Heimbygdas nyhetsbrev december 2023. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vilket hembygdsår!

Årets sista nyhetsbrev och det är dags att summera 2023, och oj vilket år det har varit. Det började med att lansering av Heimbygdametoden, den föryngringsmetod som vi tagit fram för Sveriges hembygdsförbund som baserar sig på arbetet vi har gjort här i länet. Metoden är den första i sitt slag i Sverige och röner stort intresse både inom rörelsen och från andra organisationer. Under året har processer startats upp runt om i Sverige och vi planerar nu för att ta arbetet vidare både lokalt och nationellt med nya projekt. 

Det vi arbetat mest med under året är vårt projekt Bilden av oss, om att bredda och förändra bilden av landsbygd och medvetandegöra om urban norm. Här har vi hållit workshops runtom i hela länet liksom digitalt för hela Sverige. Vi har producerat ett magasin och vi höll en stor lansering på Storsjöteatern som drog drygt 150 deltagare. Bilden av oss har rönt mycket uppmärksamhet, både lokalt som nationellt och är även omnämnt i norsk media. 

Vi vågar med detta påstå att vi arbetat väldigt aktivt med att både göra hembygdsrörelsen synlig och att förändra bilden av den, som är ett av de fokusområden vi har.

Ett annat prioriterat område (efter våra medlemmars behov) är att lyfta kulturarvets och de lokala engagemangets roll för samhällsutvecklingen. Det har vi bland annat jobbat med genom att  ta fram ett underlag för en regional kulturarvsstrategi. Det blev ingen strategi denna gång men däremot blev det ett prioriterat område i den nya kulturplanen, utifrån det underlag vi tagit fram.

Samtidigt med detta så har vi såklart jobbat på med "det vanliga". Vi hade ett fantastiskt roligt årsmöte på Frösö Park med många medlemmar närvarande. Vi har haft fyra digitala nätverksträffar, vi jobbar med Jämten, fångar upp föreningar och deltar i olika sammanhang där våra frågor är aktuella. Som till exempel i de nationella Släktforskardagarna som hölls i Östersund i år. 

Det har med andra ord skett väldigt mycket och varit ett väldigt roligt hembygdsår.  

Så nu tar vi lite julledighet innan vi tar tag i 2024, och hoppas att ni kan göra det samma.

God jul och gott nytt år!

/Trine Amundsen, ordförande Heimbygda 


Heimbygdas styrelse tar sig an årets hembygdsböcker. 

Information om hembygdsböcker

Det har ju även hänt en del på krönike-fronten de sista åren. På årsmötet i år kom en motion om att kartlägga arbetet med att göra böcker inom hembygdsrörelsen för att kunna utbyta erfarenheter och samverka. Vi har nu gjort en kartläggning och kommer att redovisa resultaten av den på en särskild digital träff den 25 januari för alla er som arbetar med detta, inbjudan om detta gick ut den 19 december. 

Vi påminner också om att vi nu tar emot era böcker för 2023 för försäljning, info om detta hittar ni i samma utskick!


Julklappstips!

Ni kommer väl ihåg vår lilla butik i Jamtlis entréhall? Där säljer vi bygde/sockenkrönikor och så våra fina kassar med sockenkartan på. Nu har vi fått in nya färger på kassarna, bland annat en riktigt fin röd! 90 kr kostar de. Det går också att hämta exemplar av Bilden av oss samt Heimbygdametoden, de är såklart gratis. Välkommen in!

Information om vårt kansli

Som några redan har märkt så har det skett förändringar på Heimbygdas kansli då vår kanslist Eva Nilsson är tjänstledig fram till och med mars. Vi har ingen vikarie på tjänsten utan har fördelat arbetet på flera personer. Så om ni ringer är det Jamtlis växel som tar emot samtalet, och mailen sköts av Kristina Ernehed och Trine Amundsen. Vi hoppas på förståelse för att det kan dröja lite med svar under denna tid.      

Datum för 2024

Här kommer möteskalender för 2024. Kom ihåg att nätverksträffarna är öppna för alla aktiva!

24 jan digital träff om krönikor och hembygdsböcker

15 feb digital nätverksträff

23 mars årsmöte på Frösö Park

25 april digital nätverksträff

7 maj Ny i Heimbygda

19 sep digital nätverksträff

12 okt höstmöte

5 dec digital nätverksträff

Förslag till Heimbygdas styrelse?

Valberedningen hälsar till alla medlemsföreningar att ni är välkomna att lämna förslag på personer att ingå i Heimbygdas styrelse.

Hör av er till sammankallande Gunilla Nilsson Edler, 0703716104, gunilla.ne@telia.com


Kom ihåg att svara på SHFs enkät!

Förra veckan gick en påminnelse ut från Sveriges hembygdsförbund om deras årliga enkät, här hittar du mer info. Vi vill uppmana er att besvara den eftersom det är statistiken från den som vi använder som grund när vi till exempel söker projektmedel och liknande samt i samtal och diskussioner med kommuner och region för att stärka rörelsen. Den är mao ett viktigt redskap för att vi ska kunna göra ett bra jobb för alla föreningar, och ju fler som svara desto bättre underlag!


Jamtlis verktygslåda

Du vet väl att som medlem i Heimbygda har ni tillgång till visst stöd från Jamtli? Här kan du läsa mer om det.  Observera att stöd ges i mån av tid och utrymme.


Du vet väl om att du är försäkrad?

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här

Pengar att söka

Nu är Riksantikvarieämbetets årliga ansökningsperiod för ideella kulturarvsaktörer öppen! Här har tex Mörsil, Vemdalen och Revsund fått stöd ifrån tidigare år. Senast 31 januari ska ansökan vara inne och du hittar mer info här.



För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.