Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

NYHETSBREV NÖT FEBRUARI/2023

Besök också Gård & Djurhälsans hemsida, där hittar du  bland annat vår Kunskapsbank med fakta om olika delar i nötköttsproduktionen!

Aktuellt från Gård & Djurhälsan

Ny medarbetare

Vi på Gård & Djurhälsan är glada över att presentera Caroline Eriksson som ny produktionsrådgivare för nöt. Caroline är husdjursagronom, uppvuxen på en mjölkgård och driver tillsammans med sin man en gård med nötköttsproduktion på Öland. 

Kontaktuppgifter: 

Telefon: 018-868 28 92 caroline.eriksson@gardochdjurhalsan.se

Korta böjsenor på kalv

I samband med kalvningssäsongen får vi ofta frågor om kalvar som föds med antingen sammandragna eller slappa senor.

Kalvarna uppvisar störda rörelsemönster, hälta eller ovilja till att röra sig. Kalvar med kontraherade böjsenor kotar ofta över och belastar framsidan av klöven, kotleden eller i grava fall framknät.

Orsaken till bekymren är inte helt fastställda och kan bero på olika orsaker t.ex. att det varit trångt i livmodern eller problem med näringsbalansen med rätt nivå av protein, mineral och vitaminer. 

I lindrigare fall av kontraktioner är motion, stretching och vila är en viktig del av behandlingen. Även seleninjektion kombinerat med smärtlindring rekommenderas till kalvar som föds med böjseneproblematik. 

Länk till hela artikeln hittar du här

Råmjölk

Man brukar prata om "utan vatten inget liv", men faktum är att för den nyfödda kalven är få saker så viktiga som råmjölk! Betydelsen av att så tidigt som möjligt efter födsel få i kalven råmjölk av bra kvalitet och i tillräcklig mängd kan nog aldrig understrykas tillräckligt. Några gyllene regler gällande råmjölken är:

- Tid: Max 4 timmar efter födseln

- Kvalitet: Minst 22% i BRIX-värde. Mät råmjölkens halt av antikroppar, Ig-halt, med en BRIX-mätare. 

- Mängd: En kalv bör dricka 10-12% råmjölk av sin kroppsvikt inom 12 första timmarna. Är BRIX-värdet lägre än 22% behöver även större mängd ges.

- Hygien: Mjölka ur ett rent juver och låt inte mjölken stå i rumstemperatur för länge. Bakterier tillväxer mycket snabbt i råmjölken. 

På gardochdjurhalsan.se finns mer läsning och även filmklipp om råmjölk. 

På gång

Välkomna till Kalvakademin 2023

10 avsnitt med kompetensutveckling för dig och din personal!

Den nya säsongen startar i februari 2023 och i konceptet ingår en sändning, ca en timme, en gång i månaden, hela året. Sändningarna sänds live dagtid med efterföljande chatt med experterna, men det går också bra att titta på inspelade sändningar när det passar dig bäst.

Varje avsnitt består av en föreläsning om kalvar samt ett obduktionsfall med unik inblick i hur vanliga kalvåkommor ser ut. Vi gör avstamp i den senaste forskningen samt gör utblickar runt om i världen under året! Avsnitten handlar bland annat om: hur du serverar råmjölk på bästa sätt, vilka faror den nyfödda kalven möter, hur ser lunginflammation ut? Hur tar du hand om diarrer på bästa sätt samt hur får du till arbetsledningen och rutiner. 

Kalvakademin startar 16 februari

(Det går bra att anmäla sig i efterhand och titta på digitala föreläsningarna).

Läs mer & anmäl dig här!

Villkorad läkemedelsanvändning, D9 nöt

Jordbruksverkets föreskrifter styr på vilket sätt veterinären får förskriva och lämna ut läkemedel. Villkorad läkemedelsanvändning innebär en möjlighet att ha läkemedel hemma och efter överenskommelse med din veterinär, behandla vissa bestämda diagnoser. Då krävs att du genomgått en av Jordbruksverket godkänd utbildning.

Gård & Djurhälsan anordnar löpande digitala kurser för dig som har grisar, får och slaktnöt runt om i hela landet. 

Nästa tillfälle är den 24 mars

Läs mer och anmäl dig här!

Aktuellt i branschen

Ta del av den nya FarmStat-rapporten

FarmStat-rapporten är en ny rapport med sammanställd information kring hälsoläge och produktionsresultat i den svenska gris-, nöt- och lammproduktionen.

Inom ramen för projektet FarmStat, som finansieras av medel från Jordbruksverket, sammanställer Gård & Djurhälsan information kring hälsoläge och produktionsresultat i den svenska gris-, nöt- och lammproduktionen.

Bakom den goda djurhälsan i svenska besättningar ligger ett mångårigt arbete där många aktörer tillsammans arbetat långsiktigt i vad som kallas den svenska modellen. För att objektivt kunna visa god djurhälsa och hög produktivitet behövs objektiva kriterier att redovisa. Inom FarmStat har vi baserat sammanställningarna på både underlag från slaktade djur, produktionsuppföljningsprogram, veterinärjournaler och från provtagningsresultat. En viktig del i det svenska hälsoläget är även sjukdomsövervakning och sjukdomskontroll, där Gård & Djurhälsan ansvarar för ett flertal program.

Rapporten hittar du här

Dags för årets auktion på Gunnarp!

Gård & Djurhälsan finns på plats på visningsdagen den 25 mars 2023.

I årets prövningsomgång finns tjurar från fem raser - Angus, Charolais, Hereford, Limousin och Simmental.  


Den digitala auktionen äger rum fredagen den 31 mars 2023.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Nu finns också några poddavsnitt i Nötpodden som du kan lyssna på!

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Gilla Gård & Djurhälsan på Facebook!

Du följer väl Gård & Djurhälsan på Facebook?

En bra hjälp att bli påmind om kurser, tips och annat aktuellt!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.