Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhets- och tipsbrev i Januari 2024

Avslut - Ser du när kunden bestämt sig?

Brukar du kolla på Trean´s The Mentalist? Dom de nu kör i repris förstås. Tänk dig att du i ditt jobb kan vara lite som honom. Ja inte fullt ut kanske men att snabbt och effektivt kunna se på de du möter och veta allt om dem. Det är nog så att vi egentligen inte vill veta allt om de vi möter. Huwa, det kan ju bli riktigt jobbigt, men lagom mycket för att vi ska kunna göra ett bra jobb.

Jag tänker då i första hand på att bli ännu lite bättre på att utläsa vad de vi möter tänker och tycker om, framför allt, det vi vill sälja. Hur duktig är du på det? Ser du när kunden gillar det du säger eller när han rent av avskyr det?

En del personer har inga som helst behov av att dölja vad de tycker och tänker och det gillar du ju säkert, för då slipper du gissa. Andra tror att detta med kommunikation är en liten tävling om att få den andre att avslöja sig och själv inte utlämna något. Detta gör dem sällan eller aldrig till bra kommunikatörer eller samarbetspartners, men det upptäcker de nog så småning om.

Det gäller ju givetvis inte dig. Du försöker alltid att lägga extra mycket kraft på att observera kroppsspråkssignalerna på de du möter. Det som oftast ger dig hintar är när de ändrar sitt kroppsspråk. De byter rörelser eller ändrar ställning. Kunden kan ju också sitta illa och vill byta ställning, så tro inte att alla signaler hjälper dig. 

Man brukar säga att varje kroppsspråkssignal ska tolkas i sin helhet. Vad hände före just den signalen du uppmärksammade och ännu mer viktigt vad hände efter den? Hör de ihop eller blev det nu lite mixade signaler?

Vi människor avslöjar oss lättast med de delar av kroppen som sitter längst ifrån hjärnan. Det skulle ju då innebära att fötterna är starka tecken på vad som händer i kundens tänk. Själv tycker jag dock att de små skiftningarna som sker i ansiktet när en ny tanke bildas i kundens huvud är lättast att se.

Några tips om vad du kan söka för signaler men håll i minnet att detta varierar från kund till kund och från situation till situation:

  • När kunden skiftar mellan att luta sig fram och att sätta sig mer bakåtlutat i stolen (om han sitter) eller tvärtom. Där kan du veta att något hände och du ska nu ta reda på vad.
  • Han skiftar plötsligt ben att stödja sig på eller om han sitter ner och har benen i kors. Visst måste man byta ibland men kolla först om detta innebär att han är redo för avslut.

  • Ett ännu säkrare tecken för att kunden är nära avslut är när han från att ha haft benen i kors med kraft sätter ner båda fötterna i golvet. Då har han förankrat sig och är med på banan och redo för beslut.
  • Den gamla klassikern om att hålla koll på när kunden plötsligt i ert samtal korsar armarna över bröstet. Om inte det plötsligt blev väldigt kallt i rummet så är det troligare att han reagerar på något i det du sa. Ta reda på vad.
  • Vänder han plötsligt bort ansiktet och undviker dig? Kanske behöver han bara tänka lite på egen hand utan att behöva se dig, inte alls ovanligt eller så är det dags för hans beslut nu och han summerar eller så kan han ogilla något du sa.
  • Om du har fler alternativ för honom att välja på håll alltid koll på vilket av alternativen som hans blickar söker sig till eller vilket kontrakt eller vilken produkt kan han inte sluta pilla på.

Det bästa är alltid att träna på detta först på människor vars svar och tankar är kända för dig. Då vet du hur de ser ut när de är redo för beslut. Tag med dig det tänket till en bra, god och välkänd kund och gör samma igen. Förslå något du vet hans svar på, så jobbar du sedan vidare till andra mer nya och för dig okända kunder.


Vill du ha hjälp med att jobba med kundbemötande, mental träning, kommunikation och sälj, så är du välkommen att höra av dig!

Beställ information

Beställ boken "Det första intrycket - får du ihop pusselbitarna?"

Beställ föreläsningen Kroppsspråk

Beställ workshopen/föreläsningen Bygg din Självkänsla

Beställ föreläsningen Image Färg & Stil




En gåta:

Elefanten Oskar som tillhörde Cirkus Surprise var fastbunden i ett 18 m långt rep. Ändå kunde han förflytta sig från den ena änden av cirkusområdet till den andra trots att detta avstånd var över 75 m. Hur kan detta vara möjligt?

Nyttigt med gåtor - Numera vet vi att cellerna förnyas hela vår livstid om vi bara är bra på att träna de vi just nu har. Gör du det? Kul att alltid hitta sätt att utmana sig själv och andra.


Svar på föregående månads gåta:
Du bör fråga en av dörrvakterna vad den andre vakten skulle svara om du frågade honom vilken dörr som leder till hinken med guld. Hur han än svarar så finns hinken med guld bakom den andra dörren. Dvs om du frågar dörrvakten som alltid talar sanning, kommer han sanningsenligt att tala om vad lögnaren skulle säga till dig, så du vet att det inte är den dörren. Om du frågar vakten som alltid ljuger, kommer han att ljuga om vad den andre dörrvakten skulle säga, så du vet att det inte är den dörren.





Stylingtips:

Detta är nu sista omgången med ansiktsformer och om glasögonbågar som passar till dem. Även för dig som föredrar linser kan det ibland vara kul att skaffa bågar för fest eller för lite variation i vardagen.

Då det kan finnas möjlighet att köpa flera glasögon för priset av ett, så kan du var mer modig i ditt val av bågar och skaffa olika utifrån vilket humör du har idag. 

Det finns fem olika ansiktsformer som är de vanligaste och viktigaste att förhålla sig till. Vi tog upp några tidigare månader och nu slutför vi det hela.  

Den sista av de vanligaste ansiktsformerna är det rektangelformade ansiktet. Det är ett lite långsmalt ansikte som inte börjar som det ovala med lite smalare upptill först utan är lite jämnbrett hela vägen. Det slutar inte heller med en tydlig avsmalning nedtill.

Det har inte lika tydligt markerat hakparti som det fyrkantiga men du kan ana kantigheten här. Det är ofta lite smalare än ett "vanligt" ansikte och ger då möjlighet att bredda lite och faktiskt också att göra det lite rundare. Nästan den enda ansiktsform jag skulle rekommendera runda bågar till. Denna ansiktsform är svårast att se eller lägga märke till om det är ett litet rektangelformat ansikte.

Fler bågar kommer vi visa längre fram ihop med att vi pratar om olika personliga stilar, som givetvis också väger in när du ska välja dina bågar. Du vill ju ha något som också stämmer in i din stil och inte bara passar till ansiktsformen. Bågarna ska passa din stil på jobbet och även din stil privat. Det ska vara bågar som ger dig glädje,  färg och effekt samt gör dig snygg!

Det absolut viktigaste när du väljer båge är - vad ger den dig för effekt? Var tittar man först på bågen? Vad ger bågen dig för effekt på dina egna färger? Kan det ge dig det ansikte du vill ha? Förstärker den din stil? Testa dig fram och våga prova de bågar du inte alls kan tänka dig. Kanske får du oväntade effekter, som du gillar.

Lycka till!


A&O Image
Långströmsgatan 34C
418 70 Göteborg

031-544 122
070-485 49 19

kicki.eldh@aoimage.se
www.aoimage.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.