parainnebandy.se för att läsa mer om parainnebandy.

Visa online | Säg upp