Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar samt dig som är anknuten till något av våra distrikt.Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.


Äntligen nytt orienteringsår

I månadens nyhetsbrev tipsar vi bland annat om utbildningar att gå och VM att följa. 

Nytt år och nya möjligheter. Möjligheter för våra landslagsåkare att jaga nya framgångar i skidO-VM som börjar nästa vecka, ett mästerskap som du bland annat kan följa på SVT. 

Nya året bjuder också på möjligheter att gå en utbildning och skaffa sig nya kunskaper. Redan kommande helg är det en intensivkurskoncept för vuxna nybörjare i Stockholm och helgen därpå en barntränarutbildning i Nässjö. Du hittar mer info och länkar till anmälan längre ned i nyhetsbrevet. 

Nu är det också ganska exakt ett halvår kvar till O-Ringen, men tiden går som bekant fort. Det är redan många anmälda som ser fram emot sommarens stora orienteringsäventyr.

Snart öppnar även anmälan till en annan höjdpunkt i sommar; Rikslägret sommar, en höjdare för alla unga. Missa inte det!

Hälsningar Susanne Maarup, förbundschef, Svenska Orienteringsförbundet. 

Följ oss i sociala medier

facebookinstagramlinkedinyoutubehomepage

På Orientering.se hittar du alltid de senaste nyheterna


Följ skidO-VM i SVT

Snart är det dags för skidorienterings-VM. Ett mästerskap du kan följa på SVT. Häng med i guldjakten direkt från Österrike den 23-27 januari.  

Se TV-tiderna här. 

Läs mer om truppen här.


Styrelsens förslag och yttrande

Inför förbundsmötet den 23-24 mars inkom 24 motioner. Förbundsstyrelsen har nu gått igenom dessa och lämnat sina yttranden.


Lokalstöd från Allmänna Arvsfonden

Ny finansieringsgrad och beloppsgräns för lokalstöd.
Från och med september höjde Arvsfonden finansieringsgraden för lokalstöd från 70 till 80 procent. Dessutom höjdes beloppet som kan sökas för ny, om- eller tillbyggnation från fem till sex miljoner kronor. Detta för att minska behovet av kompletterande finansiering och underlätta för föreningar som överväger att bygga nytt eller bygga om. 

Sista ansökningsdag för LOK-stöd den 25 februari

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). LOK-stödet för hösten 2023 ska vara rapporterat 25/2. 


Franskt utbyte

Är ni en förening eller en grupp på 20 elever mellan 12 och 15 år som skulle vilja ha utbyte med en fransk skola? Just nu söker en skola nära staden Puy en Velay i Frankrike ett utbyte som en del av de europeiska ERASMUS-projekten under läsåret 2024-25.


Inspireras av våra landslagslöpare

Nu erbjuds en möjlighet för distrikt och klubbar att få inspiration och kunskapsutveckling. Ni kan ta del av en inspelad föreläsning från en av följande orienterare: Tove Alexandersson, Gustav Bergman, Hanna Lundberg, August Mollén, Karolin Ohlsson eller Lina Strand. Efter föreläsningen finns möjlighet till en live frågestund.


Rikslägret sommar 23-28 juni 2024 Idre Fjäll

Snart öppnar anmälan till Rikslägret sommar och Rikslägret junior/senior på Idre Fjäll. Rikslägret sommar och junior/ senior anordnas av Svenska Orienteringsförbundet på Idre fjäll. På Rikslägret sommar är alla ungdomar i åldrarna 13-16 välkomna att delta.

Rikslägret junior/senior är ett läger där det finns något för ALLA. Du kan välja att utbilda dig under veckan kombinerat med egen träning eller andra aktiviteter som Idre Fjäll erbjuder. Du kan också välja att enbart träna och tävla hela veckan plus utnyttja Idre Fjälls utbud såklart. Håll utkik, inom kort öppnar anmälan. 


UTBILDNINGSRELATERAT

Det händer en hel del på utbildningsfronten inom Svensk Orientering.

Här följer några viktiga nyheter:


Till dig som hanterar utbildningsfrågor

För att lättare komma i kontakt med dig som arbetar med utbildningsfrågor i förening eller distrikt vill Svenska Orienteringsförbundet upprätta en lista. Vi önskar att du som är utbildningsansvarig följer denna länk och fyller i formuläret. Tack på förhand!


Sista chansen - anmäl dig till intensivkurskoncept för vuxna nybörjare

Vill du kunna erbjuda vuxna en möjlighet att hitta en sport för livet? Få föräldrar att börja orientera – och därmed även indirekt stödja barn och ungdomar att fortsätta med orientering? Samt skapa en högkvalitativ kursverksamhet som kommer att kunna generera såväl fler medlemmar som intäkter till klubben? Då ska du anmäla dig till intensivkurskoncept för vuxna nybörjare.

🗓️ 27-28 januari
🗺️ Stockholm, OK Ravinens klubbstuga. 
📍 Sista anmälan: fredag 19 januari.


Barntränarutbildning 2-4 februari (helg)

Är du - eller vill bli - bli barntränare i en orienteringsförening med målsättningen att aktivt jobba med fysisk, teknisk och mental träning? Då är det här utbildningen för dig.

Efter utbildningen kommer du vara förberedd att leda orienteringsverksamhet för barn på grön, vit och gul nivå. Under utbildningen får du även möjlighet att byta erfarenheter med ledare från andra föreningar. Utbildningen sker i fysiskt format fredag kväll till söndag eftermiddag och omfattar 24 utbildningstimmar där teoretiska och praktiska pass varvas.

Låter det här som något för dig?
Anmäl dig då direkt, sista anmälningsdag är 21 januari. Du anmäler dig på Utbildningsplattformen.

🗓️2-4 februari
📍Sista anmälan: 21 januari kl: 00:00
🗺️ Esplanaden 4, Nässjö


Utbildning om barns och ungas hälsa

Kostnadsfri webbutbildning om barns och ungas hälsa kopplat till fysisk aktivitet, hälsosam mat och beteendeförändringar.
Jag vill anmäla mig till utbildningen om barns och ungas hälsa

Hållbarhet - en introduktion

I denna digitala utbildning ges en introduktion till de tre dimensionerna för hållbarhet och Svensk Orienterings hållbarhetsmål.
Jag vill anmäla mig till utbildningen och lära mig mer om hållbarhet


Lärare? Se hit

Sedan 2011 har Svenska Orienteringsförbundet erbjudit lärarfortbildningar i orientering och kartkunskap för att hjälpa landets grundskolelärare att nå målen i läroplanen.

Under en fortbildningsdag får du inspiration samt konkreta tips och metoder för hur du kan arbeta med orientering och grundläggande kartkunskap på din skola. Snart släpps utbildningsorterna över landet - håll utkik för anmälan. 


Hittaut – tips och framgångsfaktorer

I vår webbinarieserie har vi i nästa vecka fokus på Hittaut. Erik Almséus informerar om vad Hittaut är och hur ett lokalt Hittaut-projekt kan genomföras. Andreas Davidsson representant för Hudiksvall "Årets Hittaut-arrangör 2023" gästar och delar med sig av tips och framgångsfaktorer ifrån deras projekt.

🗓️ Ons 24 Jan 🕝 20:00 - 21:00


Digitalt registerutdrag

Nu går det att få de flesta typer av utdrag från polisens belastningsregister till din digitala brevlåda. Utdraget kan sedan kontrolleras via polisens kontrolltjänst. Detta är en viktig brottsförebyggande åtgärd för att skapa trygga och säkra miljöer för våra unga.


Vill du få en unik inblick i landslagen, möta profilerna, ta del av kartanalyser och läsa spännande reportage? Ja, då ska du prenumerera på Orienteraren. Från 99 kr/nummer. 

Provläs reportaget om bröderna Svensk

Hur är det möjligt att alla fyra bröder blev duktiga elitorienterare? Svaret får du i reportaget från senaste numret av Orienteraren. Nu öppnar vi upp artikeln för alla att provläsa. Klicka dig in här och ta del av reportaget. ERBJUDANDEN FRÅN VÅRA PARTNERS


Seamless set 300 kronor rabatt!

Våra sömlösa underställ är tillverkade för att göra din aktivitet så behaglig som möjligt. Tack vare seamlesstekniken har olika egenskaper stickats in på ett och samma tyg för att maximera plaggets funktion och komfort. De olika sticksätten i kombination med ett utmärkt fiberval maximerar plaggens fukttransport och isoleringsförmåga så att du känner dig bekväm under hela din aktivitet.

Ord. pris 699:- NU 399:-

Ange koden: softjan300 i kassan. Koden gäller t.o.m. 29/3 2024.


Fri husrådgivning för medlemmar!

Vi hjälper dig att ta första steget till drömhuset. Som medlem i Orienteringsförbundet kan du boka en kostnadsfri rådgivning tillsammans med en av våra husexperter, oavsett hur långt du kommit i din husresa!


En hälsning från vår partner Landshypotek

Sparande som får både dina pengar och skogen att växa

Spara tryggt med 3,75% i ränta. Vårt Sparkonto Trygghet är ett konto utan avgifter, med fria uttag och som omfattas av den statliga insättningsgarantin*. Och inte nog med det – du sparar i en bank som ägs av svenska jord- och skogsbrukare, och står för levande landsbygder och livskraftiga skogar. Läs mer och öppna ditt nya sparkonto här.

*Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se.


Upplev Idre Fjäll med Svenska Orienteringsförbundet

Idre Fjäll och Svenska Orienteringsförbundet har tillsammans tagit fram ett exklusivt erbjudande för Svenska Orienteringsförbundets medlemmar och partners. Varmt välkommen till en aktiv fjällsemester på Idre Fjäll!


Hitta rätt pannlampa för vintermörkret!

ANVÄND KODEN SOFTMEDLEM2024 för 15 % rabatt på hela sortimentet – överskottet går dessutom tillbaka till Svensk Orientering.


Natt med rabatt

Sov dig till guld i en skön hotellsäng! Idrottsrabatt på Scandic för klubben, familjen och vänner. Uppge koden: D359109055 vid bokning.Ta del av våra partnererbjudanden

Vi är otroligt glada och stolta över våra partners engagemang i Svensk Orientering. De ger oss möjligheten att fortsätta utveckla vår idrott och verksamhet ur alla perspektiv.


facebookinstagramyoutubelinkedin

Följ oss i sociala medier!
Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765363. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.orientering.se


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet. Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.