Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Senior alerts nyhetsbrev maj 2023

 Registerhållaren har ordet

Nu är snart sommaren här och hos oss på Senior alert är vi i full gång att förbereda så att er sommar ska fungera så bra som möjligt. Senior alerts digitala grundutbildning är redo för all den nya personal och vikarier som kommer finnas på plats i verksamheterna. Våra webbutbildningar går varma under maj, varje vecka kommer vi skicka ut en film om vanliga frågor som vi får i supporten och så uppmanar vi er att redan nu se över vilka som ska ha inlogg till registret och om det skett några organisationsförändringar. Vi hoppas att det ska hjälpa er till en avkopplande sommar!

Fokusprofil

Månadens fokusprofil är Josephine Garpsäter, registerhållare för Senior alert sedan 4 år tillbaka. Hur det kommer sig att hon hamnade här förklarar hon själv med en rad olika tillfälligheter. Josephine är utbildad dietist vid Umeå universitet och tog sin examen i samma veva som den nationella satsningen ”Bättre liv för sjuka äldre” tog fart. Många kommuner fick i samband med satsningen möjlighet att anställa en dietist och efter ett par månader i kommunen började det pratas om ett kvalitetsregister som även kommunerna kunde använda sig utav. Från att kommunen haft ett svalt intresse för att jobba med nutrition och undernäring blev nu Josephine och hennes kollegor kontaktade i stora som små frågor. År 2015 kom frågan om att ingå i Senior alerts styrgrupp. Tre år senare började hon arbeta på Senior alert och efter ett år var hon redo att bli registerhållare.

Det bästa med att jobba med Senior alert är att få ta del av allt fantastiskt arbete som görs runt om i Sverige, alla trevliga användare och vetskapen om att vi tillsammans gör vården för de mest sjuka äldre bättre!

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar på hemsidan

På www.senioralert.se under fliken support, hittar du vanliga frågor och svar. Vi hoppas detta kan ge dig vägledning kring t.ex. behörighet till registret, inloggning och att aktivera eller inaktivera enheter. Hittar du inte vad du söker är du alltid varmt välkommen att kontakta vår support, som du hittar kontaktuppgifter till längst ner i detta nyhetsbrev. 

För att ytterligare ge stöd i arbetet har vi flertalet manualer. Klicka på respektive namn nedan för att komma vidare till manualerna. 

Du kan även titta på månadens instruktionsfilmer där Josephine beskriver tillvägagångssätt vid:


Inom kort kommer även en ny vidoeguide som beskriver samtliga steg i den vårdpreventiva proccessen.


Journalintegration

Arbetet med automatiserad överföring av data mellan journal och det nationella kvalitetsregistret Senior alert fortsätter som planerat. Borås stad har sedan en tid tillbaka dokumenterat riskbedömningar och bakomliggande orsaker i sin journal och väntar nu ivrigt på att de sista testerna ska vara klara så de kan hämta dessa till Senior alert.

Tillsammans med Borås stad och Cambio Viva fortsätter arbete med nästa steg, dvs att få med åtgärder och uppföljning. Men Cambio Viva är inte ensamma, även Tieto, Pulsen Combin, CGI och Alfa E-care är med och planerar för en utveckling under hösten.

HALT-mätning 2023

HALT är en mätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning i särskilt boende. Mätningen görs årligen via Senior alert tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Syftet är att stödja och stimulera till ett lokalt och regionalt systematiskt kvalitetsarbete. Vissa år inkluderas även en europeisk mätning och för det är det dags i år!

Genom att vara med så får ni en unik möjlighet att följa era resultat över tid och kunna jämföra på nationell- och, i år, internationell nivå.

Under hösten kommer ni att ha möjlighet att gå på två olika webbinarier för att få lära er mer om HALT och hur den genomförs. Håll utkik i nyhetsbrevet för mer information.

HALT-mätningen 2023 genomförs vecka 46-47, med efterregistrering till den 8 december vecka 49. 

Webbinarier och E-lärande

Känner du dig osäker på vilka webbinarier som passar dig? Ta hjälp av kunskapstrappan genom att klicka här

Att använda resultat i förbättringsarbete steg 1
9 maj klockan 14.00-15.00

Nyfiken på Senior alert
17 maj klockan 15.00-16.00

Att registrera i Senior alert
31 maj klockan 14.30-15.45

Senior alerts grundutbildning

Du har väl inte missat Senior alerts grundutbildning. Ett E-lärande som ger dig grunderna om Senior alert och ett diplom efter avslut. Utbildningen är tillgänglighetsanpassad vilket innebär att du kan välja att lyssna och/eller läsa innehållet. Klicka här för att komma till utbildningen.

Chefsmodulen

Chefsmodulen är ett E-lärande som riktar sig till dig som chef och ledare. med hjälp av olika kapitel guidas du i hur Senior alert är uppbyggt, förbättringsledarskap och hållbarhet. Modulen varvas med text, inspelade presentationer och inspirationsfilmer från olika verksamheter och är tillgänglighetsanpassad.

Du hittar chefsmodulen genom att klicka här.


Kultur

KRYDDA DIN LUNCH MED POESI OCH MUSIK. SE KULTUR PÅ LUNCHEN!

23 maj klockan 12.00-12.45

De fyra stråkmusikerna i Spirakvartetten möter pianisten Kerstin Jansson i en konsert med riktig vårkänsla. Dvoraks pianokvintett har beskrivits som ett av hans mest storslagna och melodiska verk med en djupt melodisk prägel. Kom in, luta dig tillbaka och njut av musikaliskt solsken i A-dur.

DVORAKS PIANOKVINTETT NR 2 

Senior digital influencer

Vad rör sig i huvudet på vår Seniora Influencer just nu? Jo, hon planerar för ett spännande och häftigt sommarbrev, där ni får träffa fyra mogna och livserfarna digitala kompisar. Ni får höra de träffas och möts i cybervärlden, hur de byter erfarenheter med varandra och stöttar varandra i vått och torrt. Missa inte detta! 

Hälsningar Elsa, Christina, Dorothy och Inger.

Vill du titta på inspelade filmer med Elsa så klickar du HÄR.


Senior alerts support

Inför sommaren

Tiden går snabbt och vi närmar oss sommarledighet med stora steg. Se gärna över er verksamhet redan nu så att behörigheter stämmer och att önskemål om eventuella organisationsförändringar skickas in senast den 19 juni.

Skriv med ett telefonnummer i ditt mejl, så att vi lätt kan nå dig under sommarperioden.

Telefon:

Måndag-torsdag kl. 10:00-12:00

010-242 12 11

E-post:

Måndag-fredag

senioralert@rjl.se

Varmt välkommen att höra av dig!

Följ oss på Social media

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.