Heimbygdas nyhetsbrev maj 2023. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Ny energi!

Våren verkar vara långsam i år, men dagarna är ljusa och det går att åka skidor ända in i maj! För Heimbygda känns det som våren började redan när vi hade stämma i slutet på mars i fantastiskt väder på Frösön. Det var en stämma med härlig bubblande stämning med deltagare från många föreningar i hela länet. Det var så roligt att träffas igen efter två digitala stämmor. Inget slår ett personligt möte där vi kan prata, skratta och utbyta erfarenheter med varandra. Vi delade också ut flera välförtjänta priser till personer som gjort goda insatser för hembygdsrörelsen och kulturarvet i länet. Inom hembygdsrörelsen finns det ett stort engagemang och gedigen kunskap om kulturarvet och det var fint att kunna uppmärksamma detta på årsmötet. Grattis igen till pristagarna! Det går att läsa om stämman här

Vi har också fått årets statistik för 2022. Förra året arrangerades 946 evenemang och det kom 217 000 besökare till våra hembygdsgårdar. Medlemmarna i hembygdsföreningarna arbetade tillsammans 99 500 timmar ideellt vilket motsvarar ungefär 49 heltidstjänster. Och antalet medlemmar ökade med totalt 291 personer vilket motsvarar ungefär 3%. Det är siffror som förtjänar respekt och visar på det fantastiska arbetet som görs i rörelsen!

På stämman lyfte vi även två aktuella ämnen: Föremålsregistrering och Heimbygdametoden för att föryngra och förnya styrelsearbetet. Två väldigt aktuella ämnen för de flesta föreningar. Det är redan 14 föreningar som vill börja använda den nya versionen av systemet Sofi för registrering av föremål och det går fortfarande att anmäla intresse för detta. Vi kommer fortsätta lyfta detta ämne på våra nätverksträffar framöver.

Årets höstmöte blir 9 september, mer information om det kommer längre fram. För alla er som är nyvalda in i hembygdsföreningar så bjuder vi återigen in till en informationsträff den 1 juni på Jamtli. Separat inbjudan kommer inom kort. 

Det är också väldigt roligt att kunna berätta att det blir en kulturarvskonferens även i år, efter fjolårets succé. Den 13 oktober blir det ny Samling kring lägerelden på Jamtli.   

Som vanligt är det mycket på gång, vill du inte missa något så följ oss på Facebook och se till att du får våra nyhetsbrev. 

Önskar er en skön maj!

/Trine Amundsen, ordförande


Dags för sommarkampanj

Sedan flera år tillbaka har Heimbygda jobbat med en sommarkampanj för att marknadsföra våra medlemsföreningar. I år blir det i stort sett samma upplägg som i fjol, med annonser kommunvis samt digital marknadsföring på facebook. På Facebook listar vi alla aktiviteter vi får in kommunvis vecka för vecka. Vill ni ha med era aktiviteter på listan så lägg in dem i vårt formulär som ni hittar här. Har ni frågor eller funderingar så hör av er till kristina@heimbyga.se. 


Dags att nominera!

Som ni kan läsa i läsartexten från årsmötet så hade vi i år samlad prisutdelning för våra olika utmärkelser. Det blev en fin och högtidlig stund när följande pristagare fick sina utmärkelser: 

Årets hembygdsförening: Ström hembygdsförening för hur de går i täten och visar hur man kan åstadkomma förändring i samhället. 

Heimbygdas nyinstifta pris Årets kulturarvsbärare gick till Gunilla Nilsson Edler, Nälden, som utgör själva sinnebilden av en kulturarvsbärare.

Heimbygdas nyinstiftade pris Årets hembygdsinnovatör gick till Jonas Jonsson,Föllinge, för hans sätt att inkludera sitt kulturarv och sin dialekt i sitt skapande. 

Årets hembygdsbok blev Ovan skogen från Härjedalens fornminnesförening, en bildskatt som på ett levande och engagerat sätt berättar om sin hembygd.

Heimbygdas byggnadsvårdspris i kategorin god byggnadsvård gick till Josefin Klementsson Strickert och Magnus Strickert för deras arbete med gården som har fyra namn: Posten/På Sörsian/Klementssons/Stenvalls i Mittådalen, Ljusnedal.

Heimbygas nyinstiftade Hederspris gick till Stig Nilsson, Kälom, för hans livslånga gärning för byggnadsvården.

Heimbygdas utmärkelse för utveckling av det textila kulturarvet gick till Hanna Isaksson som är en handväverska av rang. 

Utmärkelsen för textilt arbete i hembygdsförening gick till dräktgruppen i Åre för sitt arbete med Åres sockendräkt. 

De fullständiga motiveringarna hittar ni här.

Nominera!

Vem eller vilka tycker du ska prisas nästa år? Vi öppnar nu årets nominering så skicka in dina förslag redan nu! Och du, det går självklart att nominera sig själv. Klicka på länkarna för att komma till formulären. 

Årets kulturarvsbärare

Årets hembygdsinnovatör

Heimbygdas textila utmärkelser 

Heimbygdas byggnadsvårdspriser

Heimbygdas språkpriser

Heimbygdametoden

Heimbygdametoden- en förändringsprocess för föreningsföryngring finns nu ute för alla medlemmar. På hemsidan hittar ni mer information och kan hämta metodhandboken (kräver inlogg). Studieförbundet Vuxenskolan håller på att ta fram ett studiecirkelmaterial för Heimbygdametoden och det kommer att bli en handledarutbildning framöver, mer information om det kommer. 

I samband med den nationella lanseringen hölls ett panelsamtal om det ideella engagemangets framtid där mycket spännande saker sas, det går att se på här

HURRA FÖR STRÖM!

Årets hembygdsförening i Jämtland Härjedalen blev även utsedd till Årets hembygdsförening i Sverige!! Stort grattis säger vi till Ström Hembygdsförening. Nomineringen kan ni läsa här. Utdelningen sker under Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Halmstad. 

Vi passar också på att skryta lite, då det är tredje gången som utmärkelsen går till en av Heimbygdas medlemsföreningar av de totalt åtta år som den delats ut. Tidigare har hembygdsföreningarna i Ljungdalen och Sundsjö tagit hem priserna. Vi har med andra ord en hembygdsrörelse att vara stolt över i vårt län!  

Bilden av oss!

Heimbygdas ERUF-projekt Bilden av oss går in i sin slutfas. Har du missat vad det handlar om så är du varmt välkommen på vårt webbinarium 10 maj där vi berättar om det, anmäl dig här. Vi producerar just nu ett magasin som vi vågar lova kommer att bli väldigt intressant, lansering för det blir den 20 juni på Storsjöteatern i Östersund. Mer om det kan du läsa på hemsidan


Vill ni vara med på Släktforskardagarna?

I augusti blir det ett stort nationellt evenemang i Östersund då det är JLS, Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare, som arrangerar den nationella stämman Släktforskardagarna. Det blir två dagar fulla av aktiviteter. Vi i Heimbygda kommer att ha en monter och vi  vill gärna ha sällskap av våra föreningar i den! Låter det intressant? Kontakta kansli@heimbygda.se för mer information.

Tips! Jämttrönderska dagarna

Heimbygda är ju en av arrangörerna till de Jämt-trønderska historiedagarna, och nu närmar sig årets arrangemang. I år äger de rum 11-13 augusti Stjørdalsområdet. Årets tema är Spor frå fortida – helleristningar/bergkunst og metallfunn. Dagarna är öppna för alla medlemmar i våra medlemsföreningar så är du nyfiken läs mer här.


Böcker att sälja?

Ni som ger ut sockenböcker, årsböcker eller liknande, ni har väl inte missat Heimbygdas bokförsäljning? Sedan i fjol köper vi in böcker från våra medlemsföreningar och säljer i vår minibutik på Jamtli. Alla som lämnar in till försäljning blir automatiskt också nominerade till årets hembygdsbok. Låter det intressant? Kontakta Eva på kansliet på kansli@heimbygda.se!


Mera nätverkande

Vi har fått många inspel från våra medlemmar om behovet att nätverka mer. Det tar vi fasta på genom att lägga till mer utrymme för det på kommande möten samt att vi kör vidare med våra digitala träffar som är öppna för alla medlemmar (alltså alla som är medlem i en förening som är medlem i Heimbygda). För att göra det ännu tydligare har vi nu döpt om dem till nätverksrtäffar. Du hittar datumen för dem här nedanför.  

Datum för 2023

Här kommer datumen att hålla reda på i år:

1 juni "Ny i Hembygdsrörelsen", infoträff för alla nyvalda ledmöter

9 september höstmöte

20 september digital nätverksträff

13 oktober Kulturarvskonferensen Samling kring lägerelden, Jamtli.

6 december digital nätverksträff


Jamtlis verktygslåda

Du vet väl att som medlem i Heimbygda har ni tillgång till visst stöd från Jamtli? Här kan du läsa mer om det.  Observera att stöd ges i mån av tid och utrymme.

Du vet väl om att du är försäkrad?

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här




För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.