Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

Nr 4 2023

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Anhörigperspektiv


Anhörigas insatser är samhällsbärande och ofta en förutsättning för att människor ska få hjälp och stöd när livet blir svårt på olika sätt. Forskning visar att mer än 1 miljon vuxna, i Sverige idag, ger insatser till sina närstående. Till dessa kommer alla anhöriga som lever nära någon med beroende eller missbruk och minderåriga barn och unga, som växer upp i familjer med sjuka föräldrar eller syskon med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa.

150 000 anhöriga/år går ner i arbetstid eller slutar arbeta helt på grund av sitt anhörigskap. Det får givetvis ekonomiska konsekvenser för dem. Man räknar med att anhörigas kostnader uppgår till 152 miljarder kronor/ år, främst beroende på förlorad arbetsinkomst. Anhörigas insatser beräknas spara cirka 194 miljarder varje år åt samhället, vilket motsvarar kostnaderna för 375 000 underskötersketjänster. För att underlätta för anhöriga behövs ett vidgat anhörigperspektiv, där anhörigas behov av delaktighet och information beaktas, samt att deras insatser inte tas för givna. 


Anhörigperspektiv i socialtjänst och hälso- och sjukvård

I april 2022 antog regeringen en nationell anhörigstrategi i syfte att utveckla anhörigperspektivet på olika nivåer inom socialtjänst och hälso- och sjukvård. Samtidigt fick Socialstyrelsen uppdraget att ta fram ett kunskapsstöd för detta. Anhörigperspektiv innebär ett förhållningssätt som behöver integreras i hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens alla verksamheter om det ska ge ett resultat. Det nu färdiga kunskapsstödet beskriver grundläggande principer och förutsättningar för att integrera anhörigperspektivet och riktar sig till arbetsgivare, beslutsfattare och chefer inom hälso- och sjukvård och socialtjänst men även till strateger, handläggare, utredare, läkare, sjuksköterskor och övrig vård- och omsorgspersonal. 


Vad är innebär ett anhörigperspektiv?

Vad ett anhörigperspektiv i praktiken innebär skiljer sig åt mellan olika verksamheter men grundläggande är att chefer och medarbetare:

  • ser och lyssnar på den anhörige
  • håller den anhörige informerad om den enskildes hälsa, vård och omsorg, under förutsättning att den enskilde ger sitt samtycke och att den anhörige vill vara delaktig
  • har kännedom om vilket stöd eller vilken vård som den anhörige ger och vad anhörigskapet innebär för den anhörige
  • tar tillvara på den anhöriges kunskaper och erfarenheter
  • uppmärksammar den anhöriges eget behov av stöd

Det är alltså viktigt att alla som möter enskilda och anhöriga i sitt arbete ser anhörigperspektivet som en del av sitt uppdrag. Det är inte säkert att människor identifierar sig som anhöriga eller är medvetna om sitt behov av stöd. För många kan tröskeln att själv be om stöd vara hög. 

Förutsättningarna för anhöriga att stötta närstående kan också förändras över tid, därför är det av vikt att frågor om frivillighet återkommer i dialogen med anhöriga. När anhöriga ofrivilligt ger vård och stöd innebär det ofta stora risker för anhörigas hälsa vilket också får konsekvenser för den enskilde.


Stöd för handläggare

Socialstyrelsen har även tagit fram ett kunskapsstöd som är tänkt att vara ett stöd för handläggare inom socialtjänsten i arbetet med att utveckla anhörigperspektivet. I materialet finns bland annat frågor som handläggaren kan använda sig av för att uppmärksamma och involvera anhöriga i sitt arbete. Kunskapsstödet riktar sig även till beslutsfattare, chefer, strateger och utredare inom socialtjänsten.


Vem har ansvaret? - tankar från en anhörigkonsulent

"Min son knarkar. Jag är medberoende. Min dotter har en npf - diagnos och röker hasch. Jag, som anhörig, håller på att gå under. Jag orkar inte mer, vad ska jag göra"?

Det här är många gånger ingången till de samtal jag har som anhörigkonsulent. Jag skulle önska att jag skulle kunna svara på alla frågor jag får. Jag skulle önska det fanns en behandling som fungerade för alla oavsett vilket beroende de har.  Jag skulle önska att jag hade svar på hur du exakt ska göra i varje situation, men tyvärr äger jag ingen trollstav. Jag skulle även önska ett samhälle där vi är lite snällare mot varandra...
Ta del av anhörigkonsulent Anders Jensens fortsatta tankar nedan.


Uppskattad föreläsning

Föreläsningen "Det utmanande anhörigskapet" med Bella Stensnäs, lockade ett hundratal åhörare till Rosen under årets anhörigvecka. Föreläsaren satte fokus på anhörigas många gånger utmanande situation. Brist på att bli sedd, lyssnad till, låg kontroll samt egna, andras och samhällets krav är faktorer som kan göra anhörigskapet utmanande. Många anhöriga är stressade och förbiser ofta sina egna behov. Bella belyste hur viktigt det är med energibalansering och återhämtning. Vissa saker fyller på vår energi medan annat dränerar oss. Vid stress hinner vi inte fylla på energi i den takt den försvinner. Ständig beredskap, brist på samordning och isolering ökar risken att drabbas av utmattning. På Nka:s hemsida finns en kortare föreläsning med Bella där hon talar just om energibalansering, "randiga dagar" och återhämtning. 


Nya medarbetare på Anhörig- och kunskapscenter

Donna Arenäs är en av två nya medarbetare på Anhörig- och kunskapscenter. Donna har tidigare arbetat inom öppenvårdspsykiatrin, primärvården och kommunen i Katrineholm. Hon är arbetsterapeut samt DBT*-terapeut. Att arbeta utifrån anhörigas perspektiv tycker hon är mycket viktigt och ser fram emot att ha samtal både individuellt och i grupp. Donna kommer främst att stödja anhöriga till personer med psykisk ohälsa och /eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Fritiden ägnar Donna till hästar, återhämning i naturen och familjen.

* dialektisk beteendeterapi

Karin Digerfeldt har tidigare arbetat på Frivården och under de senaste åren på Moamottagningen med föräldrastöd. På Anhörig- och kunskapscenter kommer hon att rikta sig till anhöriga vars närstående har en missbruksproblematik och ser fram emot att stötta dem både enskilt och i grupp. Karin är socionom och har en grundläggande psykoterapiexamen. Ett stort intresse är natur och trädgård och dess betydelse för människors återhämtning, något som hon fördjupat sig i genom studier i miljöpsykologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Dessa kunskaper kommer hon nu att dela med sig av i sin nya roll som anhörigkonsulent. 

Vi hälsar Donna och Karin välkomna till Anhörig- och kunskapscenter! 

På gång på Anhörig- och kunskapscenter

Vi startar flera nya grupper och kurser för anhöriga under våren 2024. Här är ett axplock: 

9 januari 2024 kl. 17:15-19:15 Syskongrupp för ungdomar 13-15 år startar (anmälan senast 2 januari)

16 januari 2024 kl.16:00-18:00 Syskongrupp för barn 10-12 år startar (anmälan senast 10 januari)

18 januari 2024 kl.13:30-15:30 Samtalsgrupp för dig som är anhörig till någon med psykisk ohälsa startar (anmälan senast 5 januari) 

6 februari 2024 kl.10:00-12:00 Samtalsgrupp för dig som har en livskamrat med demenssjukdom startar (anmälan senast 29 januari)

13 februari 2024 kl.10:00-12:00 Demensutbildning för anhöriga startar (anmälan senast 6 februari) 

25 februari 202414:30-16:00 Kastanjen-grupp för barn i svåra livssituationer, 9-11 år, startar (anmäl intresse snarast)

26 februari 2024 kl.17:30-19:30 Digital demensutbildning för anhöriga startar (anmälan senast 20 februari) 

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för våren 2024 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information! 


Anhörig- och kunskapscenter har öppet under mellandagarna den 27-29 december 2023 samt den 2-5 januari 2024. Den 5 januari, trettondedagsafton, stänger vi kl.14:00. 


Vi önskar alla våra läsare God jul och Gott nytt år!


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.