Sorsele kommuns Näringslivsnytt februari 2023

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vi på Näringslivskontoret kan hjälpa till med;

  • Rådgivning både till dig som funderar på att starta företag och dig som redan driver ett företag  
  • Rådgivning kring företagsstöd
  • Kontakter och information från olika aktörer som jobbar med näringslivsbefrämjande insatser, t ex ALMI m fl

Kontakta Kristina Axelsson

e-post: kristina.axelsson@sorsele.se el tfn 0952-14219


Enkät företagsklimat - den är nu ute! Värdefullt för oss att ni svarar

Svenskt näringslivs enkät om företagsklimatet i kommunen har nu gått ut till företag runt om i landet och vi är tacksam att du som fått den svarar. Resultatet av denna enkät är viktig för oss då Sorsele kommun använder den som indikator för att mäta företagsklimatet som är en del i koncernens mål. Det ger oss också en värdefull information vad kommunen behöver satsa på framåt för att fortsätta det viktiga arbetet med att stärka företagsklimatet.


Näringslivskontoret välkomnar dig att träffa oss i Gargnäs och Ammarnäs

Verksamhet Utveckling och Näringslivskontoret fortsätter besöka Ammarnäs och Gargnäs en fast dag i månaden.

Vi träffar dig gärna även andra dagar men för att försöka underlätta för dig som företagare att träffa oss både enskilt och för mer allmänt surr så bjuder vi även in till en fast dag i månaden. Mellan kl.13.00-15.00 är du välkommen till servicepunkterna vid Ammarnäs Livs och Ica Gargnäs på en kopp kaffe och prata en stund, övrig tid kan du boka ett enskilt möte.

Vi finns i Ammarnäs datum:

  • Torsdag den 16 mars
  • Torsdag den 20 april
  • Torsdag den 11 maj
  • Onsdag den 14 juni

Vi finns i Gargnäs datum:

  • Fredag den 3 mars
  • Fredag den 28 april
  • Fredag den 26 maj
  • Fredag den 30 juni

Välkommen hälsar Kristina Axelsson och Erika Hjukström tillsammans med övriga medarbetare på Sorsele Utveckling.


Fastigheter för uthyrning alternativt försäljning

Sorsele kommun har ett antal tomma fastigheter med möjlighet för företag att starta verksamhet i. Två fastigheter vi vill lyfta särskilt just nu är Älvbrinken och fastigheten fd.folktandvården. Båda är fastigheter i väldigt bra skick och med möjlighet att anpassa till alternativa verksamheter. Har du frågor kontakta fastighetschef Sonja Lundqvist HÄR.

Älvbrinken:
Fastighet, Slaktaren 1
Adress: Bankgatan 21

F.d. Folktandvården:
Fastighet, Duvan 1
Adress: Stationsgatan 4


FORUM Sorsele

Vet du om att du kan träffa flera av oss på kommunen under ett och samma möte, vi kallar det Forum Sorsele. Det betyder att du som företagare i kommunen enkelt kan ta kontakt med en person som samordnar ett möte och kontakter med rätt människor inom kommunens olika verksamheter. Har du en bygglovsfråga, livsmedelsfråga eller företagsstödsansökan och i dialog känner att många olika förvaltningar blir berörd av ditt ärende. Då kan den handläggaren i dialog med dig bjuda in till ett Forum Sorsele.

Vill du träffa oss utan något specifikt ärende - kontakta Mats Engman kommunchef eller Kristina Axelsson näringslivsutvecklare så hjälper vi dig boka ett möte!


Datum för Go´morron - frukostmöten i vår

Vi har nu satt nya datum för vårens Go´morron så boka gärna in dessa datum redan nu! Dessa datum är:

  • 24 februari, Andreas från Business Sweden kommer och berättar om deras verksamhet. Plats: Holmen Bed & Breakfast
  • 31 mars
  • 21 april
  • 26 maj

Kom ihåg att anteckningar från Företagarfrukostarna hittar du HÄR.


Uppdatering serviceprojektet

Under förra veckan genomfördes en workshop med invånare i och kring Gargnäs för att lyssna av deras behov av service vid servicepunkten i Gargnäs. Tack alla ni som bidrag till detta! Under kommande vecka kommer kommunen tillsammans med fastighetsägaren och represenant från Gargnäs Intresseförening att titta igenom underlaget och börja prioritera bland förslagen som inkommit.

Ammarnäs och Blattnicksele är nästa steg i arbetet med att utveckla servicepunkterna.


Fiskekarta nu på hemsidan

Nu finns en google-karta på kommunens hemsida där du kan se flera fiskeområden och ett antal tips på matställen, guider och annan service. Detta är kommunens första externa digitala karta som vi hoppas på din hjälp att utveckla vidare. Kartan finns på kommunens hemsida under Besöka/Uppleva och aktivitet fiske. Vi tar gärna emot både positiv feedback och vad du tycker bör utvecklas vidare! Har du information som behöver uppdateras så gör ni som har Google my business det där, i övriga fall så uppdaterar vi när ni återkopplar om det.  Hör då av dig till Erika Hjukström!

HÄR finns fiskekartan

Monter vid Sportfiskemässan

Dem som nappade på att åka till Sportfiskemässan i mars blev Håkan Stenlund via Hook & Cup, Lotten och Niklas via Sorseleflugan samt eventuellt en representant från Ammarnäs Guidecenter. Dem har alla stor kunskap om fiske och vi önskar dem all lycka till och hoppas på många givande samtal och nya fiskegäster till kommunen!


Nya YH utbildningar i Väster- och Norrbotten

Kartläggning som Akademi Norr, Lapplands Lärcentra och Skellefteå Campus utförde hösten 2021/våren 2022 bland näringsliv och offentlig sektor i 29 kommuner har resulterat i ett antal yrkeshögskoleutbildningar till Västerbotten och Norrbotten. De flesta av dessa utbildningar är distansutbildningar vilket innebär att de kan läsas från alla kommuner.

Dessa är riktade mot primärt näringslivet:

 Utbildningen riktad mot offentlig och privat sektor är;

För arbetsgivare som är i behov av dessa kompetenser finns möjligheten att erbjuda praktikplatser (LIA – lärande i arbete) till studenter som går dessa utbildningar. Att ta emot en student är helt kostnadsfritt och en bra chans att lära känna den studerande. Det går bra att kontakta respektive utbildning om man har intresse av detta eller om man har andra frågor som rör utbildningen.


Nytt avtal Arbetskläder - lokalt företag vann upphandlingen!

Till årsskiftet gick Sorsele kommuns avtal avseende arbetskläder/skyddsläder ut och kommunen har under vintern arbetat med en ny upphandling. För att möjliggöra för lokala företag att leverera började vi med att bjuda in till ett öppet dialogmöte med lokala entreprenörer för att lyssna av vad de kan erbjuda. Utifrån det togs ett upphandlingsunderlag fram och nu är det klart att Skymta AB vann upphandlingen och kommer att leverera arbetskläder/skyddskläder och profilkläder till Sorsele kommun de kommande tre åren.


Ny arrendator sökes till Hembygdsgården i Sorsele

Hook & Cup Sorsele Visitor Center AB har sagt upp avtalet med Hembygdsgården och Sorsele kommun har därför börjat söka efter ny hyresgäst. Hembygdsområdet ägs av Sorsele kommun och ska finnas för medborgare och besökare att ta del av. Har du en idé om att driva verksamhet i Hembygdsgården som stärker attraktiviteten för området - vänta inte! Hör av dig till erika.hjukstrom@sorsele.se så får du veta mer! För information kommer Hook & Cup att driva verksamhet fram till sista juli men om ny aktör är intresserad att komma in tidigare så finns möjlighet till olika lösningar.


Representation på mässa i Holland!

Företaget Lappland Time via Paula representerade deras företag och tillsammans med företag från Storuman och Granö visade de på möjligheter i regionen under den stora turistmässan i Holland med över 120 000 besökare. Sorsele kommun passade på att skicka med "Flytta hit" broschyrer så klart översatt till holländska för att visa på möjligheten att bo i kommunen. Paula har tagit fram en film som berättar om deras resa. Filmen kan ni ta del av HÄR. Tack Paula och hela gänget för att ni även visade upp Sorsele kommun!


Ny livsmedelsupphandling inom kort

Processen att färdigställa upphandling av livsmedel har dragit ut på tiden och är något försenat men på gång. Upphandlingen kommer att publiceras på e-avrop så gå in och titta där alternativt skapa dig en användare och prenumerera på de artiklar du finner intressant så får du ett mail när en ny upphandling läggs ut. Vill du få hjälp med att skapa en prenumeration så kan du kontakta Kristina Axelsson.


Arbetet fortsätter med de prioriteringar ni företag satt

Undersökningen som gjordes med er lokala företag 2021 ligger fortfarande  till grund för de prioriteringar vi gör för att stärka företagsklimatet. Första redovisningen av statsstödet 1,76 för år 2022 har gjorts och de flesta instatser ligger i område A Grundläggande företagsstöd som exempelvis näringslivsutvecklare, företagsstöd, företagsfrukostar och medfinansiering av andra projekt. Andra prioriterade områden har varit marknadsföring för stärkt attraktionskraft som exempelvis magasinet och storys till portalen samt insatser inom kompetensförsörjning där mässan på Uniaden var en sådan. Är ni intresserad att ta del av hela redovisnignen för 2022 så är ni välkommen att höra av er till erika.hjukstrom@sorsele.se eller telefon 0952-140 29.


Politiker och tjänstepersoner ska gå utbildning för stärkt företagsklimat

Under maj månad kommer fullmäktigepolitiker, chefer och tjänstepersoner som möter företag i sin vardag att gå obligatorisk utbildning med målet att stärka företagsklimatet i Sorsele kommun. Till utbildningen anlitas  föreningen Tillväxt och tillsyn som jobbat i 10 år med att utveckla kontaktytan med företag i syfte att skapa ett företagsklimat och arbetsklimat i toppklass. Detta är en insats i ledet att stärka företagsklimatet och finansieras av statsstödet 1,76. Är du nyfiken att se innehållet i utbildningen så hittar du det HÄR.


Besök Arbetsmarknadsdagen Uniaden

I januari besökte Sorsele kommun tillsammans med Region Västerbotten arbetsmarknadsmässan på Umeå Universitet, Uniaden. Vi hade många besök i montern som var den absolut finaste på mässan(tycker iallafall vi:)). "Ni har lyckats skapa en känsla" var en av många fina kommentarer vi fick. Ett extra utskicka hade gjorts till studenter från Sorsele kommun med innehåll att dem var välkommen förbi montern och då bjöds det på en liten gåva i form av praliner från Princess bageri. Efter mässan har kommunen fått in en mängd nya spontanansökningar med personer intresserad av att jobba i kommunen. Några av de senaste spontanansökningar innehåller kompetenser som:

  • Systemvetare som söker jobb inom ledarskap/coaching.
  • Examen i MBA och söker jobb som HR eller projektledning
  • Jurist
  • Mekaniker (vindkraft/vatten)
  • En som önskar jobb inom kök, lokalvård eller åt posten
  • Mekaniker inom metall
  • Lastbilschaufför
  • Städ
  • Telefonist/handläggare/kommunikatör/
    lärarassistent.

Tror du att någon av kompetenserna kan vara intressant för dig, kontakta inflyttarsamordnaren Jenny Ottosson för mer information.


Maxa ditt digitala värdskap!

Så kan du jobba smart, trevligt och effektivt med ditt digitala värdskap för att sälja mer och få nöjdare gäster.

Under det här fullspäckade webinaret kommer vi ta upp:

  • Hur ser världens trevligaste bokningsbekräftelse ut?
  • Så övertygar du fler tveksamma kunder att trycka på bokaknappen!
  • Hur kan du sälja mer till gästen mellan bokning och ankomst?
  • Så får du dina gäster att bli supernöjda redan innan ankomst.
  • Hemliga knepet: Så får du mängder av 5-stjärniga recensioner.

Marcus Eldh från WildSweden har intervjuat företagare i Sverige, Storbritannien och USA som är riktigt bra på digitalt värdskap. Under det här webinaret kommer han att dela med sig av konkreta tips och exempel på hur du kan bli vässa din strategi för att sälja mer och få nöjdare gäster bara genom att kommunicera med gästen.

I slutet av webinaret kommer du att få en checklista så att du enkelt kan bygga en egen tydlig strategi för att ta hand om dina gäster på bästa sätt före och efter de varit hos dig.

När: Tisdag 28 februari, kl.10.00–12.00, med utrymme för frågor.

Var: Webinar på Zoom. Länk kommer via mejl dagen innan föreläsningen.

Sista anmälningsdag 26 februari, anmälan och mer information här.


Resultat av kommunens annonskampanjer och facebookinlägg

Sorsele kommun har genomfört två annonskampanjer sedan i december. Den första annonskampanjen var näringslivsfilmen om besöksnäringen i Sorsele kommun. Filmen hade en räckvidd på 45 873 personer och ledde till 1022 länkklick. Annonskampanjen länkade till Jobb och karriär-sidan på portalen, då det tyvärr inte är tillåtet att driva trafik till en Facebookgrupp. Besökarna på Facebookgruppen Jobb i Sorsele ökade dock markant under perioden som annonskampanjen kördes.

Den stora näringslivsfilmen, Ditt äventyr är vår vardag, har lett till 687 reaktioner och 104 delningar. Det har nått ut till 8400 personer och den genomsnittliga visningstiden är 32 sekunder – det är bra! Drygt 30 % har hållit sig kvar under hela filmen. Det är vi mycket nöjd med. Det var också den filmen vi använde oss av i den andra annonskampanjen, som var en flashkampanj över ett par dagar för att stärka deltagandet på mässan Uniaden på Umeå universitet. Kampanjen kördes med näringslivsfilmen om Sorsele och hade en räckvidd på 2721 personer, och ledde till 36 besökare på Flytta hit-sidan på portalen.

Vår senaste näringslivsartikel om Maja och Julia Sjöberg har lästs av 552 unika besökare. Annars har bland annat artikeln om Forsgrens seglat upp igen, och artiklarna om Amanda Sundström och Emil Harr har båda blivit lästa i hög grad.

Skulle du vilja att vi skrev en artikel om ditt företag? Hör i så fall av dig till maria.broberg@sorsele.se. Skäms inte – att synas på Portalen kommer stärka både ditt företag och vår platsmarknadsföring! 😊


facebook

Gå gärna med i gruppen Företagsnätverk inom Sorsele kommun där vi löpande lägger ut aktuell information och inbjudningar mm.

facebookhomepage
Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från utvecklingsverksamheten på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.