Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

Nr 3 2023

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Utveckling av anhörigstöd


Det pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete gällande anhörigstöd kommunalt, regionalt och nationellt. Den nationella anhörigstrategin, som antogs i april 2022, lägger stor vikt vid att alla, som möter anhöriga i sin verksamhet, förbättrar anhörigperspektivet och ökar sin anhörigkompetens. Nationellt kartläggs vilket slags stöd som är hjälpsamt för anhöriga och  metoder och instrument för utvärdering utvecklas. I Norrköping har vi, i en enkät under våren, frågat anhöriga om deras upplevelser av stödsamtalen de haft med våra anhörigkonsulenter. Det är ett sätt för oss att kvalitetssäkra vår verksamhet på Anhörig- och kunskapscenter. Första veckan i oktober är det nationell anhörigdag. I detta nyhetsbrev berättar vi också om hur vi vill uppmärksamma anhöriga lite extra då. 


Stärkt stöd till anhöriga

I ett pressmeddelande den 9 juni 2023 tillkännagavs att regeringen vill analysera och få förslag på hur stödet till anhöriga till personer som är långvarigt eller kortvarigt allvarligt sjuka, och till barn, som är anhöriga, ska stärkas. Nu tillsätts en utredning som ska komma med sådana förslag. Det är, före detta departementsrådet på Socialdepartementet, Gunilla Malmborg som fått uppdraget. Hon har även varit utredare i LSS- och Hjälpmedelsutredningarna och har, enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, en stor kompetens och kunskap om anhörigfrågor. 


Nationell utveckling av anhörigstöd

Sedan flera år tillbaka finns ett nationellt nätverk för anhörigkonsulenter med representanter från Sveriges samtliga län. I nära samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och Socialstyrelsen görs ett kontinuerligt arbete för att utveckla anhörigstödet i hela Sverige. Målet är att stödet som erbjuds ska vara evidensbaserat och mer likvärdigt över hela landet. Nationellt finns ett tiotal pågående arbetsgrupper som bland annat arbetar med anhörigperspektiv i "god och nära vård", implementering av den nationella anhörigstrategin, digitala anhöriggrupper och föreläsningar, marknadsföring samt kompetensutveckling för anhörigkonsulenter. 


Anhörigstöd i Östergötland

Enligt socialtjänstlagen är alla kommuner i Sverige skyldiga att erbjuda anhöriga stöd. I lagtexten finns inte uttalat vilket stöd som ska ges, utan varje enskild kommun avgör på vilket sätt socialnämnden svarar upp mot lagstiftningen. Det gör att anhörigstödet kan skilja sig från kommun till kommun. I Östergötland finns tretton kommuner som alla erbjuder anhörigstöd. I de mindre kommunerna är anhörigkonsulenternas tjänster ofta delade och konsulenterna kan ha andra arbetsuppgifter utöver stödet till anhöriga. I Östergötland finns fyra kommuner som har anhörigcenter. Det är Finspång, Linköping, Motala och Norrköping. Det kan också variera vilka målgrupper av anhöriga som erbjuds stöd, beroende på vilket uppdrag anhörigkonsulenterna har. Inte heller alla kommuner har stöd för barn och ungdomar som är anhöriga. I Norrköping finns sju heltidsanställda anhörigkonsulenter som arbetar mot anhöriga till personer som har långvarig sjukdom, funktionsnedsättning, psykisk ohälsa eller missbruk och beroende. Vi ger också stöd till barn och ungdomar. 


"Bara att prata är en ventil"

Under våren 2023 har Anhörig- och kunskapscenter genomfört en enkätundersökning kring anhörigas upplevelser av stödjande samtal. Enkäten delades ut till alla anhöriga, över 18 år, som hade enskilda samtal med anhörigkonsulenterna under tiden 1 mars till 30 april. Totalt 62 anhöriga besvarade enkäten. Av dem var majoriteten, 58 procent, i åldern 31 till 64 år, medan 40 procent var över 65 år. 71 procent av respondenterna hade haft två eller flera samtal, när de besvarade enkäten. Samtliga upplevde att de fått ta upp det som de tyckt vara viktigt i samtalen, även frågor av känslig natur. Så gott som alla angav att de också fått information och kunskap om sitt anhörigskap.

Samtalen uppgavs påverka anhörigskapet. Drygt 40 procent upplevde att deras sätt att bemöta och kommunicera med sin närstående förbättrats. Även den egna synen på  anhörigskapet hade förändrats: "Jag förstår nu vad det innebär att vara anhörig och vad jag har för ansvar" (citat från enkätens kommentarer).

Av enkätsvaren att döma upplevde drygt hälften förbättringar när det gällde sin egen hälsa och livskvalitet. Även den egna återhämtningen hade fått ta större plats hos 60 procent av de svarande: "Har börjat prioritera mig och mitt mående" (citat). 


Det utmanande anhörigskapet

Anhörig- och kunskapscenter uppmärksammar årets nationella anhörigdag med en föreläsning av legitimerade psykologen Bella Stensnäs. Fokus i föreläsningen kommer att ligga på att förstå sin stress, vikten av egen återhämtning, riskfaktorer vad gäller utmattningssyndrom och hur medberoendeskap kan hanteras. Föreläsningen riktar sig till anhöriga, medarbetare inom vård, omsorg och socialtjänst samt övriga intresserade. Föreläsningen äger rum 3 oktober 2023 kl.15:00-17:00 på Förvaltningshuset Rosen, Trädgårdsgatan 21, Norrköping.

6 oktober Nationell och europeisk anhörigdag


Fredagen den 6 oktober kl.10:00-12:00 inbjuder vi anhöriga till Anhörig- och kunskapscenter för att ta del av ett digitalt webbinarium som arrangeras av Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka). Nka vill på detta sätt uppmärksamma denna, både nationella och europeiska, anhörigdag. "För allas rätt till balans i livet - för givande arbetsliv - fritid - omsorg" är temat för webbinariet som innehåller presentationer och paneldiskussion med fokus på:

  • Stöd till anhöriga
  • Erfarenhet som anhörig
  • Vad säger forskningen?
  • Befintliga lagar som stöd till anhöriga
  • Pågående utvecklingsarbete för arbetsgivare

Ingen anmälan behövs för att se webbinariet på plats på Anhörig- och kunskapscenter. Vi bjuder på fika. Önskar du däremot följa webbinariet på din egen dator anmäler du dig till Nka. Länk för anmälan hittar du här: 


När jag inte längre är med

"Vem ska ta över de uppgifter som jag gör idag? På vilket sätt kan jag som förälder förmedla min kunskap och de erfarenheter jag har?" 

Det här är vanliga tankar hos föräldrar till vuxna barn med funktionsnedsättning, en ofta ganska "osynlig" anhöriggrupp. Under hösten startar Anhörig- och kunskapscenter en samtalsgrupp för föräldrar under temat "När jag inte längre är med", där vi tillsammans närmar oss frågorna om framtiden. Vilka förberedelser kan jag göra och vilket stöd kan samhället erbjuda? Gruppen kommer att träffas vid fyra tillfällen med början 18 oktober. För mer information och anmälan klicka här:


Digital kunskapsguide för anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) lanserade nyligen en digital kunskapsguide som riktar sig till dig som står nära någon med psykisk ohälsa. Kunskapsguiden innehåller delar om att vara anhörig, information om psykisk ohälsa och föreläsningar om samhällets stöd. I filmer får du lyssna till anhörigas berättelser och professionella som i sitt arbete träffar personer med psykisk ohälsa. Några exempel:

  • Att ha en förälder med bipolär diagnos
  • Förälder till unga vuxna med psykisk ohälsa
  • Strategier vid psykisk ohälsa
  • Självskadebeteende
  • Samsjuklighet ur ett anhörigperspektiv
  • Suicidprevention och efterlevandestöd

På gång på Anhörig- och kunskapscenter

22 september kl.10:00-13:30 Vandring med livet i centrum - reflekterande vandring i skogen kring Abborreberg (anmälan senast 18 september) .

3 oktober kl.15:00-17:00 Det utmanande anhörigskapet - föreläsning med Bella Stensnäs (anmälan senast 25 september).

6 oktober kl.10:00-12:00 Nationella anhörigdagen -  anhöriga inbjuds till Anhörig- och kunskapscenter för att tillsammans se ett direktsänt webbinarium från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (ingen anmälan). Vi bjuder på fika.

17 oktober kl.15:00-16:30 Familjens jurist - tematräff om vardagsjuridik för anhöriga (anmälan senast 13 oktober).

2 november kl.15:00-16:45 Anhörigas berättelser - tematräff där tre anhöriga berättar om sina erfarenheter av att leva nära någon med missbruk/ beroende. OBS! Riktar sig endast till medarbetare inom socialtjänsten, vård och omsorg (anmälan senast 30 oktober).

23 november kl.14:30-16:00 Om ekonomiskt bistånd -  tematräff för anhöriga med generell information om ansökan, vilka krav som ställs, försörjningsskyldighet mm (anmälan senast 20 november).  

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för hösten 2023 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information!


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.