Sorsele kommuns Näringslivsnytt maj 2024

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kommande frukostmöten:

  • 22 maj Sorsele River Hotel - Tema Ung företagssamhet och Entreprenörskap!

Lärcentrum

Under mars månadad hade vi Bäcklunds Värme & Sanitet på Sorsele Lärcentrum. Tre medarbetare har gjort teoretiskt branschprov för VVS-montör. Behöver du som företagare också hjälp av Lärcentrum för utbildningsinsatser? Tveka inte att kontakta oss. Vi jobbar för att få så mycket utbildning som möjligt lokalt runt om i Sorsele kommun.

larcentrum@sorsele.se


Näringsliv har bytt sida!

Efter ett antal år med den privata gruppen ”Företagsnätverket inom Sorsele Kommun” vill vi öppna upp för fler och kommer därför framöver att publicera våra olika inlägg på sidan "Utvecklingsverksamheten Sorsele kommun" istället och vi hoppas ni vill följa med oss dit!Här kommer du som vanligt få ta del av information och inspiration för dig som företagare eller för dig som är intresserad av företagandet!

Så missa inte kommande information - följ med till den andra sidan!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100091296114941


Är du intresserad av att hyra Storstugan i Aivak?!

Sorsele kommun har hyresavtal med Länsstyrelsen för stora stugan i Aivak och avtal med Visitorcenter Hook & Cup som sköter uthyrning av stugan.

Här finns en möjlighet till ett boende i en unik natur, en möjlighet för ditt företag att använda stugan som en del i paketerbjudande till dina gäster, eller kanske är du privat intresserad av att göra ett besök där.

För bokning och information kontakta Hook & Cup Visitorcenter:
Tel: +46 (0)76 106 07 80
E-post: info@hookandcup.com

Priset är beslutat av Sorsele kommun, pris per natt är 1600 kronor och rabatt erhålls när man bokar mer än 7 dygn.


Region 10* och Näringslivskontoret i Sorsele bjuder in till en kostnadsfri digital föreläsning om GDPR

7 maj kl 11:00-13:00.

Anmälan via länk: Anmälan hittar du HÄR
Sista anmälningsdag 5 maj.

Om föreläsningen
Johan Bålhammar, Nordlo Elevate AB, håller en föreläsning som ger oss ökad kunskap i ämnet och du får konkreta råd hur du ska göra när du ska spara eller avlägsna personuppgifter. Föreläsningen ger dig kunskap om dina rättigheter och skyldigheter i lagstiftningen.

Välkommen!

Har du frågor så kontakta kristina.axelsson@sorsele.se

*Region 10 är en frivillig sammanslutning av 10 inlandskommuner i Norrbottens och Västerbottens inland. Deltagande kommuner: Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Dorotea kommun, Lycksele kommun, Malå kommun, Norsjö kommun, Sorsele kommun, Storuman kommun, Vilhelmina kommun och Åsele kommun.


NYTT AFFÄRSNÄTVERK FÖR KVINNOR SOM DRIVER FÖRETAG

 - Sorsele kommun tillsammans med övriga kommuner Region 10 har lanserat ett nytt digitalt affärsnätverk för kvinnor som driver företag inom Region 10.

Anmäl ditt intresse i gruppen och läs mer om innehållet HÄR


SIKTA HÖGRE ↗️

Leder du ett företag, är kvinna och vill utveckla ditt företag?

Med en kombination av föreläsningar, workshops och nätverkande får du verktyg för att sikta högre med ditt företagande.

Sikta högre är ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag. Denna kursstart riktar sig särskilt till kvinnor som driver företag i Region 10. Start är satt till onsdag 15 maj kl 08.30-10.30 och sker digitalt. Läs mer på länken lite längre ner här och anmäl dig via Almis hemsida.

VAD GER PROGRAMMET DIG?

  • Ägarskap över ditt företags utveckling
  • Inspiration, verktyg och tips för att utveckla ditt företag
  • En hållbarhetsdialog utifrån din affär
  • Kartläggning av ditt nuläge samt vad du siktar på för önskat läge
  • Utkast till handlingsplan, vägval och prioriteringar utifrån ditt önskade läge
  • Utveckling och nätverk med andra företagande kvinnor

VEM RIKTAR SIG PROGRAMMET TILL?

Programmet riktar sig till kvinnoledda mikroföretag i Region 10, som vill utvecklas och stärka sin konkurrenskraft. Programmet riktar sig primärt till företag med betalande kunder och där företagandet utgör den primära sysselsättningen.

TRE TILLFÄLLEN

Tre temabaserade halvdagar med föreläsningar och workshops tillsammans med andra företagare.

Läs mer HÄR om upplägg och innehåll:

Välkommen med din anmälan

Har du frågor så kontakta kristina.axelsson@sorsele.se


Arbetslöshetssiffror

På senaste Kommunstyrelsens arbetsutskott redogjorde kommunchefen för följande arbetslöshetssiffrorna för februari:

I slutet av februari var nära 359 000 personer inskrivna arbetslösa i riket, vilket är en ökning med 18 000 personer jämfört med samma månad 2023. Det innebär en ökad arbetslöshet från 6,5 till 6,8 procent. Långtidsarbetslösheten fortsätter stiga. De varsel vi ser kommer framför allt inom tillverkningsindustrin, byggbranschen och handeln.

Tittar vi på ”ligaplaceringarna” för riket är de i princip oförändrade. Skåne, Gävleborg och Södermanland fortsätter ha landets högsta arbetslöshet, medan Norrbotten och Västerbotten alltjämt har den lägsta.

Rikets snitt      6,8%
Skåne                9,1%
Västerbotten 4,0%

Alla Västerbottens kommuner har en arbetslöshet som ligger lägre än rikets.
Sorsele kommun har länets – och landets! – lägsta arbetslöshet med våra 2,7%.

Om vi tittar på antal istället för procent: I Västerbotten hade vi 5 567 arbetslösa och i Skellefteå, för att ta en riktig tillväxt­kommun som exempel, 1 306 arbetslösa. I Sorsele var motsvarande siffra 29 personer.

Anmälningslänk - klicka HÄR: 


Företagsklimatet i Sorsele 2024

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Sorsele kommun!

Svenskt näringsliv går igenom svaren av årets enkät och diskuterar bilden som ges och vad som kan prioriteras i det fortsatta arbetet med att förbättra företagsklimatet.

Företagare, politiker och tjänstepersoner är varmt välkomna att delta! Deltagande är kostnadsfritt och vi bjuder på lunch.

Datum: 3 juni

Plats: Sorsele River Hotel

Tid: 11.00-13.00

Anmälan görs senast 27 maj på denna länk.

Varmt välkommen!


Story till sorsele.se

Sorsele kommun gör löpande intervjuer med medborgare och vi vill gärna få in tips från er på personer, företag eller föreningar som ni tycker att vi ska skriva om! Maila dina tips kommunikatör Maria Broberg!

Foto: Sanne Brännström


Företagspriser delas ut men galan tar en paus!

Sorselegalan har varit ett uppskattat inslag under våren under ett par år. I år har vi tyvärr inte möjlighet att anordna Sorselegalan. Vi vill så klart hylla vårt fina, livskraftiga närings- och föreningsliv i alla fall – det kommer att bli festligheter, men i en annan form än galan, och vi kommer att dela ut utmärkelsen Årets företag under Holmen gungar.


Driver du en fysisk butik inom Region 10?

Vi erbjuder nu en digital workshop i två delar, framtagen specifikt för att ge dig de grundläggande kunskaperna i och förståelsen för vikten av butiksplanering och exponering för att skapa en lönsam butik.

Hur: Digitalt
Ledare: Annica Bergman, DEKKO AB

Del 1: Att Planera & Möblera Butiken

Datum: 24 maj 2024

Tid: Kl. 8.00-10.00

I den första delen av vår digitala workshop kommer vi att dyka in i konsten att effektivt planera och möblera din butik. Denna kurs är designad för att ge dig konkreta kunskaper och verktyg för att maximera din butiks potential och skapa en inbjudande köpupplevelse för dina kunder.

Del 2: Exponering och Inspiration i Butiken

Datum: 3 juni 2024

Tid: Kl. 8.00-10.00

I den andra delen av vår digitala workshop fokuserar vi på hur du kan förvandla din butik till en visuell upplevelse och därmed öka kundengagemanget och försäljningen. Denna kurs är avsedd att ge dig de estetiska verktyg och tekniker som krävs för att skapa en oemotståndlig shoppingupplevelse.

Du får välja att delta i båda eller ett av tillfällena.

Kostnadsfritt

HÄR finns länk till anmälan

Har du frågor så kontakta kristina.axelsson@sorsele.se


Vill du vara med och uppvakta nyfödda?

Sorsele kommun kommer på Nationaldagen att bjuda in allmänheten för att uppmärksamma/uppvakta de barn som fötts i kommunen under tiden 6/6-23 till 6/6-24 med en gåva och hälsa dom välkomna till världen och till Sorsele kommun. Kommunalrådet kommer att hålla ett välkomsttal och dela ut gåvorna.

Det skulle vara roligt om ni som företag vill delta genom att skänka en gåva. Det skulle kunna vara en produkt eller en rabattkupong eller något som visar att ert företag värdesätter våra nya medborgare. I dagsläget är det 9 födda men det kan komma att bli någon till innan den 6/6 men det rör sig inte om något stort antal barn.


HÄLSOMÅNAD November

Under november kommer det att vara Hälsomånad i Sorsele kommun och vi hoppas att du vill vara med och bidra till denna!

Träningstillfälle, extrapris på hälsoutrustning eller något annat - endast fantasin sätter gränser! 

Är du föreningsaktiv - kanske vill du via din förening genomföra något?!

Maila det du vill kommunicera ut till erika.hjukstrom@sorsele.se i början av hösten så kommer vi att sammanställa och publicera i samband med Hälsomånaden.

Foto: Sanne Brännström


Verksamheter flyttar in till Ammarnäs och Gargnäs, se kommande datum!

Verksamhet Utveckling och ibland även tillsammans med andra verksamheter i Sorsele kommun fortsätter besöka Ammarnäs och Gargnäs en fast dag i månaden.

Vi träffar dig gärna även andra dagar men för att försöka underlätta för dig som företagare att träffa oss både enskilt och för mer allmänt surr så bjuder vi även in till en fast dag i månaden. Mellan kl.13.00-15.00 är du välkommen till servicepunkterna vid Ammarnäs Livs och Ica Gargnäs på en kopp kaffe och prata en stund, övrig tid kan du boka ett enskilt möte.

Vilka som närvarar de olika datumenpresenteras på hemsidan

Vi finns i Ammarnäs datum:

  • Torsdag 16 maj

Vi finns i Gargnäs datum:

  • Fredag 17 maj

Välkomna!


Information från Telia om mobiltäckning

Mobiltäckningen i kommunen är något som lyfts som en stor utmaning i kommunen. Eldsjälar i Gargnäs har jobbat med att få svar på om och vilka åtgärder som planeras och även vi som kommun har fått ta del av telias information.

Gargnäs - Det finns en planerad och beställd utökning av kapacitet via modernisering av nätet, och den kommer att ske under Q3 i år, svårt att precisera mer än så.

Övrigt - Vårt nationella moderniseringsprojekt skall vara klart under nästa år, och i anslutning till det sker en kraftigt förbättrad kapacitet i nätet. Själva täckningen kommer i det stora hela inte påverkas. Uppdaterade täckningskartor finns här: Telias täckningskartor och där sker en kontinuerlig uppdatering vilket gör att det är bästa platsen att se aktuell täckning.

Vår Täckningskarta är datorberäknad och baseras på faktorer som påverkar den verkliga täckningen. Vårt mål är att kunna återge en så korrekt information som möjligt. Trots detta kan andra faktorer påverka radiosignalen, såsom tät skog, berg och dalar, liksom antalet användare som är uppkopplade på nätet samtidigt. Täckningen kan även variera beroende på vilken enhet som används, eftersom mobiltelefoner, modem och surfplattor har olika egenskaper.

På Post- och Telestyrelsens hemsida finns råd om hur förbättra inomhustäckning, se Hur förbättra inomhustäckning

Telia miljardsatsar på mobilnätet

Satsningen på mobilnätet görs tillsammans med Ericsson under fem år och innebär att gammal utrustning ersätts med modern och energisnål teknik. Kapaciteten i 4G-nätet fördubblas samtidigt som 5G-nätet fortsätter rullas ut. Helt nya mobilmaster byggs också, framförallt i landets sju skogslän. För dig som mobilanvändare innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare och bättre bredbandsuppkoppling på fler platser. När arbetet är klart 2025 kommer 5G-nätet, precis som 4G-nätet, att täcka mer än 90 % av Sveriges yta och 99 % av befolkningen.


Tipsa om evenemang!

Genom att skicka in information om evenemang till kommunens kalender så finns det möjlighet att det publiceras på de nya digitala infartsskyltarna - ta chansen!

https://portal.sorsele.se/kalender/


Inflyttarlots besöker företag!

Paula Perriens jobbar som inflyttarlots i Sorsele kommun inom projektet Move up North, ett projekt inom Region 10 där tio kommuner inom Västerbotten jobbar tillsammans. Syftet med projektet är att öka antalet inflyttare från utlandet och inom Sverige till vår region. Den allra viktigaste frågan från människor som är intresserade att flytta hit är: ”Finns det jobb till mig i er kommun och er region?” För Paula, som lotsar människor till vår region och till Sorsele kommun, är det viktig att bygga ett nätverk med företagare i Sorsele för att få veta vilka kompetensbehov de har och vilka konkreta jobberbjudanden som redan finns. Då vi kan matcha människor med arbetsgivare. Kristina Axelsson, näringslivsutvecklare och företagscoach, tillsammans med Paula kommer att besöka olika företag i kommunen och vi hoppas att vi får träffa er!


facebook

Gå gärna med i gruppen Företagsnätverk inom Sorsele kommun där vi löpande lägger ut aktuell information och inbjudningar mm.

facebookhomepage
Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från utvecklingsverksamheten på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.