Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 1 2014

Nu är det sommartider! Skydda din cykel, moped och MC.

Cykelstölder är ett av de vanligaste egendomsbrotten enligt BRÅ och under 2013 anmäldes 66 100 cykelstölder. Men det finns flera sätt att skydda din cykel, moped eller MC. Med allmän försiktighet och vaksamhet kommer du långt. Här har vi samlat de viktigaste tipsen.


Allmänna råd

 • Märk din cykel, moped och MC med en stöldskyddsmärkning - Då avskräcker du tjuven och ökar chansen att du får tillbaka dina ägodelar om de skulle påträffas som stöldgods.
 • Var noggrann när du köper begagnat – Tänk på att ”god tro” inte gäller längre och att du blir av med din nyinköpta cykel/mc/moped och kan få dryga böter om det visar sig att du har köpt stöldgods.  Är ett erbjudande för bra för att vara sant är det oftast det.

Råd för cykel

 • Lås cykeln med ett certifierat cykellås eller hänglås och kätting i klass 2. Du kan söka efter certifierade produkter i Stöldskyddsföreningens databas.
 • Lås fast cykeln i ett fast föremål.

Råd för moped

 • Lås din moped med ett certifierat mopedlås i klass B eller hänglås och kätting i klass 3.
 • För äldre klass 2 mopeder krävs det normalt sett att man låser med ett lås medan EU-mopeder kräver dubbla lås. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Råd för MC

 • Lås din MC med certifierat MC-lås i klass C eller hänglås och kätting i klass 3.
 • Normalt sett krävs att motorcykeln låses med två certifierade lås. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Läs fler tips och råd


Villainbrott: - Liten chans att familjen får sina saker åter

Familjens villa i västra Stockholm länsades på smycken, kontanter och klockor. Fallet blir sannolikt ett i raden av bostadsinbrott som aldrig klaras upp. Polisen löser inte ens vart tjugonde bostadsinbrott som anmäls i Sverige. Situationen har inte förbättrats, trots omfattande nationella satsningar.

Antalet bostadsinbrott har ökat markant det senaste decenniet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Förra året anmäldes 21 039 bostadsinbrott i Sverige – nästan 60 stycken per dag. Endast 4,7 procent av fallen klarades upp, alltså inte ens var tjugonde inbrott.

Läs mer här


Allt kan stöldskyddas – till och med gosedjuren

Här är varningen som avskräcker tjuvarna. Sedan Sticklinge på Lidingö började skylta om märk-dna har inte ett enda inbrott rapporterats –  Detta kommer att halvera antalet inbrott i Stockholm, säger polisen Ulf Malmqvist.

1500 hushåll i tre stockholmskommuner har provat på polisens senaste verktyg i kampen mot inbrottstjuvar: ett syntetiskt framställt dna. Två månader in i pilotprojektet, som ska pågå till nästa år, är utsikterna goda 

Läs mer här


Polisen varnar för nytt semesterbedrägeri

60 procent av svenskarna sätter på egen hand ihop sin resa på internet, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Just den gruppen kan bli 2014 års stora målgrupp för bedragare varnar polisen.

Bedrägerierna härjar redan i Storbritannien där resenärer blev blåsta på sammanlagt 76 miljoner kronor i fjol och polisen misstänker att bedrägeritrenden är på väg hit inför sommaren.

– Bedragarna lär rikta in sig på de mest populära svenska resmålen, säger polisen Mattias Falkbåge vid polisens nationella bedrägericentrum.

Läs mer här


Allt fler svenska pass förvinner

Allt fler svenska pass anmäls som borttappade eller stulna. En hel del av dem hamnar hos kriminella, som till exempel människosmugglare.

År 2008 försvann cirka 46.000 pass, i fjol över 60.000, enligt en prognos från Rikskriminalen. Totalt är nu närmare 177.000 svenska pass på drift.

Läs mer här


Förebyggande tips mot ID-kapning och bedrägerier

 • Var försiktig med att lämna ut konto- eller kortuppgifter: Lämna aldrig ut den här typen av uppgifter utan att ha kontrollerat mottagaren. Det är t.ex. väldigt ovanligt att myndigheter eller företag via mail begär att du ska lämna ut dessa uppgifter.
 • Ha kontroll över dina ID-handlingar: ID-handlingar är värdehandlingar och om de kommer i orätta händer kan de göra stor skada. Om du förlorar en ID-handling ska du o genast spärra dem.
 • Kontrollera alltid kreditupplysningen: Om du inte har sökt lån, köpt på kredit eller tecknat abonnemang måste du omedelbart ta kontakt med företaget som begärt ut kreditupplysningen och bestrida att det är du som sökt krediten.
 • Var kritisk när du får en faktura: Har du inte beställt varan eller tjänsten ska du omedelbart bestrida fakturan skriftligen till företaget.
 • Ha ett shopping-kort: Koppla ett extra bankkort till ett konto där du har en mindre summa pengar som du använder när du handlar på nätet eller i butik.
 • Spärra dina kort för utlandsköp och/eller internetköp: Många banker erbjuder dig denna tjänst. Vill du använda kortet utomlands eller vid köp på internet så kan du tillfälligt låsa upp spärren.

Läs fler tips och råd


Grannsamverkan kan styra polisen

SÖDRA SANDBY. Nätverket Grannar mot brott i Södra Sandby fortsätter att värva nya medlemmar. Nätverket kopplar samman olika Grannsamverkan och flera andra delar av kommunen har hört av sig och vill ta modellen vidare.

Att grannsamverkan ger resultat råder det ingen tvekan om. Håkan Persson är stationsbefäl hos Polisen för de östra kommundelarna och är väldigt positiv till initiativet i Södra Sandby.

– Det är en av de faktorer som minskar risken för inbrott mest. Vi har pratat med inbrottstjuvar och i de områden där folk är på hugget och frågar och hälsar på folk är inte intressanta för dem. Då drar de vidare. Det handlar om att vi får ögon ute i områden. Vi har resurserna men vi behöver hjälp med att veta var vi ska lägga dem. När vi tar en tjuv på bar gärning handlar det om att något sett något och ringt oss. 

Läs mer här


Grannar ska skrämma bort tjuven

MELLERUD Antalet inbrott i villor och fritidshus minskade kraftigt i Melleruds kommun förra året.

– En bidragande orsak tror jag är att det startat många nya grannsamverkansföreningar, säger polisinspektör Monica Lindberg. 

Under 2013 begicks 19 inbrott, fördelat på elva villainbrott och åtta inbrott i fritidshus. Dessutom skedde fyra försök till inbrott i villor. Det är en markant minskning mot 2012, då det inträffade 36 inbrott och fyra försök till villainbrott.

– Det har varit ovanligt lite inbrott den senaste tiden och det är vi väldigt tacksamma för, även om det är tråkigt för dem som drabbas, säger Monica Lindberg. 

Läs mer här


Ansvariga för grannsamverkan vill ha svar direkt från polisen

Det handlar om kritik mot polismyndigheten där ansvariga för grannsamverkan i flera byar i Jämtland tycker att polisen inte ger signaler när inbrott sker. Det finns exempel på att inbrott ska ha skett i bygderna utan att grannsamverkarna har får veta – eller fått kännedom om detta allt för sent.

Birgitta Persson, polisinspektör och polisens länssamordnare för grannsamverkan, säger att grannsamverkan främst är ett brottsförebyggande koncept och att de flesta som är med i grannsamverkan införstådda med det.

Läs mer här 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.