Heimbygdas nyhetsbrev december 2022. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nu är det jul igen...

Så är det åter jul efter en intensiv och händelserik höst för hembygdsrörelsen. 

Nog har det märkts ett behov av att träffas och göra saker efter en lång tid utan de möjligheterna, men även att vi är i en tid av förändring kring hur vi umgås och planerar. 

Det har som sagt varit en intensiv höst med både uppstart och avslut. I vårt projekt Bilden av oss har vi kört workshops för företagare runt om i kommunerna. Samtidigt så har vi blivit färdiga med underlaget till en regional kulturarvsstrategi som vi tagit fram tillsammans med Jamtli och skickat in det till regionen. Nu väntar vi spänt på politikernas beslut. En regional kulturarvsstrategi skulle ju stärka och öka förutsättningarna för bland annat hembygdsrörelsen vilket vi tycker är otroligt viktigt. 

Vi har också avslutat vårt treåriga uppdrag för Sveriges Hembygdsförbund med att hålla i föryngringsarbetet. Som final på det så har vi tagit fram en metodhandledning för att arbeta med föreningsföryngring med namnet Heimbygdametoden. Den kommer i början av nästa år och det blir en digital lansering som ni alla är varmt välkomna att vara med i. 

Vår planerade hembygdsgala fick vi tyvärr ställa in, däremot drog vår kulturarvskonferens Samling kring lägerelden fullt hus och blev en väldigt lyckad dag och ett fint kvitto på vilket intresse det finns för våra frågor. 

Utöver allt detta har vi jobbat på med det "vanliga" jobbet med hur vi på bästa sätt stöttar våra medlemsföreningar. Årets utvärdering hade återigen bra svarsfrekvens, tack för det, och vi har lagt upp nästa års verksamhetsplan utifrån era svar. 

Något som efterfrågades var forum att mötas och diskutera föreningar emellan och där vill vi påminna om att vi från och med i år kör digitala medlemsföreningsmöten som är öppna för alla medlemmar, alltså alla som är engagerade i en hembygdsförening som är ansluten till Heimbygda. Datum för dessa ser ni här intill. 

Vi kommer bland annat att prata om nästa års sommarkampanj och hur vi lägger upp det på bästa sätt så se till att delta i dessa!

Om 2022 har varit ett händelsrikt år så tror vi att 2023 kommer det att ske ännu mer. Hembygdsrörelsen är verkligen aktiv och allt mer i ropet. Det är sannerligen en spännande tid att vara engagerad i!

Men mer om detta nästa år, nu vill vi önska er alla en riktigt fin jul! 

/Trine Amundsen, ordförande Heimbygda


Kom ihåg att svara på enkäten från SHF!

Under hösten så ska alla medlemsföreningar ha fått utskick med årets enkät från Sveriges hembygdsförbund. Har ni inte redan svarat på den så påminner vi om att göra det. Enkäten är viktig då svaren ligger till grund för mycket av verksamheten och för att kunna visa vilket enormt arbete vi gör i rörelsen!

Datum för 2023

Här kommer datumen att hålla reda på nästa år:

15 februari digitalt medlemsföreningsmöte

25 mars årsmöte

26 april digitalt medlemsföreningsmöte

1 juni "Ny i Hembygdsrörelsen", infoträff för alla nyvalda ledmöter

20 september digitalt medlemsföreningsmöte

18 november höstmöte

6 december digitalt medlemsmöte

Julquiz!

Vad vet du om dina traditioner egentligen? Testa kunskaperna i Nordiska museets julquiz!

Du vet väl om att du är försäkrad?

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här

Byggnadsvård i ropet

De senaste åren har intresset för traditionellt hantverk och byggnadsvård ökat markant. På sociala medier finns både grupper för byggnadsvård och konton där man kan följa hur hus och gårdar varsamt renoveras. På TV drar program som "Det sitter i väggarna" stor publik. 

Med anledning av detta så har Heimbygdas byggnadsvårdskommitté sammanställt några lokala tips. Instagram:

@byggnadsvardmitt

@traditionshantverk

@byggetpahygget

@nygarnfarlivigen

@glashuset_

Facebook: 

Sveriges hembygdsförbunds facebookgrupp för byggnadsvård. 

SVT play: Det sitter i väggarna från Glashuset i Hammerdal. 




För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.