Ser mailet konstigt ut - visa i webbläsare

 
 

Koloniaktuellt
Mars 2023

Detta nyhetsbrev riktar sig till dig som är förtroendevald i en koloniförening. 

 
 

Under april erbjuder vi våra medlemsföreningar två digitala kurser i samarbete med Studiefrämjandet

En kurs för valberedare och en kurs i avtalsjuridik kopplad till koloniverksamhet.  

Anmäl föreningens valberedare till en gratis digital kvällsutbildning. Eller passa på och lär er mer om  stadgar, regler och de lagar som är viktiga att ha kunskap om för att koloniverksamheten ska fungera.

Platserna är begränsade och riktar sig framför allt till föreningar i de regioner som inte tidigare genomfört en kurs. Värt att veta ändå, är att vi välkomnar alla anmälningar. Även om du tilldelas en reservplats så ger anmälningarna oss en indikation på intresse. Vi tar med oss behov och önskemål till gruppen som ser över vår studieverksamhet.

Båda kurserna hålls digitalt. Länk mejlas ut inför kurstillfälle.

Valberedning - grundläggande kurs

Dag: Måndag den 24 april
Tid: 18.00-21.00
Kursledare: Sussi Andréasson

Anmäl dig via Studiefrämjandet här>>

Styrelseutbildning med fokus på avtalsjuridik  

Dag: Tisdag den 25 april
Tid: 18.00-21.00
Kursledare: Helena Westerling

Anmäl dig via studiefrämjandet här>>

Den 15 april genomför vi även en kassörsutbildning för Koloniträdgårdsförbundets medlemsföreningar. Kursen är full men fortsätt anmäla er via länken nedan. Om intresse finns kan vi arrrangera ytterliggare ett kurstillfälle. Anmäl dig via studiefrämjandet här>>

Eventuella frågor mejlas till kansli@koloni.org

 
 

Fler koloniområden önskas

Därför har vi tagit fram en handledning  till markägare som har mark att upplåta. Materialet beskriver flera viktiga moment -  från planering till färdigt område. Innehållet är framtaget av Helena Westerling på kansliet och Björn Qvarfort från förbundsstyrelsen.

Vi hoppas att våra regioner och föreningar får användning av handledningen i dialogen med markägare. Huvudbudskapet är att kolonirörelsen har förutsättningar att fortsätta utvecklas och erbjuda en trygg förvaltning. 

Ladda ner handledningen som pdf här>>

 
 

När ni har haft  årsmöte är det viktigt att ni skickar in en ny styrelseblankett med uppdaterade kontaktuppgifter till alla förtroendevalda i din förening. Det underlättar vårt arbete på kansliet och ute i våra regioner. 

Ladda ner ifyllbar styrelseblankett här>>

Får alla tidningen Koloniträdgården?

Viktigt också att ni rapporterar in nya adresser till  kolonister när det ändras så att alla får tidningen Koloniträdgården som är en medlemsförmån.

Begär gärna en medlemslista från  kansli@koloni.org om ni vill kontrollera att alla adressuppgifter till era kolonister stämmer. 

 

Lär känna underjordens hjältar

 

På våra utåtriktade aktiviteter i år vill vi inspirera till ökad kunskap om biologisk mångfald i jorden. Nordiska Trädgårdar i Stockholm 30/3-2/4  blir startskottet för att presentera  våra  jordhjältar - de jorddjur och mikroorganismer som gör underverk för våra odlingar och för hela vår existens. Besök oss gärna i monter A02:13 om ni har vägarna förbi.

Daggmaskar, hoppstjärtar, nematoder, bakterier, protozoer, svampar, björndjur, arkéer och insektslarver. Vad gör de egentligen som är så bra? Vad behöver de för att trivas? Och hur kan hjältarna faktiskt hjälpa oss i anpassningen till ett förändrat klimat? Det finns många "doldisar" där nere i jorden som gör magiska saker som människan och hela samhället drar nytta av.

Om ni vill arrangera regionala eller lokala evenmang i vår, sommar eller höst får ni gärna använda  materialet. Detta kanske kan vara något för er att använda på Koloniträdgårdens dag den 26 augusti? 

Håll utkik för mer info i tidningen Koloniträdgården och på koloni.org eller mejla johanna@koloni.org

TIPS: Se inspelad föreläsning med Hanna Williams om livet i jorden>>

 

Njut av fågelkvitter, ljusare dagar och den första grönskan

FacebookHome PageYouTube
 

Koloniträdgårdsförbundet |  08-556 930 80 | Ringvägen 9E, 118 23 Stockholm | kansli@koloni.org

Visa i webbläsare | Avprenumerera