Nyhetsbrev Dalarnas Byggkompetensråd april 2024

 

Rådet har nu verkat en tid, och vi kan konstatera att det finns gott om idéer, om vad vi kan ägna oss åt. Det känns som att vi nu börjar ha en någorlunda klar bild om vad som kan göras och prioriteras. Byggkompetensrådets roll är att vara en neutral arena där vi samlas och arbetar med olika företrädare för branschens kompetensfrågor. Rådet arbetar med frågor som identifierats från branschen och förstudien, som var grunden får rådet.

I brevet kan ni få en inblick i det arbete som hittills gjorts i rådet.

VI ser fram emot kontakter och samverkan för en utvecklad kompetensförsörjning i byggsektorn i Dalarna.

Varma vårhälsningar från Dalarnas byggkompetensråd genom Klas Hedlund, ordförande

 
 
 

Innehåll

  1. Svackan i byggkonjunkturen börjar märkas. Vilka följder får den?
  2. Byggkompetensrådet börjar hitta sin form
  3. Ris och ros till byggutbildningarna från företagen i byggsektorn
  4. Brett utbud av fristående kurser från Högskolan Dalarna
  5. Temagrupp för kvalificerade tjänster och FOU på gång
  6. Byggutbildning STAR utvecklar kortare utbildning till byggarbetsledare
  7. Det här jobbar Byggkompetensrådet med under 2024
 

1. Svackan i byggkonjunkturen är här- vilka konsekvenser får den?

När vi före årsskiftet intervjuade ca 60 företag i byggsektorn i Dalarna så hade bara ett fåtal börjat känna av en nedgång. Nu vittnar fler företag om svag orderingång (allra mest de som har jobbat med nyproduktion/renovering bostäder). För anläggningsarbeten och byggande av lokaler är efterfrågan fortfarande god. Totalt sett handlar det dock ändå om en nedgång. Byggföretagen rapporterar i sin konjunkturprognos något sjunkande bygginvesteringar 2024 jämfört med 2023, men att det vänder uppåt igen under 2025. Det är bara i Kalmars- och Norrbottens län man förväntar sig en ökning totalt under 2024. https://byggforetagen.se/2024/03/sa-utvecklas-byggmarknaden-region-for-region-4/  

En konsekvens är att det har blivit svårare för elever att få APL-platser och att de elever som tar examen har fått svårare att hitta ett jobb. Byggnads berättar att en enkät de har gjort med VVS- och byggelever visar att bara en av tre sistaårselever fått anställning inom ”sitt utbildningsyrke” under 2023. Risken finns att det blir ännu tuffare för dem under 2024 och att vi riskerar att tappa ett betydande antal elever till andra branscher. Konsekvensen kan bli en ännu större brist på kompetens i byggbranschen vid nästa högkonjunktur.

För mer information om byggkonjunkturen, kontakta niclas.engberg@byggforetagen.se.

 
 

2. Byggkompetensrådet hittar sin form

Dalarnas Byggkompetensråd ska fungera som en mötesplats och koordinator för aktiviteter som gör det lättare för företag i byggsektorn i Dalarna ett rekrytera arbetskraft- på lite längre sikt. Rådet ska samla aktörer kring frågor som är viktiga för företagens rekrytering. Rådet träffades i februari och kommer framåt att träffas två gånger per år, vår och höst. Rådet har dessutom ett arbetsutskott som träffas ca fyra gånger per år.

Har du frågor som du vill att Byggkompetensrådet ska jobba med? Kontakta koordinator ola@dalabyggkompetens.se.

 

3. Ris och ros till byggutbildningarna från företagen i byggsektorn

Intervjuerna med 60 företag i byggsektorn i slutet av 2023 visar ett antal intressanta saker. Företagen tycker att gymnasiets byggprogram i Dalarna i allmänhet fungerar väl. De upplever att byggprogrammen har höjt sin ambitionsnivå och aktivt utvecklar utbildningarna (Det finns dock saker som fortfarande kan utvecklas, t ex kring APL och programråd). Intervjuerna visar också att tillgången till byggutbildning för vuxna är ojämn i länet och att företag med <50 anställda har mycket dålig kunskap om vuxenutbildningen och Högskolan Dalarna. Många företag i ”smalare” branscher upplever att de måste utbilda medarbetare helt på egen hand utan kontakt med utbildningssystemet. Ett annat behov som företagen lyfter i studien är en kortare utbildning för medarbetare som ska ta steget till att bli arbetsledare. Under 2024 kommer Byggkompetensrådet att göra en motsvarande intervjustudie även för anläggningsbranschen.

Har du frågor om intervjustudien, kontakta ola@dalabyggkompetens.se.

Här kan du ladda ned rapporten

 

4. Brett utbud av fristående kurser från Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har ökat sitt utbud av fristående kurser. Alla de följande kurserna erbjuds med start höstterminen 2024; Bygg-CAD, Bygg-CAD fortsättningskurs, Byggplanering och arbetsmiljö, Byggproduktion och arbetsmiljö, Byggkonstruktioner, Byggprojektering, Bärkraftigt byggande och boende, Fysisk planering I – detaljplanering och samhällsbyggandets grunder, Hållbar utveckling och Vägplanering.

Dessutom erbjuder de som tidigare, sin tvååriga utbildning Byggteknik – produktion och förvaltning, som ger kunskap inom allt från hållbart byggande till digital ritningshantering och ledarskap. Programmet har en nära samverkan med näringslivet och under sista året har du verksamhetsförlagd utbildning förlagd över hela året. Efter utbildningen kan du bli arbetsledare, projektledare eller jobba med förvaltning. www.du.se/byggteknik.

Läs mer om Högskolan Dalarnas utbildningar på  www.du.se/bygg . Ansökan mellan 15 mars-15 april på www.antagning.se.

För mer information, kontakta Therese Olsson Ämnesansvarig Byggteknik, tos@du.se.

 

5. Temagrupp för kvalificerade tjänster och FOU på gång

Temagruppen ska utvecklas i samverkan mellan ByggDialog Dalarna, Högskolan Dalarna och Byggkompetensrådet och vara en plattform för erfarenhetsutbyte och diskussion samt kartlägga byggbranschens behov av kompetens inom högre utbildning och kvalificerade tjänster. Gruppen ska göra inspel i samverkan mellan näringsliv och utbildning för att höja kvalitet och attraktivitet inom högskoleutbildningar, i syfte att bättre möta näringslivets behov. Gruppen ska också bidra till branschens hållbarhet, livslånga lärande och öka företagens engagemang i högskoleutbildningarnas utformning. mm. Dessutom ska gruppen kunna stärka kopplingen mellan företagen och den regionala byggforskningen samt vara en plattform för framtida projektfinansiering. Inbjudan till ett första möte i temagruppen skickas ut under våren.

Nyfiken på temagruppen? Kontakta henrik@byggdialogdalarna.se

 

6. Byggutbildning STAR utvecklar kortare utbildning till byggarbetsledare

Ett behov som framkom tydligt i intervjuerna med företag i byggsektorn är en kortare utbildning för medarbetare som tar (eller har tagit) steget till att bli byggarbetsledare. STAR tar, med ledning av intervjustudien, fram en pilotversion av utbildningen. Detta gör de i samverkan med Högskolan Dalarna och några av de företag som uttryckt behov av utbildningen. STAR hoppas kunna lansera en första omgång av utbildningen under hösten 2024.

För mer information, kontakta niklas.sjogren@byggstar.se.

 

7. Det här jobbar Byggkompetensrådet med under 2024

Vi kommer att jobba med att: 

  • Fånga upp och synliggöra branschens behov av utbildning/vidareutbildning och i samverkan med branschens aktörer jobba för att anpassa den till nuvarande och framtida behov.
  • Öka tillgången på utbildning i smala yrken i byggbranschen.
  • Göra en intervjustudie för företag i anläggningsbranschen.
  • Stötta ByggDialog och Högskolan Dalarnas byggutbildningar med att öka branschens konkurrenskraft/hållbarhet genom tillgång till kunskap om hållbara lösningar och kompetens (FoU och utbildade tjänstepersoner).

 

 

Vi har påbörjat en uppdatering av vår webbsajt, https://dalabyggkompetens.se/. Vi kommer under våren att göra en försiktig utveckling av den, med fokus på företag i byggsektorn som vill utveckla sin kompetensförsörjning. Finns det någon särskild information som DU tycker borde finnas med på webbsajten? Hör av dig till oss på ola@dalabyggkompetens.se.

Tack på förhand!

 
 
 

View online  |  Unsubscribe