Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

Nr 2 2023

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Nytt och aktuellt


I detta nyhetsbrev har vi samlat senaste nytt som berör våra olika målgrupper av anhöriga. Anhörigas mående påverkas många gånger av hur den närstående mår, vilket stöd som erbjuds och hur man blir bemött. Vi rapporterar om kommande kartläggningar kring kommunernas anhörigstöd, implementeringen av den nationella strategin och anhörigas stöd till äldre närstående. Handeln med nätdroger ökar i vårt land och många anhöriga känner oro för sina närstående med beroendeproblematik. Hur kan man prata med den som står en nära och som har det svårt på olika sätt? Organisationen Mind ger oss tips kring det. 


Kartläggning av anhörigstrategin och kommunernas anhörigstöd

Under de närmaste veckorna kommer Anhörigas Riksförbund, med stöd av Socialstyrelsen, att genomföra en kartläggning av anhörigstödet i Sveriges kommuner. Enkäter kommer att skickas till förvaltningscheferna inom vård och omsorg och socialtjänst. Enkäten innehåller frågor med koppling till den nationella anhörigstrategin, vilket stöd som erbjuds anhöriga, organiseringen av stöd till anhöriga samt samverkan med andra verksamheter och organisationer. 


Att ge stöd till en äldre närstående

Aging Research Centre vid Karolinska institutet genomför, i samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, en stor undersökning om anhörigas stöd till äldre inom de närmaste veckorna. Det är 31 000 slumpvis utvalda personer över 55 år som kommer att få en enkät skickad till sig. Enkäten innehåller frågor om att ge stöd eller omsorg till en äldre närstående. Syftet är att få en bild av anhörigas situation samt vilket stöd som kan vara lämpligt och hjälpsamt. 


Oroväckande ökning av nätdroger

Bruket av drogen 3-CMC, även kallad kristall, har enligt polisen ökat i både Östergötland som hela landet. Även Tullverket ser en oroväckande tendens och varnar för syntetiska, så kallade designerdroger, som myndigheten beslagtar i allt större omfattning. Hittills i år har 15 kilo, cirka 75 000 doser, beslagtagits vilket är lika mycket som under hela förra året. 

Många missbrukare beställer hem syntetiska droger på nätet. Det finns en uppsjö av europeiska sajter som erbjuder så kallade designerdroger som tillverkas utanför läkemedelsindustrin. För att undgå narkotikaklassning under en tid ändras den kemiska sammansättningen en aning. Populärast just nu är 3-CMC (3-klorometkatinon) som är en centralstimulerande, amfetaminliknande drog. 

Experter varnar för att drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som exempelvis kramper, psykoser och hjärnskador. Kristall är den snabbast ökande drogen i Norrköping just nu. Idag är den narkotikaklassad. På Anhörig- och kunskapscenter märker vi av detta då vi möter oroliga anhöriga vars närstående använder drogen. 


Varmprat

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar idag.  Hela 10 procent av svenskarna använder någon form av antidepressiv medicin. Vi vet genom forskning att medmänskliga, nära och uppriktiga samtal, där vi pratar om sånt som är viktigt på riktigt, är ett steg på vägen mot förbättrad psykisk hälsa. Samtal som inte bara handlar om väder, vind och semesterplaner.   

Med initiativet Varmprat vill organisationen Mind uppmuntra fler till att våga ta kallpratet till nästa nivå och få oss att prata mer om vårt psykiska mående. Därför har Mind tagit fram en kortlek med samtalsfrågor som ett verktyg för att komma igång med samtal som ligger nära hjärtat och berör. 

Varmpratskorten finns att köpa direkt från Mind, på Apotek Hjärtat och utvalda Ica, Bolist, och XL-BYGG butiker.


Att prata med någon som har det svårt

Ofta kan det kännas knepigt att prata med någon som har det svårt och mår dåligt. Ändå är det viktigt att göra det. Varje år tar organisationen Mind emot närmare 90 000 samtal från personer som lider av ångest och ensamhet, i behov av medmänskligt stöd. Med kampanjen Varje samtal räknas vill Mind uppmuntra människor att se, lyssna och prata med varandra, för varje samtal har betydelse och alla kan vi göra livet lite lättare för någon annan. Ofta kan en liten insats göra väldigt stor skillnad för det psykiska välbefinnandet. På Minds hemsida hittar du tips om hur du kan samtala med den som har det svårt. 



Vad händer till hösten?

Under hösten startar Anhörig- och kunskapscenter flera olika utbildningar och grupper för anhöriga. Det blir syskongrupper för barn och unga som har syskon med sjukdom eller funktionsnedsättning. Våra CRAFT-kurser ger anhöriga till personer med missbruk möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter samt få kunskap och verktyg för sitt anhörigskap. En samtalsgrupp för anhöriga till personer med psykisk ohälsa planeras liksom en grupp för föräldrar till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Utbildningar kring demens kommer att genomföras både på plats och digitalt. Samtalsgrupper för anhöriga som har en livspartner med demenssjukdom samt för vuxna med föräldrar som har fysisk eller kognitiv sjukdom startar. Vi vill också erbjuda en grupp för äldre föräldrar till vuxna barn med funktionsnedsättning under temat "När jag inte längre är med". Det blir även ett antal tematräffar med varierande innehåll. Se hemsidan för mer information eller ring. 


Det utmanande anhörigskapet

Vi vill redan nu informera om årets nationella anhörigdag som vi uppmärksammar med en storföreläsning på Rosen den 3 oktober kl.15:00-17:00. Talare är Bella Stensnäs, psykolog och utbildare inom specialistvård för utmattning och stressrelaterad ohälsa. Föreläsningen riktar sig till anhöriga, personal inom vård, omsorg och socialtjänst samt andra intresserade. Mer information kommer i nästa nyhetsbrev och på vår hemsida. Save the date! 

På gång på Anhörig- och kunskapscenter

9 juni kl.13:00-16:00 Gemensam promenad i Vrinneviskogen (anmälan senast 1 juni)

20 juni kl.13:00-15:00 Sommarfest - vi möts för en stunds gemenskap under vår sedvanliga sillunch (anmälan senast 9 juni).

10 september kl.17:00 Suicidpreventiva dagen uppmärksammas i Hedvigs kyrka. Talare är Charbel Gabro. Anhörig- och kunskapscenter är medarrangör (ingen anmälan). 

3 oktober kl.15:00-17:00 Det utmanande anhörigskapet - föreläsning med Bella Stensnäs (anmälan senast 25 september).

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för hösten 2023 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information!

Vi önskar alla våra läsare en skön sommar!


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.