Senaste nytt från Folkbildningsrådet. Har du problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Utblick nr 1/23

Det här nyhetsbrevet berättar om internationella skeenden som påverkar folkbildningen och görs av Folkbildningsrådet i samarbete med Sveriges folkhögskolor, Studieförbunden i samverkan och Lärarförbundet Folkhögskola. 

Klicka här för att mejla tips och idéer för framtida nyhetsbrev.


"Bildung-projektet" tacklar samhällsutmaningar med folkbildning

Bildung-projektet är ett samarbete mellan elva europeiska ALE-organisationer (Adult Learning and Education) och delfinansieras av EU-programmet Erasmus+. Tillsammans vill de utforska hur folkbildning kan vara ett verktyg för människor att tänka, agera och ta ansvar tillsammans – för samhällsutmaningar som klimatförändringar och växande samhällsklyftor. Projektet har genererat ett antal rapporter och en av dem, ”Democracy and Bildung”, fokuserar på relationen och samspelet mellan folkbildning och demokrati. På projektets hemsida finns mer information och länkar till alla delrapporter.

Klicka här för att läsa rapporten "Democracy and Bildung".

Länk till projektets webbsida, där du bland annat kan ladda ner alla delrapporter.


Rapport från EAEA Younger Staff Training

Varje år sedan 2011 arrangerar EAEA, den europeiska intresseorganisationen för vuxnas lärande, en särskild kurs för unga som på något sätt arbetar med folkbildning. Utbildningen samlar unga folkbildare från hela Europa. Under kursveckan får deltagarna lära sig mer om den europeiska utbildningspolitiken och hur civilsamhället är organiserat på den europeiska nivån. Kursen är också en möjlighet att bygga nätverk med folkbildare från andra länder och spåna på idéer och tankar för framtiden. Årets kurs går av stapeln 18–22 september och anmälan öppnar senare i vår.

Klicka här för att läsa en rapport från EAEA Younger Staff training, 2022.

Länk till information om EAEA Younger Staff Training 2023, på EAEA:s hemsida.


ICAE firar 50 år

ICAE, International Council for Adult Education, har nu funnits i 50 år. Sedan 1973 har organisationen varit en global röst för vuxnas och ungdomars lärande och utbildning. I dag representerar ICAE folkbildningens intressen i olika internationella sammanhang och är remissinstans till flera FN-organ. 50-årskalaset blir en del av ”World Assembly”, som går av stapeln i Bali på Indonesien, 27 november–1 december. RIO, Studieförbunden i samverkan, Lärarförbundet Folkhögskola och Folkbildningsrådet är alla medlemmar i ICAE och Folkuniversitetets tidigare generalsekreterare, Cecilia Palm, sitter i ICAE:s styrelse.  

Länk till ICAE:s hemsida och mer information om årsmöte och firande.


Ny rapport om folkhögskolans roll för aktivt medborgarskap i Europa

I förra utskicket av Utblick berättade vi om PROMOCITI, ett samarbetsprojekt med målet att förstå hur folkhögskolor och liknande institutioner för vuxnas lärande i Europa kan utveckla sitt arbete med aktivt medborgarskap och vara en resurs för demokratisk utveckling. Den nya rapporten ”Folk High Schools and Active Citizenship in Europe” är ett försök att kartlägga detta. PROMOCITI finansieras av EU-programmet Erasmus+ och Färnebo folkhögskola deltar med partners från Polen, Spanien, Tyskland och Österrike.

Klicka här för att läsa rapporten "Folk High Schools and Active Citizenship in Europe".


Psykisk hälsa främjar integration

I Finland släppte Bildningsalliansen förra året en rapport om varför kunskap och verktyg för nyanländas psykiska hälsa borde ingå i kurser och utbildningar som tas fram för målgruppen. Rapporten berättar om erfarenheter från ett testprojekt med anpassade kurser för personer som jobbar inom integrationsutbildning. Enligt WHO kan främjande av psykisk hälsa vara särskilt viktigt för nyanlända, som enligt forskning ofta lider av problem som sömnsvårigheter, depression, ångest och traumabaserade symptom.

Klicka här för att läsa rapporten "Psykisk hälsa främjar integration".


Möte med Utbildningsdepartementets referensgrupp för EU-frågor

Den 9 februari deltog Folkbildningsrådet vid ett möte där Utbildningsdepartementets möten och konferenser under Sveriges ordförandeskap i ministerrådet 2023 redovisades, med planerade rådsslutsatser.

Klicka här för att öppna en PowerPoint-presentation med information från Utbildningsdepartementet.


Sök bidrag inom "Erasmus+ partnerskap"

Nu är det möjligt att söka bidrag för samarbeten inom "Erasmus+ samarbetspartnerskap" och "småskaliga partnerskap – från förskola till vuxnas lärande". Ansök senast den 22 mars, klockan 12:00.

Länk till mer information och ansökan till Erasmus+ partnerskap, på Universitets- och högskolerådets hemsida.


Ackreditering för långsiktig planering

Utbildningsanordnare inom yrkes- och vuxenutbildning kan ansöka om "Erasmusackreditering". Ackrediteringen bygger på en strategisk plan för långsiktig utveckling genom internationalisering. Syftet med ackrediteringen är att övergå från enskilda projekt till mer systematiskt, strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+. Alla folkhögskolor som sökt så här långt har också fått ackreditering.

Länk till YouTube-film där Röda korsets folkhögskola berättar om sin ackreditering.

Länk till mer information om ackreditering och ansökan, på Universitets- och högskolerådets hemsida.


EAEA:s tema för 2023: Folkbildning och den gröna övergången

Under 2023 planerar EAEA flera aktiviteter som fokuserar på hur folkbildningen kan spela en roll i övergången till mer hållbara samhällslösningar. Hur kan folkbildningen skapa aktiviteter och diskussioner om hållbarhet? 

Länk till mer information om folkbildning och grön övergång, på EAEA:s hemsida.


Folkbildningsrådet fördelar och följer upp statsbidrag till folkhögskolor och studieförbund. Läs mer på vår webbplats folkbildningsradet.se.

Du får detta utskicket för att du är registrerad som prenumerant på vårt internationella nyhetsbrev Utblick. Det innebär att dina uppgifter-postadress finns sparade i vårt användarregister. Detta register används bara för detta utskick och när du avregistrerar dig så raderas din e-postadress.
Vill du avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet? Klicka här.