Heimbygdas nyhetsbrev mars 2023. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nu sparkar vi igång 2023!

Nu är det snart dags för årsmöte i Heimbygda och äntligen får vi möjlighet att träffas igen!

Det bästa med att vara med i en förening måste väl vara att träffa andra människor med samma intresse, göra trevliga aktiviteter tillsammans och framför allt njuta gott fika!

Men att vara medlem i en förening är ju även att vara en del i en demokrati där varje medlem har samma möjlighet att påverka sin förening, vad vi skall jobba med och hur vi skall göra det. Föreningsverksamhet är en utmärkt skola för att lära sig hur en demokrati fungerar i allt från en lokalavdelning till nationell nivå.

Hembygdsrörelsen är en oberoende rörelse som inte är kopplat till något parti eller religion och välkomnar alla oavsett bakgrund som medlemmar. Vi finns på lokal, regional och nationell nivå vilket innebär att ett förslag från en medlem kan bli en fråga som hela rörelsen tar till sig och arbetar med.

Årsmötet är vårt viktigaste beslutande organ, såväl lokalt, regionalt som nationellt. Det är där man som medlem kan påverka besluten genom att vara med och diskutera olika frågor. Om man vill lyfta en fråga i ett större sammanhang kan det bli en motion till nästa nivå i rörelsen. Och det är viktigt att vi som medlemmar i vår rörelse nyttjar möjligheten till påverkan och framförallt hjälps åt så att hembygdsrörelsen även fortsättningsvis är den demokratiska och oberoende organisation som vi vill vara.

Så välkommen till årsmötet 25 mars!

/Trine Amundsen, Heimbygdas ordförande


Våra första språkpriser utdelade!

I år delar Heimbygdas språkkommitté för första gången ut priser, ett för jamska och ett för härjedalska. Årets mottagare är Bo Oscarsson och Peder Persson.


Målföregovili går till Bo Oscarsson med motiveringen:

För huskut grett e ærbei mæ jamske målan. Bevæl e du som ha möddes å evles meir än ænner. För förtjänstfullt arbete för jamskan och för utgivning av ordboka.

Fôrr Härjedalske språ´tjee: Peder Persson med motiveringen:

Mâ skrevft på härjedalska fä mø de på pränt ô mâ musik àhttåt fä mø høre vûss dâ lät. Dâ ä e gô`rahtt bra sätt ô lä`re sä, ô komm ihũ´g språ´tje på. Tack fôrr att du mâ glädje ô musik spri mòrsmåle våre.


Nu är Heimbygdametoden här!

Som de flesta av er som läser detta nyhetsbrev nog vet vid det här laget så har Heimbygda under tre år haft uppdrag för Sveriges hembygdsförbund att sprida erfarenheterna och resultaten från vårt föryngringsarbete. Som del i det arbetet så har vi arbetat fram en handledning för att fler ska kunna sätta igång liknande processer, och nu är det arbetet klart! Den 6 februari lanserades Heimbygdametoden- en förändringsprocess för föryngring inför knappt 200 digitala deltagare från hela landet. Metoden består av en handledning och en fördjupning som ni hittar här. Det finns dessutom ett filmmaterial som finns tillgängligt för den som vill arbeta med metoden under handledning. Under våren kommer också Studieförbundet Vuxenskolan att ta fran ett cirkelmaterial för metoden. Ansvarig för metoden är Heimbygdas utvecklingskoordinator Kristina Ernehed.  

Sök pengar!

Nu är det flera utlysningar öppna där föreningar och kulturaktörer kan söka pengar, kolla här: 

Socialstyrelsen: för att minska ofrivillig ensamhet (sista dag 7 mars)

Region Jämtland Härjedalen Kulturen: kulturstöd till föreningar mm (sista dag 15 mars)

Ideell kulturallians: stärkt kulturliv (sista dag 15 mars)

 

Mera nätverkande

Vi har fått många inspel från våra medlemmar om behovet att nätverka mer. Det tar vi fasta på genom att lägga till mer utrymme för det på kommande årsmöte samt höstmöte, samt att vi kör vidare med våra digitala träffar som är öppna för alla medlemmar (alltså alla som är medlem i en förening som är medlem i Heimbygda). För att göra det ännu tydligare har vi nu döpt om dem till nätverksrtäffar. Du hittar datumen för dem här nedanför.  

Datum för 2023

Här kommer datumen att hålla reda på i år:

25 mars årsmöte

26 april digital nätverksträff, tema Sommarkampanj

1 juni "Ny i Hembygdsrörelsen", infoträff för alla nyvalda ledmöter

20 september digital nätverksträff

18 november höstmöte

6 december digital nätverksträff

Använd möjligheten att påverka!

Nu ligger Region Jämtland Härjedalens förslag till ny regional kulturplan ute på remiss, här kan du läsa mer. Missa inte chansen att läsa igenom och komma med synpunkter. Senast 31 mars ska remissvaren vara inne. 

Hjälp oss utveckla Jämten!

Boken Jämten är Länsmuseets, Heimbygdas och Jämtlands läns konstförenings årsbok och har getts ut sedan 1906. Jämten är en av Sveriges äldsta hembygdsböcker. 
För att vi i Heimbygdas styrelse ska kunna göra Jämten till en så läsvärd bok som möjligt så önskar vi få in era synpunkter och tankar kring bokens framtid. Hur ska den se ut? Vad ska den innehålla? Hur kan den spridas? 
Ta chansen och svara på vår enkät, det är bara att klicka här och besvara frågorna!

Bilden av oss rullar på

Heimbygdas ERUF-projekt Bilden av oss fortsätter. Vi har nu genomfört workshops med företagare och intresserade i alla kommuner och arbetar nu för fullt med det som ska bli en handbok i hur bilder påverkar och hur man kan tänka. Senare i vår blir det en ny omgång workshops i kommunerna, för politiker och tjänstemän. Mer info kommer på hemsidan

Böcker att sälja?

Ni som ger ut sockenböcker, årsböcker eller liknande, ni har väl inte missat Heimbygdas bokförsäljning? Sedan i fjol köper vi in böcker från våra medlemsföreningar och säljer i vår minibutik på Jamtli. Alla som lämnar in till försäljning blir automatiskt också nominerade till årets hembygdsbok. Låter det intressant? Kontakta Eva på kansliet på kansli@heimbygda.se!


Du vet väl om att du är försäkrad?

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här




För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.