Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

Nr 1 2023

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Inte ensam


Som anhörig till någon som behöver hjälp och stöd på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller missbruk, är det lätt att känna sig ensam. Många gånger saknar man någon att dela sina erfarenheter, tankar och känslor med. I Anhörig- och kunskapscenters samtalsgrupper vittnar deltagare ofta om hur de uppskattar att träffa andra i liknande situation. Att samtala med andra som "förstår hur man har det" och "vad man pratar om" betyder mycket. Men det finns också möjlighet att känna stöd och samhörighet med andra anhöriga, genom olika ideella föreningar, studieförbund, poddar och forum i sociala medier. Om det vill vi tipsa i det här numret av vårt nyhetsbrev. 


Kaos, kärlek och koffein - en podd om funkislivet

För drygt ett år sedan startade Monica Bergenek och Josanna Österlin podden "Kaos, kärlek och koffein" för att öka förståelsen för hur det är att ha barn med funktionsnedsättningar. Monica är mamma till Linus, som är tio år och har ADHD, autism, medelsvår intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Josanna är mamma till August, som är 8 år och har autism, cerebral pares, medelsvår intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Podden vänder sig till alla; funkisföräldrar, mor- och farföräldrar, yrkesverksamma m.fl. Genom podden vill mammorna sprida kunskap och ge tips och stöd till andra föräldrar i liknande situation, och kanske kan den få någon att känna sig mindre ensam. Lyssna till deras samtal om föräldraansvar, oro, skuldkänslor, kärlek och glädje.


Orolig mamma eller pappa?

Föräldralinjen är föreningen Minds stödlinje, för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Om du känner dig osäker i din föräldraroll eller finns nära ett barn vars situation du oroar dig för, så kan det vara skönt att få prata med någon professionell, utomstående. På Föräldralinjen kan du bolla dina tankar och frågor för att hitta förhållningssätt och vägar till en bättre situation. De som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar. Samtalen kan gälla små eller stora problem kring barn oavsett ålder. När du ringer Föräldralinjen kan du alltid vara anonym. Telefonnumret är 020-85 20 00. 


På liv och död

Föreningen Mind har nyligen också lanserat podden "På liv och död med Ullakarin Nyberg". Ullakarin, som är psykiater och suicidforskare, samtalar i podden med människor som på olika sätt levt nära självmord. Personer som har eller har haft självmordstankar och som vill dela eller få stöd och hjälp att reda i en svår situation kan höra av sig till podden och få prata med Ullakarin. Podden kommer att vara tillgänglig varannan vecka under våren.


Anhörig till någon med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

På Anhörig- och kunskapscenter möter vi många anhöriga till personer med autism och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det finns flera föreningar som vänder sig till  målgruppen såsom Autism Sverige (tidigare Autism- och Aspergerförbundet), Autism Östergötland (lokalavdelning) samt Riksförbundet Attention. Attention sprider information om NPF-diagnoser och livet med NPF. På hemsidan finns filmer med berättelser av anhöriga. Attention har en anhörigtelefon dit du som anhörig kan ringa för att samtala om det som känns angeläget utfrån ditt anhörigskap. Telefonnumret är 076-721 23 13. 


Demensdialogen Angvik & Björk

Kerstin Angvik driver, tillsammans med Liselotte Björk, sedan fem år tillbaka podden "Demensdialogen Angvik & Björk". Kerstin är undersköterska och demensvårdsutvecklare i Linköpings kommun. Liselotte har arbetat länge inom demensomsorgen som undersköterska, men också med utbildning och handledning för personal inom äldreomsorgen. Sedan 2022 är hon förbundsordförande i Demensförbundet. 

"Demensdialogen" vill lyfta fram det som kan förbättra för personer med demenssjukdom, oavsett om du är anhörig, omsorgspersonal eller själv har en demenssjukdom. Den vill också sprida kunskap för ett demensvänligt samhälle. Med värme, respekt och stort kunnande samtalar Kerstin och Liselotte om symtom och situationer som kan uppstå vid demenssjukdom. De tipsar om hur personal eller anhöriga kan bemöta olika beteenden, men framför allt förmedlar de förståelse över hur personen med demenssjukdom kan uppleva sin tillvaro. Podden riktar sig både till den som själv har en demenssjukdom, som till anhöriga och personal.  


Demensföreningen i Norrköping

Demensföreningen i Norrköping är en av Sveriges cirka 130 lokalavdelningar inom Demensförbundet. Demensföreningen stöder personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Föreningen har en viktig funktion i kommunen, genom information och påverkan för demenssjukas och anhörigas vardag och livskvalitet. Man vill verka för ett demensvänligt samhälle och en god demensvård. Föreningen erbjuder caféträffar, samtalsgrupper och föreläsningar bland annat. Den 26 april kl.18:00-20:00 inbjuds exempelvis till en föreläsning om "Utmaningar och möjligheter att leva med demenssjukdom" medIngela Ryhede, Stockholms Demensförening och Liselotte Björk, förbundsordförande i Demensförbundet. 


Minikurser för anhöriga till personer med drog-eller alkoholproblem

Carina Bång är beteendevetare och certifierad CRAFT-terapeut. Hon har under många år engagerat sig i anhörigas situation genom kurser, blogg och självhjälpsböcker. På hennes hemsida finns tre korta, filmade självhjälpskurser för anhöriga till personer med drog- eller alkoholproblem. Kurserna tar upp teman som missbrukets konsekvenser för familj och anhöriga, medberoende och möjliggörande. Att ta del av minikurserna är gratis och kan vara ett första steg för dig som anhörig att få hjälp i din situation. Anhörig- och kunskapscenter erbjuder kurser utifrån CRAFT-programmet där du får möta andra anhöriga och tillsammans reflektera över förhållningssätt och strategier som kan vara hjälpsamma. 


123 frågor

Anhöriga till personer med beroendeproblematik och missbruk lever många gånger med en ständig oro och stress. Inte sällan hamnar deras närstående i kriminalitet, för att finansiera sitt missbruk. Vad händer när en person häktas, genomgår en rättegång och kanske får ett fängelsestraff? Som anhörig kan man ha många frågor som skapar oro. På Kriminalvårdens hemsida finns 123 vanliga och ovanliga frågor med svar, som kan ge anhöriga kunskap i ett område som kanske inte är så lätt att prata om.   


Trygghet ur stöd

I utbudet av kurser hos olika studieförbund i Norrköping kan man hitta möjligheter till kunskap och erfarenhetsutbyte tillsammans med andra. ABF erbjuder under våren studiecirkeln "Trygghet ur stöd" som riktar sig till föräldrar med psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. 


Samtalsträffar

Studieförbundet Sensus inbjuder, i samarbete med föreningen Suicidprevention Efterlevandestöd (SPES), till samtalsträffar för dem som drabbats av att någon närstående tagit sitt liv. Sorg tar sig olika uttryck och kan förändras över tid. Att möta andra efterlevande med liknande erfarenheter kan vara ett stöd i en svår situation. 


På gång på Anhörig- och kunskapscenter

3 april kl. 13:30-15:30 Start för samtalsgrupp för föräldrar till vuxna barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (anmälan senast 17 mars)

17 april kl.16:30-18:30 Start för syskongrupp för tonåringar (anmälan senast 10 april)

18 april kl.18:00-20:00 Tematräff för syskon (som fyllt 15 år) till någon med ätstörning (anmälan senast 17 april)

8 maj kl.14:00-16:00 Start för studiecirkel om Återhämtning för anhöriga (anmälan senast 21 april)

10 maj kl.18:00-20:00 Tematräff Anhörigas berättelser - om att leva nära någon med missbruk/ beroende (anmälan senast 3 maj)

13-14 maj kl.09:00-15:00 CRAFT helgkurs - för anhöriga till personer med missbruk/ beroende (anmälan senast 5 maj)

26 maj kl.13:00-16:00 Vandring med livet i centrum (anmälan senast 12 maj) 

9 juni kl.13:00-16:00 Gemensam promenad i Vrinneviskogen (anmälan senast 1 juni)

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för våren 2023 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information!


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.