Nyheter, tankar & reflektioner från Convendor - mars & april 2024 |
|
Självledarskap - något nytt eller bara snömos?
På rekryteringsföretaget Eqonomy:s blogg finns ett intressant inlägg kring hur man ska undvika att ekonomer går i väggen, genom ett utökat självledarskap. Den definitionen som ges och de åtgärder som föreslås är dock metoder som tillämpats av chefer i decenier (inklusive av undertecknad) - långt innan begreppet självledarskap överhuvudtaget var uppfunnet och får snarare gå under begreppet "sunt bondförnuft" än "självledarskap" .
|
|
Intressant om informell organisation
På sin Linkedin sida reflekterar konsulten Ola Berg kring organisation i tre essäer. Han konstaterar där att människan alltid har samarbetat så att det är inte om utan hur det ska ske som vi diskuterar. Efter att ha passerat bondesamhällets hantverksorganisation och industrialiseringens hierarkier så kommer han till utmaningen att göra om produktionsstyrda organisationer till kundorienterade och därefter till konstaterandet att man inte bara kan "riva pyramider" utan att ersätta det med något annat, och att detta måste vara en kombination av tydliga ansvarsstrukturer och kreativa miljöer. Han menar att det uppnås bäst genom att vi hela tiden strävar efter att anpassa den formella organisationen till den informella.
|
|
Långsiktigt företagande & kvartalsekonomi
I de flesta verksamheter såväl offentliga som privata brukar man tala om att man arbetar långsiktigt men inom delar av näringslivet har börsens krav på kvartalsrapportering haft en motsatt effekt - man brukar då tala om kvartalsekonomi. Frågan blir då, i en tid när vi går från industri till kunskapssamhälle (med mer av tjänsteföretag), varför vi överhuvdtaget bryr oss om att ta de betydande kostnader och besvär som börsnotering innebär när behovet av kapital för investeringar i maskiner/inventarier knappast är för handen. Svaret är bl. a att även (vissa) tjänsteföretag behöver kapital för att göra investeringar i sk strukturkapital. Intressant är då Ikea:s och HM:s undvikande av respektive strävan bort från börsen liksom framtidsforskaren Frank Dianas tankar om vikten av att näringslivet generellt blir mer långsiktiga samt Izettle grundaren Jacob de Geers tankegångar i DI 8 april att börsen inte är någon bra miljö för innovationsföretag eftersom det hämmar utveckling, kreativitet och engagement.
|
|
Intressant om omorganisation
I vår rapport om tvärorganisatoriskt arbetssätt så konstaterade vi att det blir allt mer ovanligt med traditionella omorganisationer där man stannar upp hela verksamheten för att kunna genomföra omorganisationen. I en artikel i Dagens Industri beskriver BTS konsulten/grundaren Henrik Ekelund en liknande erfarenhet, nämligen att i en tid med snabba förändringar så hinner man inte göra stora omorganisationer utan måste göra justeringar hela tiden (agilt?). Det ställer dock krav på ett decentraliserat arbetssätt men med tydliga strukturer (ramar, mål och processer). Vill man raljera så skulle man kunna säga att ett decentraliserat arbetssätt kräver en viss grad av centralisering. Detta bekräftas av ett intressant blogginlägg hos företaget Sonder där man konstaterar att behovet av organisation är en funktion av verksamhetens mognadsgrad medan däremot konsultföretaget Effektiv Styrning i sin mars artikel hävdar att styrsystem är värdelösa, kanske tom destruktiva, eftersom dom innebär en förenkling av dagens komplexa verklighet.
|
|
Distansarbete - igen
Vi har här i FinansNyheterna ofta uppehållit oss kring distansarbetet som arbetssätt, både som ett resultat av pandemin men också som ett sätt att ställa om till ett mer klimatsmart arbetssätt och samtidigt kunna attrahera fler unga medarbetare. Vi såg ju en kraftig ökning av distansarbetet direkt efter pandemin men har därefter kunnat konstatera att arbetssättet innebär betydande problem vad gäller arbetsmiljö, trivsel, kreativitet, effektivitet och inte minst styrning och ledning av verksamheten. Intressant är därför den rapport som fatighetsbolaget Castellum publicerat och som visar att givet att man har friheten att själv välja så är det ändå många (ca 80%) som föredrar att vara på arbetsplatsen. Andra faktorer som påverkar unga för val av arbetsplats är enligt en undersökning av Kairo Futures att det är utvecklande samt möjliggör ett i övrigt meningsfullt liv. ADP Research Instute konstaterar i sin mars rapport att även om engagemanget i arbetet ökar så minskar antalet arbetade timmar.
|
|
|
|
|
|