Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Seniorens sommarbrev 2023

Senior digital influencer har ordet

Sommaren är här och det blommar härligt både i natur och trädgårdar och vad passar då inte bättre än ett sommarbrev från Senior alert med fokus på oss seniorer.

Själv har jag sedan några år tillbaka förmånen att ha digitala kompisar. Vi träffas nästintill varje fredag och det berikar verkligen. Luta dig tillbaka, läs, begrunda och låt dig gärna inspireras till liknande digitala forum med hjälp av en inblick i mitt och mina digitala vänners tillsammans-anda.

Glad sommar önskar Elsa Ask 

Fokusprofiler

Månadens fokusprofiler är Elsa Ask, Inger Norrlin, Christina Wandt och Dorothy Jansson. Ett härligt och inspirerande digitalt kompisgäng som i detta månadsbrev delar med sig av allt ifrån ruccola-odling till tips vid förmaksflimmer och missöden i glassboxen genom att vi med hjälp av en inspelad film får följa med på ett av deras fredagsmöten. 

Elsa Ask
Elsa är sedan flera år tillbaka Senior alerts digitala influencer och har med flertalet inspelade filmer inspirerat både användare och seniorer för en enklare vardag. Efter att i 50 år fått vara en del av det svenska sjukvårdssystemet som sjukgymnast och läkare, har hon nu möjlighet att se vården ur ett patientperspektiv. Elsa poängterar vikten av att återanvända seniorers personliga erfarenheter då det finns mycket kunskap som inte utnyttjas. Hennes egna läromedel som sjukgymnast och läkare, är just patientens egna erfarenheter. 

Intresse: Trädgård och sunda vanor som du kan höra mer om via mina filmer.

Tips: Tänk på din medmänniska och att finnas där för andra. Du ska alltid göra ditt bästa och för många tomatplantor kan bli kaos!

Inger Norrlin
Inger har många strängar på sin lyra och har bland annat drivit en serveringsrörelse, samt arbetat med trafiksäkerhetsfrågor, bl.a. för barn i bil. En skadad fot blev uppstarten till Reumatoid Artrit (RA). Hon gick med i Reumatikerförbundet, tog del av information, kunskap och ville också hjälpa till att samtala med andra med sjukdomen för att där kunna dela med sig av erfarenhet och information till nya drabbade. Som en del av patientkontraktsarbetet i Jönköpings län träffade hon sina digitala kompisar. Inger deltar i Bästa platsen att åldras på, Levande bibliotek och har deltagit i Esther förbättringsarbete som bollplank. Hon uppskattar att därigenom kunna dela med sig av egna erfarenheter från vården.

Intresse: Att ha kontakt med människor, släktforskning, litteratur och odling.

Tips: Låt sjukdomen leva sitt liv och du ditt. Skaffa dig vänner som orkar lyssna när det behövs och trädgårdspyssel är en bra syssla då det får tankarna på annat. 

Christina Wandt
Från lång och gedigen erfarenhet som socionom och pedagog har Christina sedan 2016 ägnat sig åt olika patientfrågor. Uppdrag i Region Jönköpings län har bl.a. varit med Levande bibliotek och Esther Coach-verksamhet. Christina är förutom detta hälsocoach
 inom Riksförbundet Hjärt-Lung och patientrepresentant inom Nationella arbetsgruppen för KOL vårdförlopp II. Hon älskar att förkovra sig inom patienträttsfrågor genom universitetskurser.

Intresse: Studier men också mest oväntat att sy, sticka och virka (när tid finns).

Tips: Hoppa först och tänk sedan- annars skulle jag aldrig ha vågat!

Dorothy Jansson
Som nybliven pensionär gick Dorothy med i SPF och deras Väntjänst som innebar att ledsaga medlemmar som önskade sällskap vid läkarbesök eller liknande. Sedan några år tillbaka är hon aktiv i Levande bibliotek och har därigenom fått delta i olika aktiviteter som delas ut till patienter med erfarenhet av vården och engagemanget finns även i Hjärtats Hus, Esther Coachutbildning och Bästa platsen att åldras på, tillsammans med andra projekt. Det har varit intressant och många värdefulla möten och erfarenheter som jag har fått ta del av och vill gärna fortsätta med dessa uppgifter.

Jag har alltid varit nyfiken på vad livet har att lära mig och kan konstatera att det finns otroligt mycket att lära i  möten med andra människor. Utöver engagemanget i Levande bibliotek är Dorothy engagerad i Nässjö Hembygdsförening och Jönköpings Län Hembygdsförbund som även det bjuder på fina möten med människor. För övrigt är det familj, vänner och hemmet som fyller hennes tid. 

Intresse: Alla härliga möten med olika människor.

Tips: Våga gå utanför din komfortzon. Våga prova, det går alltid rätta till om det blir fel. Att våga satsa berikar livet!

Appen som sprider glädje

Mötesglädje är en app framtagen av seniorer för seniorer. Appen gör det enkelt att skapa kontakt med likasinnade. Med hjälp av Mötesglädje kan du hitta någon att prata med när du känner för det. Du kan anordna eller delta i aktiviteter och stämma träff digitalt eller ute på stan. Appen är kostnadsfri och finns att ladda ner från Google Play butik och App store.

För att kunna få glädje med Mötesglädje behöver du en smart telefon eller en surplatta.

Ladda ner och installera appen

Hur används appen Mötesglädje

Det finns även möjlighet att titta på Mötesglädjes presentationsfilm.

Stort tack till SPF- Seniorerna för att vi får dela ert viktiga arbete. 

Tantjouren

Det är en mänsklig rättighet att slippa leva med våld och först på senare år har det uppmärksammats att även äldre kvinnor utsätts. Det är ett folkhälsoproblem samt ett lidande för den utsatta.

För snart 10 år sedan startade landets första Tantjour i Norrköping, som en del av Kvinnojouren. Genom ideellt arbete ges stöd åt kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Våldet kan ske genom;

 • Fysiskt våld
 • Känslomässigt övergrepp och psykiskt våld
 • Kontroll och isolering
 • Sexuellt våld
 • Ekonomisk kontroll
 • Materiellt våld
 • Försummelse
 • Funktionsvariationsrelaterat våld

Det är inte bara make/maka som utsätter kvinnan för våld utan kan även vara ex-make, sambo/särbo, vuxna barn, vårdpersonal och andra personer med servicefunktioner.

Förutom det individuella stödet föreläser Tantjouren/Kvinnojouren även om våld mot äldre kvinnor på äldreboenden, hemtjänst, hemsjukvård, vårdcentraler, kuratorer, olika avdelningar på sjukhuset, träffpunkter, vuxenutbildningar med vårdinriktning och liknande. 

Tantjouren finns i dagsläget inte på alla orter men genom att kontakta kvinnojouren på din ort kan du få hjälp med vem du kan få stöd av. Är du intresserad av att starta upp en Tantjour är det lättast att kontakta kvinnojouren på din ort så hjälper de dig. Vill du veta mer om våld mot äldre kvinnor kan du lyssna på P3´s program om ”Det osynliga relationsvåldet”.

Tack till Tantjouren i Norrköping för information och bild!

Äldreombudsman Göteborgs Stad

Helena Bjurbäck ärÄldreombudsman i Göteborgs Stad med organisatorisk tillhörighet kommunstyrelsen och placering Stadsledningskontoret. Äldreombudsmannen arbetar på övergripande nivå och har ett tydligt fokus på äldre personer som rättighetsbärare och kommunens skyldigheter inom olika områden.

Kommuninvånare kan höra av sig och tycka till om de tjänster, miljöer och verksamheter som kommunen ansvarar för. 

Sverige är ett bra land att leva och åldras i. Mycket har blivit bra för många men inte för alla. Att göteborgare kan höra av sig till äldreombudsmannen är mycket värdefullt. Kommuninvånare bidrar på ett särskilt sätt med kunskap om behov, brister och viktiga frågor för utvecklingen av en bra stad att leva och åldras i”.

I den första rapporten som lämnades till kommunfullmäktige framhölls särskilt rätten till:

 • medborgarinflytande 
 • rätten till social trygghet
 • rätten till fysisk och psykisk hälsa
 • rätten till vård och omsorg av god kvalitet. 

Läs mer för att ta del av äldreombudsmannens verksamhet och rapporter.

Sommartider i supporten


Vecka 28-32 har supporttelefonen stängt. Mejlsupporten bemannas tisdagar och torsdagar.
Skriv gärna med ett telefonnummer i ditt mejl, så vi lätt kan nå dig under sommarperioden om det skulle behövas.

Glad sommar önskar Josephine, Malin, Malin och Kicki

Följ oss på Social media

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.