Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Januari 2023

VÄLKOMMEN TILL LEADER GUTES NYA PROGRAMPERIOD 2023-2027!

Lokal utvecklingsstrategi för Gotland är Leader Gutes nya strategi för programperioden 2023-2027. För att nå våra mål i strategin beviljar vi stöd till projekt på öns landsbygder som bidrar till att uppfylla strategins mål.

Hos oss kan du söka:

 • Projektstöd/projektstöd till företag för större utvecklingsprojekt – med höga krav på ansökan och redovisning. Första ansökningsperioden öppnar den 1 februari 2023 och stänger den 1 april 2023.

 • Stöd till miniprojekt – med enklare ansökan och snabbare beslut än för våra större projektstöd. Beslut om stöd till miniprojekt tas sex gånger per år.

Läs mer om Leader Gutes strategi och stöd samt våra kommande Öppet Hus-möten i artiklarna nedan! Det första Öpet Hus-mötet äger rum den 1 februari. Uppdaterad information finns också på vår hemsidawww.leadergute.se

Information om Öppet Hus-mötena hittar du här:bit.ly/3XHhhPY


HÄR KAN DU LÄSA VÅR NYA STRATEGI:

Klicka på bilden ovan så kommer du till en förkortad summering av vår nya strategi.

Leader Gutes nya strategi är framtagen i en omfattande samverkansprocess med en lång rad offentliga, privata och ideella aktörer som på olika vis verkar för utveckling på Gotlands landsbygder.

Den är också samordnad med Region Gotland nya Regionala Utvecklingsstrategi (RUS), ”Vårt Gotland 2040”. Övergripande vision och målen är desamma i de båda strategidokumenten.

Ta del av strategin för att kunna söka projektstöd/projektstöd till företag!

För att kunna ansöka om projektstöd/projektstöd till företag från Leader Gute måste det ansökande projektet passa in i något av de tre insatsområdena i Leader Gutes strategi:

 • Hållbart företagande
 • Leva och bo på hela ön
 • Accelererande klimat- och energiomställning

Därför är det viktigt att sökande tar del av strategin och särskilt delen om insatsområdena. (För stöd till miniprojekt gäller dock en förenklad ansökan - se artikeln nedan.)

Du kan ladda ner förkortad summeringen av strategin som PDF genom att klicka på bilden ovan.

Den fullständiga strategin finns att läsa som PDF här: 

Lokal Utvecklingsstrategi för Gotland 2023-2027


Dags att förbereda ansökningar om projektstöd/projektstöd till företag

Projektstöd vänder sig till organisationer och föreningar. Det är till för större utvecklingsprojekt med bred förankring som gör nytta för många eller allmänheten på Gotlands landsbygd, exempelvis genom innovationer eller att utveckla en plats.

Projektstöd till företag riktar sig till organisationer och företag på öns landsbygder. Detta stöd ska göra nytta för en eller ett begränsat antal aktörer. Det kan vara exempelvis en bransch eller företagare i en socken som samarbetar för att utveckla en produkt eller tjänst.

Båda dessa stödformer ställer höga krav på ansökan och redovisning.

Detta behöver du göra för att ha möjlighet att få ta del av stöden:

1.Kolla om din projektidé passar in i Leader Gutes strategi! Läs strategin, gör en beskrivning av hur ditt projekt matchar strategin och beskriv detta för oss på Leader Gute genom att fylla i vår checklista som du skickar in till oss.

2.Om Leader Gute bedömer att projektet passar in i strategin är nästa steg att göra en tydlig projektbeskrivning inklusive bland annat budget och aktiviteter.

3. Slutligen skriver du in din formella ansökan i Jordbruk verkets E-tjänst.

Ansökningsomgångar för projektstöd/projektstöd till företag:

 • Första ansökningsperioden öppnar den 1 februari 2023 och stänger den 1 april 2023.

 • Andra ansökningsperioden öppnar den 15 augusti och stänger den 15 oktober 2023.

 • Tredje ansökningsperioden öppnar den 1 december 2023 och stänger den 2 januari 2024.

Läs vår strategi och fyll i checklistan på www.leadergute.se


Stöd till miniprojekt

Det behövs flera mindre projekt som ger viktig lokal utveckling på öns landsbygder. Därför erbjuder Leader Gute stöd till miniprojekt – med enklare ansökan och snabbare beslut än för våra större projektstöd.

Miniprojekt är indelade i olika teman. Under inledningen av år 2023 finns det möjlighet att ansöka om stöd till miniprojekt inom tre teman:

 • Förnyelsebar energi

 • Kompetensutvecklingscheckar

 • Upptäck din bygd

Beslut om stöd till miniprojekt tas sex gånger per år.

Ytterligare teman för miniprojekt tillkommer under våren och löpande framåt. Håll koll på vår hemsida!


Läs mer om våra stöd till miniprojekt på www.leadergute.se
På vår hemsida hittar du också ett enkelt formulär för att ansöka om stöd till miniprojekt.


Lär mer på Öppet Hus-möten hos oss!

Samtliga Öppet Hus-möten genomförs på Gotland Grönt Centrum i Roma – i konferenslokalen ovanpå restaurangen. Ingen föranmälan krävs.

Leader Gute vill stötta dig som har projektidéer och är intresserad av våra stöd. Därför bjuder vi in till tre Öppet Hus på olika delteman. För varje deltema erbjuder vi två pass så att du kan välja den tid som passar dig bäst.

1 februari 2023

Öppet Hus – Information. Strategi-projekt-stöd – så hänger det ihop. Vi berättar om:

 • Vår nya strategi och verksamhet
 • Vilka stöd som går att söka till lokalt ledda projekt på öns landsbygder
 • Hur du formar ett projekt

Vi bjuder på fika och avslutar med en frågestund.

Pass 1 kl. 15.00–17.00

Pass 2 kl. 18.00–20.00

28 februari 2023

Öppet Hus – Projektverkstad. Här fokuserar vi på projektstöd/projektstöd till företag. Vi går igenom processen från idé till ansökan: så kan ett projekt utformas, beskrivas, och budgeteras.

Vi bjuder på fika och avslutar med en frågestund.

Pass 1 kl. 15.00–17.00

Pass 2 kl. 18.00–20.00

15 mars 2023

Öppet Hus – Skrivarverkstad. Även denna gång inriktar vi oss på projektstöd/projektstöd till företag. Vi går igenom hur du skriver en konkreta ansökan i Jordbruksverkets E-tjänst. Plus vilka underlag och uträkningar som krävs för budget i E-tjänsten.

Vi bjuder på fika och avslutar med en frågestund.

Pass 1 kl. 15.00–17.00

Pass 2 kl. 18.00–20.00

Samtliga Öppet Hus genomförs på Gotland Grönt Centrum i Roma – i konferenslokalen ovanpå restaurangen. Ingen föranmälan krävs.

Ytterligare Öppet Hus kommer att genomföras under hösten i samband med andra ansökningsperioden för projektstöd/projektstöd till företag.

Varmt välkommen!

www.leadergute.se

info@leadergute.se

0498-501 80


Besök oss på vår webbplats eller följ oss på Facebook


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.