Sorsele kommuns Näringslivsnytt juni 2023

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vi på Näringslivskontoret kan hjälpa till med;

  • Rådgivning både till dig som funderar på att starta företag och dig som redan driver ett företag  
  • Rådgivning kring företagsstöd
  • Kontakter och information från olika aktörer som jobbar med näringslivsbefrämjande insatser, exempelvis ALMI.

Kontakta Kristina Axelsson

e-post: kristina.axelsson@sorsele.se eller tfn 0952-14219


Vardagen är ett arbete Att leva i sitt företagande

Välkommen till Skájrrie/Samegården Ammarnäs den 14 juni 

Nästa vecka startar samiska sommarveckan igång och det är ett gediget program! Under näringslivsdagen får du träffa Jan Rannerud från Sametinget, Marja Skum berättar om att stå på flera ben, möjligheter med satsningen Smaka på Vindelälven via Gold of Lapland, Guidning på Lapplassen och Alf Anders Emanuelsson berättar om kultur och renskötsel.

Information om var du anmäler dig och tider finner du på hemsidan. Varmt välkommna!


Inspel till trafikverket

En-två gånger per år har vi möten med Trafikverket. Vad har ni för inspel till dessa möten? Ser ni några brister som behöver påverkas? Kontakta Erika Hjukström med era inspel så tar vi dem vidare till kommande träff.

Stöd vid punkter:

Vad innebär bristen?
Varför är det en brist?
Vilket trafikslag och grupper påverkas av bristen?
Vad finns för målpunkter i området?
Det är också bra att beskriva bristen i ett större sammanhang/system, exempelvis efter en vägsträcka.
Enklare kartmaterial där det framgår var bristen är lokaliserad kan gärna också bifogas.


Fler lokala matupplevelser med hjälp av mentorskap

Som en del i projekt Smaka på Vindelälven har vi möjlighet att erbjuda 5 företag kostnadsfri coaching och mentorskap (sammanlagt 34 timmar per företag) av Emma och Freddy som driver restaurang Wild River vid Mårdseleforsen!

VILKA FÖRETAG KAN ANSÖKA?

De företag som kommer att kunna ta emot coachning och mentorskap ska finnas i den geografi som Smaka på Vindelälven innefattar. Det innebär kommunerna längs Vindelälvens avrinningsområde: Umeå, Sorsele, Norsjö, Malå, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Arjeplog kommun.

Även företag som är medlem i Gold of Lapland ekonomisk förening kan ansöka.

Företagen som ansöker ska också verka inom hållbara måltidsupplevelser!

KOSTAR DET NÅGOT?

Coachingen är kostnadsfri och bekostas av projekt Smaka på Vindelälven. Resekostnader och eventuella övernattningar i samband med uppstartsträffen och avslutningsträffen bekostas dock av dig själv eller ditt/ert företag.

Här hittar du mer INFO


Planerat strömavbrott i Juni

Natten mellan den 12 och 13 juni planeras ett åtta timmar långt strömavbrott som påverkar boende, besökare och verksamheter i Sorsele och Storumans kommun. Avbrottet kommer att äga rum under natten, från klockan 21 till 05.00.  Om det är risk för åska vid det planerade avbrottet kan det bli framskjutet till natten mellan den 14 och 15 juni, samma tid. Vi kommer då att informera om det på sorsele.se/avbrott.

I Sorsele kommun berörs större delen av kommunen av strömavbrottet. Avbrottet berör ej byarna Skirknäs, Fjällsjönäs, Flakaträsk och Åbacka.

Varför planeras strömavbrottet?

Som ett led i den pågående elektrifieringen i norra Sverige genomför Svenska kraftnät ett omfattande moderniseringsarbete av transmissionsnätstationen i Grundfors för att öka driftsäkerheten och möjliggöra anslutning av förnybar elproduktion. Svenska kraftnät driver stamnätet som förser resten av elnätet med elkraft.

För att möjliggöra Svenska kraftnäts arbete på sina ledningar kring Grundfors kommer Vattenfall Eldistribution tillfälligt kabelförlägga en del av sin 130 kV ledning. Detta för att Svenska kraftnät ska kunna arbeta säkert på sina ledningar där de korsar 130 kV ledningen.

Till hösten planerar Vattenfall Eldistribution att koppla ur den tillfälliga kabeln och återgå till normalläge. Vi återkommer med information om detta närmare.


Frukostmöte om Företagsklimat

Den 2 juni var Mats Andersson från Svenskt Näringsliv på besök i Sorsele och presenterade årets mätning av Företagsklimatet i Sorsele kommun. Det är glädjande att sammanfattande omdömet har stigit efter några år av sjunkande betyg. Det finns även en del att jobba med som bland annat attityder till företagande och information till företagen. Stora delar av Sorsele kommuns ledningsgrupp deltog under mötet och fick bra kunskap om vad kommunen behöver jobba vidare med för att förbättra företagsklimatet. Hela undersökningen finner du på sidan: https://www.foretagsklimat.se/sorsele


Vill du ha ett besök av ALMI?

Den 8 juni kommer Jens Mårtensson från ALMI hit. Han vill gärna träffa företagare i Sorsele kommun och prata affärsutveckling och berätta hur ALMI kan hjälpa just dig.Här är några exempel på vad ALMI kan vara behjälpliga med;

  • Affärsutveckling
  • Finansiering
  • Gör ditt företag redo för framtiden
  • Innovationer
  • Kvinnors företagande

Hör av dig till kristina.axelsson@sorsele.se eller tfn 095214219 om just du vill ha ett besök

Läs mer om ALMI:s erbjudande HÄR


Livsmedelsupphandling

Nu ligger livsmedelsupphandling för Sorsele kommun ute på e-avrop. https://www.e-avrop.com/vilhelmina/e-Upphandling/Announcement.aspx?id=57252 Då det görs i samverkan med Vilhelmina kommun så upphandlingen ligger på deras sidan.Tips och länkar finns på vår hemsida som kan vara till hjälp.Har du frågor om e-avrop, vill skaffa en inloggning eller liknande så kontakta oss på Utvecklingsverksamheten.


Näringslivskontoret välkomnar dig att träffa oss i Gargnäs och Ammarnäs

Verksamhet Utveckling och Näringslivskontoret fortsätter besöka Ammarnäs och Gargnäs en fast dag i månaden.

Vi träffar dig gärna även andra dagar men för att försöka underlätta för dig som företagare att träffa oss både enskilt och för mer allmänt surr så bjuder vi även in till en fast dag i månaden. Mellan kl.13.00-15.00 är du välkommen till servicepunkterna vid Ammarnäs Livs och Ica Gargnäs på en kopp kaffe och prata en stund, övrig tid kan du boka ett enskilt möte.

Vi finns i Ammarnäs datum:

  • Onsdag den 14 juni

Vi finns i Gargnäs datum:

  • Fredag den 30 juni (Biblioteket är också på plats där du kan boka in digital handledning)

Välkommen hälsar Kristina Axelsson och Erika Hjukström tillsammans med övriga medarbetare på Sorsele Utveckling.


SorseleQvinnen

blir namnet på nätverket för Sorsele kommuns företagande kvinnor. Vi träffades på Pizzeria Trollforsen i Gargnäs förra veckan och hade en trivsam kväll. Vill du vara med i nätverket - kontakta Kristina Axelsson så bjuder hon med dig!


Pristagare Sorselegalan!

Sorselegalan har varit och vilken festkväll det blev! Under kvällen hyllades näringslivet och föreningslivet lite extra och pristagare blev följande:

Priset till Årets Företag gick till Martin och Sarina på Princess Bageri med motivering ”Från vardagsmys till festlyx och allting där i mellan, med ett brett och varierat sortiment, egen produktutveckling och ett och annat finger i den lokala bageritraditionen bidrar Princess Bageri höggradigt till kommunens attraktionskraft”.

Föreningspriset som delades ut av Sorsele United gick till Gränsbyarnas Intresseförening, byar där man umgås, trivs och utvecklas tillsammans genom en mångfald av aktiviteter!

Ett Hedersomnämnande fick Jari och Eleonor på Eldmark AB för deras viktiga och värdefulla insats för de krigsdrabbade i Ukraina där de inte bara tänkte utan också agerade genom att tillsammans med företag i kommunen skänka bland annat kaminer. Dem påtalar att det är viktigt att vi inte tröttnar på att hjälpa – kriget pågår och befolkningen i Ukraina behöver vår hjälp!

Stort grattis igen till er alla!


facebook

Gå gärna med i gruppen Företagsnätverk inom Sorsele kommun där vi löpande lägger ut aktuell information och inbjudningar mm.

facebookhomepage
Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från utvecklingsverksamheten på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.