Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Smartotek - en inspirationsmiljö för vardagsteknik 

På Smartoteket visas produkter som kan bidra till ökad aktivitet, delaktighet, självständighet och trygghet. Det innebär allt från enkla, smarta vardagsprodukter och hjälpmedel till mer avancerad teknik och bostadsanpassning.  

Besök oss! 
Välkommen på drop-in under våra öppettider. Du kan också boka en tid för studiebesök, oavsett om det gäller visning för enskild person eller i grupp.
Kontakta oss, på mail eller telefon, så försöker vi lösa det på bästa sätt. 

Välkommen in för inspiration! 

Öppettider för drop-in:
Tisdag 12-16  Torsdag 10-13 

Telefontider:
Tisdagar och torsdagar 9-16
011-15 34 59

Tema: Sund i Vardagen

En sund livsstil för en hållbar hälsa. Här vill vi lyfta fyra viktiga komponenter för att hålla sig sund och vid god hälsa.

- Kost
Maten ger oss näring och energi för att orka göra våra dagliga aktiviteter.
Att äta varierat och regelbundet är nyckeln till att få i sig allt som kroppen behöver.

- Motion
Att ge kroppen en stunds rörelse varje dag är det som håller igång både våra muskler och cirkulationen i kroppen. Muskelstyrka är färskvara och behöver underhållas. Att lägga ribban för träningen/rörelseaktiviteten på rätt nivå är ofta det som avgör hur det går att upprätthålla vanan.

- Medicinering
Tar du mediciner är det viktigt att ta dem på rätt tid och i rätt mängd och att du kontinuerligt kollar med din läkare att du har rätt mediciner.

- Social kontakt
Det är viktigt för vår hälsa att upprätthålla sociala kontakter. Ett samtal via telefon, under en promenad, över en kopp kaffe eller ett videosamtal kan pigga upp och är bra för den psykiska hälsan.

Att lyckas kombinera tillfällen för målitd eller motion med ett socialt sammanhang gör mycket gott för hälsan på en gång.


Smartoket erbjuder dig som besökare tips och råd kring ovanstående hälsopunkter och verksamheter som gynnar en sund vardag. 

Missa inte höstens aktivitetsdag under samma tema Sund i Vardagen,
se inbjudan längst ner. 

Hälsotips

Kost

Det är vanligt att äldre personer har nedsatt aptit och äter långsamt. 
"Ett gott liv" är en receptbok riktad till seniorer med förslag för dagens alla måltider.
"Termostallriken" håller maten varm längre vilket kan förbättra matlusten hos den som äter långsamt. 

Locka din aptit genom en trevligt umgänge och behaglig måltidsmiljö.

Ensamhet påverkar lätt aptiten negativt, en del får svårt att äta och andra tröstäter. Så ett gott sällskap stimulerar matlusten på ett fördelaktigt sätt. 
Genom Frivilligcentralen kan du få en måltidsvän till dig som är över 67 år.


Motion

Att hitta den motionsform som passar en själv bäst är värt mycket. Det viktiga är  nämligen att rörelsen blir av. Det kan vara allt från en promenad eller cykeltur i närområdet till en organiserad form av motion som ett gympapass eller ett besök på ett gym. Även vardagsmotion i form av att städa eller jobba i trädgården är inte att underskatta.

Att vara aktiv håller kroppsfunktionerna igång. Det påverkar hjärnan positivt, stärker ditt hjärta, dina muskler och ger mer syre till hela kroppen. Dessutom gör motion oss ofta piggare och gladare och främjar därmed vår psykiska hälsa.  

Hitta ditt sätt att få in rörelse och motion i vardagen. Kom in till Smartoteket för att få tips om det är svårt att komma igång.

Medicinering

Rätt medicin i rätt tid är A och O för att man som brukare ska uppnå bäst önskad effekt.
Att få vara självständig och samtidigt kunna känna sig trygg gällande sin medicinering är mycket värdefullt. Ett sätt att möjliggöra detta längre är att använda sig av en läkemedelsrobot som gör just det – levererar rätt medicin – i rätt tid.

Dosell medicinrobot

Social kontakt

"Fika med oss"

De flesta mår bra av att träffa andra människor, att mötas av ett leende eller ett vänligt ord och att få umgås och skratta tillsammans. 
Detta är något som Äldrekontakt har tagit fasta på och därför erbjuder de genom sina volontärer möjligheten för ensamboende personer över 75 år, att ingå i en grupp där man träffas för att prata och fika tillsammans. Volontärerna agerar chaufförer, gruppledare eller fikavärd. 

Välkommen in för mer inspiration och tips!

Aktivitetsdag
Sund i Vardagen

Öppet hus
5 oktober, k
l.10-15

Välkommen att få
tips och råd kring kost,
motion, medicinering och
social kontakt.

På plats under hela aktivitetsdagen finns
företagen Dosell och Äldrekontakt.
Norrköpings kommun representeras av
kostvetare, fysioterapeut och arbetsterapeut.

Presentation av verksamheterna sker kl. 10:30 samt 14:00.

Goodiebags! (begränsat antal)


Besök oss

Drottninggatan 32 (ingång via butik Makalös), Norrköping 
011-15 34 59
smartotek@norrkoping.se

Öppettider:

  • Tisdagar 12-16
  • Torsdagar 10-13

Nästa nyhetsbrev

Tema: 
Sitthjälpmedel

Nästa nyhetsbrev kommer ut
innan jul.  

Klicka på knappen för att anmäla dig
till vårt nyhetsbrev.Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.